Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дунавската стратегия - вероятна основна тема на Румънското европредседателство

Снимка: БГНЕС



Управляващата в Румъния лява коалиция предизвика поредна вълна от антиправителствени протести с приетите промени в Наказателния кодекс, които според опозицията ограничават борбата с корупцията по високите етажи на властта.

Правителството обаче оцеля при опит за вот на недоверие в парламента. Посолствата на Съединените щати, Канада и 10 европейски държави призоваха властите в Букурещ да не подкопават върховенството на закона.

Специалният пратеник на БНР в Букурещ Георги Василски съобщи за изявление на Виктор Негреско, министър по европейските въпроси, че вероятно основната тема на предстоящото румънско европредседателство ще бъде дунавската стратегия. Той смята, че България удачно е поставила въпроса за Западните Балкани и Дунавската стратегия е продължение на тази тема.

Управляващите залагат на политиката на изчакване, каза още Василски в коментар за събитията в Румъния.  Венецианската комисия обвини сегашното правителство в липса на демократичен манталитет. Разединената опозиция обаче не може да поеме политическата отговорност за промяна. Не може да консолидира интересите на обществото.

От 1 юли се повишават пенсиите и социалните плащания. Това веднага доведе отслабване на възможностите на опозицията да реагира. Оценено беше като електорален ход, който ще има икономически последици като повишаване на инфлацията, отбеляза още Василски.
 

Целия коментар на Георги Василски чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени