Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експозицията "Еднаквост и различност в симбиоза" също е във формат "16+1"

Изложбата "Еднаквост и различност в симбиоза"
Снимка: Ани Петрова, БНР

София очаква Седмата среща на върха във формата „16+1“ – иначе казано, 16 страни от Централна и Източна Европа срещат Китай. Kултурният мост, който българи и китайци изграждат, изглежда повече от стабилен. В навечерието на политическите разговори две млади момичета – Джина Баларева от Китайския културен център в София и Мария Декова от Русенския университет „Ангел Кънчев“ – показват колко ярка може да бъде китайската следа у нас и българската на хиляди километри от тук. В един и същи ден Джина се подготвя за откриването на изложбата „Еднаквост и различност в симбиоза“ в българската столица, а Мария лети за китайската. 

Експозицията у нас също е във формата „16+1“ и представя маслена живопис, акварели, графики, рисунки с молив и туш, фотографии, дигитални изображения, керамика, скулптури, инсталации и мултимедия. Или казано с други думи – над сто оригинални произведения на 27 творци от Централна и Източна Европа и Китай. 

"Ще направят впечатление например структурите на професор Божидар Бончев, които са доста интересни, доста артистични, с много цветове. Точно до тях на стената можете да видите традиционни картини във формата на свитъци, които са направени с по-малко цветове – сиво, бяло и черно, на които е оставено много голямо бяло пространство"... 

В експозицията западните творци са заложили по-скоро на съвременното изкуство, но в частта на китайските творци има и съвременно изкуство и традиционното, обяснява Джина. Тя е категорична, че за изкуството няма граници и творците се интересуват от едни и същи теми.

Куратор на изложбата е китайката Джин Джънчън, която е организирала събитието само за 2 месеца.

Според Джина "напредваме доста бързо в правилната посока" в начина, по който общуваме от двата края на света. На 7355 км от София, в Пекин Мария споделя същото мнение: "Има много накъде тези отношения да се развиват. Има много, което ние да научим от Китай и много, което те да научат от нас и по този начин за в бъдеще да си бъдем полезни. Смятам, че все повече млади хора ще се обръщат към китайския език, за да го изучават". 

Мария ще остане в Китай точно толкова, колкото ще живее изложбата „Еднаквост и различност в симбиоза“ в София – до 5 август. Студентката по „Европеистика и глобалистика“ в Русенския университет се обръща към китайския преди две години. През април пък се класира втора на национално състезание, което я изпрати на Световния форум „Китайски езиков мост“ в градовете Пекин и Чанша. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени