Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедствено положение е обявено в Хайредин и в Борован, обстановката в Мизия се нормализира

Над 100 сигнала са получени в пожарната за щети, нанесени от силните дъждове в страната

| обновено на 10.07.18 в 15:01
4
Снимка: Ива Антонова

Бедствено положение заради валежите е обявено във врачанските села Хайредин и Борован. Кметът на Хайредин Тодор Алексиев съобщи, че е обявил бедствено положение заради язовир Рогозен. От пролетта преливникът на водоема се ремонтира и тъй като ремонтните дейности не са завършени, съоръжението е опасно. Освен монтираните сифони екипи на Гражданската защита с допълнителни помпи започнаха да изпразват язовира, за да се намали натискът върху язовирната стена от преливането на която остават 2 метра. Заради опасност от преливане на язовири в Борован също беше обявено бедствено положение. Обстановката в град Мизия, където беше обявено частично бедствено положение, се нормализира. Дъждът в района също спря. Спасителни екипи разчистват улиците и отводняват имотите. Най-сериозният проблем в града в момента са големите количества кал и наноси. След обилния дъжд са разрушени улици около централния площад в Мизия. Пороят е отнесъл в реката един автомобил. Наводнени са мазета, приземни етажи и дворове. Има свлечена кална маса по пътя към Оряхово. Щетите са в онази част от града, която единствена не беше засегната от опустошителното наводнение преди четири години. Тогава причината беше приливна вълна по река Скът, а сега – интензивният дъжд, паднал за кратко тази сутрин към 03.00 часа. Екипи на пожарната и техника на АЕЦ "Козлодуй" работят по възстановяване на щетите. Остава временното ограничение за тежкотоварни автомобили по пътя Враца – Оряхово в района на Мизия.

Рекордно количество валежи падна в Монтанско. Дъждове от 62 литра на квадратен метър са паднали за последното денонощие във Вълчедръм, това е близо два пъти месечната норма на валежите. Заради дъждовете в Монтанско екипи отводняваха мазета на къщи на няколко улици в Лом и Монтана. Хидролозите следят нивото на река Огоста. Няма реки в Монтанско, които да са излезли от коритата си, няма и прелели язовири. За последното денонощие нивото на язовир Огоста в Монтана се е покачило с 9 см. Във втория по големина водоем в страната има близо 340 млн. кубика вода при обем от 505 млн. кубика. 

Успокоява се обстановката в района на ямболското село Роза, което пострада сериозно от проливните валежи. Само за час в селото са паднали 90 л на кв/м. Наводнени са близо 20 частни имота. Пожарни коли отводняват мазета и приземни етажи. Унищожени са зеленчуковите градини, но няма пострадали животни, уточниха от община Тунджа. Около 90 литра на квадратен метър са паднали в селата Ботево и Скалица, но от там няма подадени сигнали за наводнени имоти.

16 сигнала за аварийни ситуации са подадени в Кърджали след проливния дъжд снощи. Осем екипа на противопожарната служба са отстранили паднали дървета от пътните платна и върху три паркирани автомобила. Други шест екипа са отводнили улици, складова база, котелно помещение и мазета.

Нормализира се ситуацията и в Плевенска област, където също имаше наводнени имоти. Спаднало е нивото на двата язовира Ракита 1 и 2, които заплашваха близкото село. Край стените на язовирите са осигурени чували с пясък. Областният управител Мирослав Петров е обърнал внимание на кметовете да са в готовност, ако днес отново вали. Осигурени са чували с пясък край стените на язовирите и към момента нещата са под контрол.

В област Велико Търново обстановката се нормализира. Напълно е отводнена железопътната гара в лясковското село Джулюница. Влаковете в участъка вече се движат нормално, посочи комисар Красимир Кръстев, директор на Областната противопожарна служба:

"Тази сутрин, след направен допълнителен оглед и обход, техниката е изтеглена. Реките са в рамките на нормалните нива и параметри и сме много далече от критичните стойности за цялата област. Същото се отнася и за язовирите, особено за големите – тях ги контролираме постоянно. Към момента нямаме сигнали за наводнени къщи“. 

122 сигнала са получени в пожарната за щети, нанесени от силните дъждове в страната. Това съобщи по-рано пред "Хоризонт" комисар Тошко Бързилов от службата:

"Най-тежка беше обстановката в Ямболска област, село Роза, където има наводнени приземни етажи. Това е в община Тунджа. На място работят два екипа от "Пожарна безопасност и защита на населението", допълнително са изпратени за отводняване на мястото и четири мотопомпи. Няма пострадали граждани. В София-град са получени 7 сигнала, в квартал "Малинова долина", около Южната дъга на София, където също са предприети действия за отводняване. По-тежка ситуация беше създадена в област Плевен, където постъпиха 19 сигнала за наводнени жилищни сгради в село Садовец, община Долни Дъбник, и село Ракита, община Червен бряг. Там имаме създадено тежко критично състояние на малък язовир, над село Ракита, който имаше проблеми със стената. Към настоящия момент благодарение на взетите превантивни мерки е спаднало нивото с около 10 сантиметра".

За днес жълт код за валежи е обявен за осем области на страната. Предупреждението е в сила за областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Сливен, Търговище и Русе.

Очакваните валежи са до 30 литра на квадратен метър.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна