Журналистката Бела Чолакова:

Все повече хора гледат на осиновяването не като на план Б, а като шанс да имат повече деца

Снимка: БГНЕС

Журналистката Бела Чолакова поддържа рубрика, посветена на осиновени, осиновители и биологични родители. Тя събира десетки вълнуващи истории, част от които ще бъдат разказани тази вечер в културно-просветното сдружение "Читалището" в столицата. В продължение на 13 години Бела се стреми да показва положителната страна на осиновяването и да акцентира върху достойния пример. Въпреки че осиновяването не е често прилагана практика у нас, според нея не липсват примери, в които млади семейства не гледат на този процес като на алтернатива и план Б, а като на възможност да имат още едно дете. 

Днес все повече осиновители не търсят анонимност, докато преди години е било почти невъзможно да се пише за тях, разказва Чолакова: "Обществото ни е еволюирало много. Хора ми казват: "Ние искаме да родим едно дете и да си осиновим. Просто за да няма деца в домовете". Осиновяването вече се прави за децата. Не да отиде осиновителят в дома, да си избере и да каже: "Искам ето това, най-хубавкото!" Децата не са шоколад, който да си купиш и да си го избереш".

Предразсъдъците обаче все още са живи, дава си сметка Бела Чолакова: "Все още на осиновените се казва "онова взетото дете". Все още на осиновителките се казва "онази яловата жена". Някакви стари, толкова грозни думи. Това трябва да отпадне. Истинските родители не са биологичните. /.../ Когато говоря с осиновени и засягаме темата за търсенето на биологичните родители, 99% от тях ми казват: "Аз не търся друга майка. Просто си търся корените. Искам да разбера историята".

За да се избегнат травмиращи за детето ситуации, то още от ранна възраст трябва да бъде запознато с истината за своя произход, категорична е Чолакова: "Да няма тайна. Да му се казват правилните думи. Да му се показват снимки на живота му преди това. Да се прави празник в деня, в който го взимат от дома".

Като изключителен напредък Бела Чолакова оценява измененията в Кодекса на труда, които влязоха в сила от първи юли тази година. Поправките гарантират равните права на осиновителите на деца до 5-годишна възраст, които вече имат право на една година платено майчинство. Преди с това право се ползваха единствено осиновителите на деца до 2 години. Чолакова обаче отчита като недостатък неуреждането на въпроса за децата над 5-годишна възраст: "В момента, ако аз реша да осиновя дете и то е над 5-годишна възраст, те ми го дават и аз още утре трябва да го пратя на детска градина или на училище. Нямам право дори на един ден майчинство. Има нужда това дете да си остане вкъщи с майката. Те са травмирани, имат нужда да свикнат с новото си семейство и трябва да се борим и това да бъде променено".

Поредицата от материали, посветени на осиновяването и публикувани във вестник "168 часа", превръща Бела Чолакова в тазгодишния носител в категория журналист на наградата „Златна ябълка“ за принос към правата и благосъстоянието на децата в България. Наградата се връчва от Националната мрежа за децата. 

Още детайли по темата ще научите от звуковия файл. 

Още от категорията
Лавата не спира да създава проблеми на Хавайските острови

Лава от вулкана на Хаваите засегна туристическо корабче

Лава от вулкана Килауеа, който е активен повече от два месеца, избликна от водата до туристическо корабче край брега на Големия остров на Хаваите и рани 22 души, предаде Ройтерс. "Бомбата" от лава и разтопени скали удари корабчето със силата на експлозия, но то все пак успя да се върне в пристанището Хило час по-късно, съобщи шефът на..

публикувано на 17.07.18 в 04:26

Кубинците вече имат достъп до мобилен интернет

Кубинци вече могат да ползват мобилен интернет на телефоните си, съобщи Ройтерс. От нововъведението засега обаче ще се възползват ограничен брой хора, като целта е до края на годината услугата да е достъпна за всички. Местни журналисти бяха сред първите, които тестваха мобилния интернет на телефоните си: "Медийният сектор може да се възползва..

публикувано на 17.07.18 в 01:43

8 имигранти загинаха от задушаване в камион в Либия

8 души, от които шест деца, бяха открити мъртви в камион, претъпкан с имигранти в Либия. Те са се задушили в затвореното ремарке, в което е имало множество туби с бензин. Други 90 души са били изведени от камиона и са приети в болница. Директорът на полицията в град Зувара заяви: "Когато отворихме камиона, вътре имаше близо 100 нелегални..

публикувано на 17.07.18 в 01:19
Протестът на перничани се увенча с успех

След протест - премахнаха инсинератора за изгаряне на мъртви животни в Перник

Протестът на жителите на пернишкия квартал „Бела вода” срещу инсинератора за изгаряне на мъртви животни се увенча с успех. Тази вечер мобилното съоръжение беше изтеглено с влекач от района на рудника, където беше позиционирано. Жителите на населеното място не крият задоволството си, но запазват протестна готовност. Те се притесняват, че..

публикувано на 16.07.18 в 23:15

Махнаха инсинератора от пернишкия квартал "Бела вода"

Протестът на жителите на пернишкия квартал "Бела вода" срещу инсинератора за изгаряне на мъртви животни се увенча с успех. Тази вечер мобилното съоръжение беше изтеглено с влекач от района на рудника, където беше поставено. Жителите на квартала не крият задоволството си, но запазват протестна готовност, тъй като се притесняват, че преместването е..

публикувано на 16.07.18 в 21:19
Мая Манолова

Манолова: Европейски обезщетения за животновъдите, щом са спазили европейските критерии

Днес ветеринарите не направиха опит да умъртвяват животни в село Шарково. Засилената полицейска охрана от последните два дни беше вдигната.  Омбудсманът Мая Манолова се срещна с животновъди от четирите боляровски села, в които бяха умъртвени над 3000 овце и кози заради огнище от чума. Манолова разговаря със засегнатите животновъди в село..

обновено на 16.07.18 в 18:52

СГС присъди доживотен затвор без замяна за Костин, подсъдим за убийството на 5-годишния Никита

След продължил 2 години съдебен процес делото за смъртта на 5-годишния Никита завърши с присъда "доживотен затвор без право на замяна" за руския гражданин Герман Костин. Най-тежкото наказание, което се налага при изключителни случаи, постанови съдията от Софийския градски съд Атанас Атанасов.  Скандали, претенции за отводи, демонстрация на..

обновено на 16.07.18 в 18:42