Журналистката Бела Чолакова:

Все повече хора гледат на осиновяването не като на план Б, а като шанс да имат повече деца

Снимка: БГНЕС

Журналистката Бела Чолакова поддържа рубрика, посветена на осиновени, осиновители и биологични родители. Тя събира десетки вълнуващи истории, част от които ще бъдат разказани тази вечер в културно-просветното сдружение "Читалището" в столицата. В продължение на 13 години Бела се стреми да показва положителната страна на осиновяването и да акцентира върху достойния пример. Въпреки че осиновяването не е често прилагана практика у нас, според нея не липсват примери, в които млади семейства не гледат на този процес като на алтернатива и план Б, а като на възможност да имат още едно дете. 

Днес все повече осиновители не търсят анонимност, докато преди години е било почти невъзможно да се пише за тях, разказва Чолакова: "Обществото ни е еволюирало много. Хора ми казват: "Ние искаме да родим едно дете и да си осиновим. Просто за да няма деца в домовете". Осиновяването вече се прави за децата. Не да отиде осиновителят в дома, да си избере и да каже: "Искам ето това, най-хубавкото!" Децата не са шоколад, който да си купиш и да си го избереш".

Предразсъдъците обаче все още са живи, дава си сметка Бела Чолакова: "Все още на осиновените се казва "онова взетото дете". Все още на осиновителките се казва "онази яловата жена". Някакви стари, толкова грозни думи. Това трябва да отпадне. Истинските родители не са биологичните. /.../ Когато говоря с осиновени и засягаме темата за търсенето на биологичните родители, 99% от тях ми казват: "Аз не търся друга майка. Просто си търся корените. Искам да разбера историята".

За да се избегнат травмиращи за детето ситуации, то още от ранна възраст трябва да бъде запознато с истината за своя произход, категорична е Чолакова: "Да няма тайна. Да му се казват правилните думи. Да му се показват снимки на живота му преди това. Да се прави празник в деня, в който го взимат от дома".

Като изключителен напредък Бела Чолакова оценява измененията в Кодекса на труда, които влязоха в сила от първи юли тази година. Поправките гарантират равните права на осиновителите на деца до 5-годишна възраст, които вече имат право на една година платено майчинство. Преди с това право се ползваха единствено осиновителите на деца до 2 години. Чолакова обаче отчита като недостатък неуреждането на въпроса за децата над 5-годишна възраст: "В момента, ако аз реша да осиновя дете и то е над 5-годишна възраст, те ми го дават и аз още утре трябва да го пратя на детска градина или на училище. Нямам право дори на един ден майчинство. Има нужда това дете да си остане вкъщи с майката. Те са травмирани, имат нужда да свикнат с новото си семейство и трябва да се борим и това да бъде променено".

Поредицата от материали, посветени на осиновяването и публикувани във вестник "168 часа", превръща Бела Чолакова в тазгодишния носител в категория журналист на наградата „Златна ябълка“ за принос към правата и благосъстоянието на децата в България. Наградата се връчва от Националната мрежа за децата. 

Още детайли по темата ще научите от звуковия файл. 

Още от категорията
Акад. Георги Марков

Акад. Георги Марков: Хабим национална енергия и историческо време

"Моят исторически оптимизъм е като казвам: „И по-страшно е било някога“, макар че народът ни има своята ДНК, но тогава е бил по-жилав и търпелив, а сега бърза да живее по европейски богато." Това каза пред "Хоризонт" акад. Георги Марков от Инициативния комитет за национално помирение и единение.  Историята не се променя с бутането на..

публикувано на 23.09.18 в 13:59

Едва 75 миньора от рудника в "Бобов дол" са регистрирани в бюрото по труда

Само 75 миньори от закрития  рудник "Бобов дол" са се регистрирали в бюрото по труда, съобщиха от администрацията. Според обявения план за ликвидация на последния обект за подземен добив на въглища съкратените са 400. В бюрото по труда  са се регистрирали 50 човека от Бобов дол и 25 от Дупница. Същевременно някои са започнали работа, пак като..

публикувано на 23.09.18 в 13:38

Д-р Валери Цеков: Единственият начин да се опазим от грип е ваксинацията

Преди началото на есенно-зимния сезон специалисти и здравните власти отново призовават хората да се ваксинират срещу грип. Периодът до края на октомври е най-подходящ за това. Българското сдружение за иновативна медицина постави акцент върху темата с кръгла маса, проведена под патронажа на здравната комисия, с участието на всички ангажирани..

публикувано на 23.09.18 в 13:15

Нов протест на работниците от заводите на Стайков край Карнобат

Над 300 работници от затворените фабрики за спиртни напитки, собственост на задържания Миню Стайков, се събраха днес пред сградата на Районния съд в Карнобат. Те очакват съдът да реши дали ще бъде удължен срока, в който фабриките да останат запечатани. По-рано днес протест на работниците имаше пред производствената база в село..

обновено на 23.09.18 в 12:33

Започна астрономическата есен

В Северното полукълбо днес започна астрономическата есен. В 4 часа и 54 минути българско време Слънцето навлезе в есенната равноденствена точка в съзвездието Дева. „На датата на равноденствието денят ще трае 12 часа и 10 минути“, обясни Ганчо Ганчев, докторант към катедра „Астрономия“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“...

обновено на 23.09.18 в 12:21

Гръцките власти установиха укриване на приходи в особено големи размери от собствениците на яхти на остров Санторини

Перфектна акция на полиция, морска охрана и финансови инспектори установи укриване на приходи в особено големи размери от собствениците на яхти под наем на остров Санторини. С дрон са заснети броят на турстите и яхтите, които отплават от пристанище Влихадас на острова. Цената за един човек за еднодневна разходка с яхта е 150 евро, като на всеки плавателен..

публикувано на 23.09.18 в 12:21

Агенция „Митници“ съобщи за нерегламентиран кран за точене на алкохол в склад край Карнобат

От агенция „Митници“ свикаха днес специален брифинг, за да съобщят, че при производството на алкохол в района на Карнобат е имало тръба, от която е преминавало нерегламентирано количество алкохол. Всичко това води до ощетяване на държавния бюджет, посочи Юлиян Мирков от агенция „Митници“. „Тръбата е част от производствен процес на..

публикувано на 23.09.18 в 11:45