Журналистката Бела Чолакова:

Все повече хора гледат на осиновяването не като на план Б, а като шанс да имат повече деца

Снимка: БГНЕС

Журналистката Бела Чолакова поддържа рубрика, посветена на осиновени, осиновители и биологични родители. Тя събира десетки вълнуващи истории, част от които ще бъдат разказани тази вечер в културно-просветното сдружение "Читалището" в столицата. В продължение на 13 години Бела се стреми да показва положителната страна на осиновяването и да акцентира върху достойния пример. Въпреки че осиновяването не е често прилагана практика у нас, според нея не липсват примери, в които млади семейства не гледат на този процес като на алтернатива и план Б, а като на възможност да имат още едно дете. 

Днес все повече осиновители не търсят анонимност, докато преди години е било почти невъзможно да се пише за тях, разказва Чолакова: "Обществото ни е еволюирало много. Хора ми казват: "Ние искаме да родим едно дете и да си осиновим. Просто за да няма деца в домовете". Осиновяването вече се прави за децата. Не да отиде осиновителят в дома, да си избере и да каже: "Искам ето това, най-хубавкото!" Децата не са шоколад, който да си купиш и да си го избереш".

Предразсъдъците обаче все още са живи, дава си сметка Бела Чолакова: "Все още на осиновените се казва "онова взетото дете". Все още на осиновителките се казва "онази яловата жена". Някакви стари, толкова грозни думи. Това трябва да отпадне. Истинските родители не са биологичните. /.../ Когато говоря с осиновени и засягаме темата за търсенето на биологичните родители, 99% от тях ми казват: "Аз не търся друга майка. Просто си търся корените. Искам да разбера историята".

За да се избегнат травмиращи за детето ситуации, то още от ранна възраст трябва да бъде запознато с истината за своя произход, категорична е Чолакова: "Да няма тайна. Да му се казват правилните думи. Да му се показват снимки на живота му преди това. Да се прави празник в деня, в който го взимат от дома".

Като изключителен напредък Бела Чолакова оценява измененията в Кодекса на труда, които влязоха в сила от първи юли тази година. Поправките гарантират равните права на осиновителите на деца до 5-годишна възраст, които вече имат право на една година платено майчинство. Преди с това право се ползваха единствено осиновителите на деца до 2 години. Чолакова обаче отчита като недостатък неуреждането на въпроса за децата над 5-годишна възраст: "В момента, ако аз реша да осиновя дете и то е над 5-годишна възраст, те ми го дават и аз още утре трябва да го пратя на детска градина или на училище. Нямам право дори на един ден майчинство. Има нужда това дете да си остане вкъщи с майката. Те са травмирани, имат нужда да свикнат с новото си семейство и трябва да се борим и това да бъде променено".

Поредицата от материали, посветени на осиновяването и публикувани във вестник "168 часа", превръща Бела Чолакова в тазгодишния носител в категория журналист на наградата „Златна ябълка“ за принос към правата и благосъстоянието на децата в България. Наградата се връчва от Националната мрежа за децата. 

Още детайли по темата ще научите от звуковия файл. 

Още от категорията
Перничани блокираха за движение пътен възел „Даскалово” в знак на протест срещу високите цени на горивата

Перничани блокираха АМ "Люлин" в знак на протест срещу високите цени на горивата у нас

Протестите срещу високите цени на горивата, данъците и очаквания скок на застраховката "Гражданска отговорност" продължават и днес в различни градове на страната. Демонстрации са планирани във Варна, Добрич, Хасково, Сливен, Стара Загора. Протестиращите в Перник блокираха магистрала "Люлин" в продължение на повече от два часа. Бунтът..

обновено на 13.11.18 в 21:36

С викове "мафия и оставка" бургазлии протестираха пред Общината

Около 50 души протестираха пред общината в Бургас. С плакати и трибагреници те поискаха оставката на правителството и обещаха действията им да продължат. Организатор бе Стиляна Кехайова, млад родител, който участва и в протестното автошествие в неделя.  Близо три часа преди началото на протеста тя призова чрез социалните мрежи бургазлии да подкрепят..

публикувано на 13.11.18 в 18:53
Протест на майки на деца с увреждания пред Министерски съвет

Протест на майките на деца с увреждания отново призовава за оставката на Валери Симеонов

Пред Министерския съвет започна протест на майките на деца с увреждания и техните привърженици.  В началото на протеста организаторите от инициативата "Системата ни убива" отбелязаха малкото хора, които са дошли тази вечер, но отново призоваха за оставката на вицепремиера Валери Симеонов заради обидните му думи към майките на деца с..

публикувано на 13.11.18 в 18:49

Палестинските групировки, заедно с "Хамас", обявиха прекратяване на огъня с Израел

Палестинските групировки, сред които и движението "Хамас", което е на власт в Ивицата Газа, обявиха прекратяване на огъня с Израел, договорено благодарение на посредническите усилия на Египет, предаде Франс прес. Групировките поясниха, че ще се придържат към прекратяването на огъня, ако еврейската държава също го спазва. "Усилията на..

публикувано на 13.11.18 в 18:30

БАН: Мерки срещу бедността и неравенствата ще решат демографската криза

Стимулирането на раждаемостта не е решението за подобряване на демографската картина. Мерките за преодоляването на демографската криза трябва да са предимно икономически, социални и на трудовия пазар. Учени от БАН предлагат увеличаване на доходите, подобряване качеството на работнитe сила и на работните места, ограничаване на вътрешната..

обновено на 13.11.18 в 18:08
Граждански протест в Бургас срещу лошото качество на въздуха в града - март, 2018

Местен референдум за чистотата на въздуха в Бургас искат общински съветници

Местен референдум за чистотата на въздуха в Бургас искат общински съветници. За целта те са внесли докладна записка в местния парламент.  Референдумът включва два въпроса, поясни общинският съветник Живко Табаков:  "Ще е необходимо Община Бургас да предприеме всички допълнителни мерки съобразно действащото законодателство за ограничаване..

публикувано на 13.11.18 в 17:02

Направи място на бабата!

Можете да чуете подобни реплики в обществения транспорт например. Колкото и да са добронамерени, винаги се сепвам от това фамилиарно „роднинско“ назоваване на напълно непознат човек. Зная, че и други споделят смущението ми, което обаче не променя генерално картината. Чичо, леля, батко, кака са в редовно обращение   в речта на българина. За..

публикувано на 13.11.18 в 16:45