Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марина Великова: Всичко, от което имаме нужда, се намира в нас самите

Марина Великова
Снимка: личен архив

„Всичко, от което имаме нужда, се намира в нас самите. За да го разберем и почувстваме, трябва да изминем един дълъг осъзнат път, но той си струва“. Това коментира в предаването „12+3“ Марина Великова, чийто последен диск е с биджа мантри.

„В днешно време има огромен бум на обръщането към йогата, а мантрите са част от нея. Живеем все по-стресирано. Имаме нужда да се поспрем, да се свържем със себе си, да обърнем внимание на живота като такъв, иначе се превръщаме в машини и преминаваме през живота, без да разберем, че това се е случило. Затова много хора се обръщат към тези практики, защото те са изпитани през хилядолетията. Много от тях вече са адаптирани за днешния човек. Важното при практикуване на всички тези практики е да имаме осъзнаване – на дъха, на желанието да поспрем, защото иначе сме изгубени“, коментира Великова.

Тя обясни, че биджа мантрите са най-кратките матри:

"Те представляват срички от санскритската азбука и са ключът към задействането на енергиите в нашите психични центрове, наречени чакри. Практическият смисъл от практикуването на мантрите е използването на силата на звука, който може да даде трансформация на всички нива. Мантра от санскрит означава освобождаване на съзнанието на ума – на този ум, който в днешно време е толкова бърз и толкова много скача от място на място. Една от основните функции на мантрите е обръщане навътре, съсредоточаване, спиране на времето и по този начин балансиране на нашата система. Мантрите имат напълно практическо приложение в света. Така развиващата се напоследък звукотерапия е базирана на основата на използването на звука, който се съдържа в мантрите".

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени