Марина Великова: Всичко, от което имаме нужда, се намира в нас самите

Марина Великова
Снимка: личен архив

„Всичко, от което имаме нужда, се намира в нас самите. За да го разберем и почувстваме, трябва да изминем един дълъг осъзнат път, но той си струва“. Това коментира в предаването „12+3“ Марина Великова, чийто последен диск е с биджа мантри.

„В днешно време има огромен бум на обръщането към йогата, а мантрите са част от нея. Живеем все по-стресирано. Имаме нужда да се поспрем, да се свържем със себе си, да обърнем внимание на живота като такъв, иначе се превръщаме в машини и преминаваме през живота, без да разберем, че това се е случило. Затова много хора се обръщат към тези практики, защото те са изпитани през хилядолетията. Много от тях вече са адаптирани за днешния човек. Важното при практикуване на всички тези практики е да имаме осъзнаване – на дъха, на желанието да поспрем, защото иначе сме изгубени“, коментира Великова.

Тя обясни, че биджа мантрите са най-кратките матри:

"Те представляват срички от санскритската азбука и са ключът към задействането на енергиите в нашите психични центрове, наречени чакри. Практическият смисъл от практикуването на мантрите е използването на силата на звука, който може да даде трансформация на всички нива. Мантра от санскрит означава освобождаване на съзнанието на ума – на този ум, който в днешно време е толкова бърз и толкова много скача от място на място. Една от основните функции на мантрите е обръщане навътре, съсредоточаване, спиране на времето и по този начин балансиране на нашата система. Мантрите имат напълно практическо приложение в света. Така развиващата се напоследък звукотерапия е базирана на основата на използването на звука, който се съдържа в мантрите".

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 

Още от категорията

Пътеводител на фестивалния стопаджия – „Пиано екстраваганца“

Фестивалът започна още на 15 юни със спектакъла „Кабаре“, представен от Ина Кънчева – сопран, Людмил Ангелов – пиано и Ицко Финци – актьор. Събитието беше специално подготвено и посветено на българското европредседателство. Сега на 28 септември е първият от концертите от фестивалната програма. Те общо са девет – три във Военния клуб и шест в зала..

публикувано на 26.09.18 в 14:40

Uangel Voice, Cosmopolitan, "Фортисимо" и "Филхармоника" в българско-корейски приятелски концерт

Uangel Voice, Cosmopolitan, "Фортисимо" и "Филхармоника" участват в шестия българско-корейски приятелски концерт тази вечер от 19.00 ч. в зала "България", съобщава БТА. Входът е безплатен, съобщават организаторите от посолството на Република Корея у нас. Младият, но много талантлив корейски мъжки хор Uangel Voice, основан през 2007 г., с умелите си..

публикувано на 26.09.18 в 12:20

Афро-перуански ритми и още музикални пътешествия в третата част на LIVE IN DA HOUSE

На 26-ти септември, от 20.00 ч., в предаването „Време за живот“ по програма „Хоризонт“ предстои третият епизод на специалната поредица концерти на живо от Второ студио на БНР. Всяка сряда до края на месеца, LIVE IN DA HOUSE представя едни от най-актуалните и качествени артисти на българската музикална сцена. Тази седмица ви представяме групата..

публикувано на 25.09.18 в 17:36

„Белонога“ – „През очите на земята“ в Първо студио на БНР

На 25 септември Гергана Димитрова представя своя етно проект „Белонога“. Програмата, която предстои да чуем, продължава, обогатява и развива идеите от първия ѝ самостоятелен албум „През очите на слънцето“. Той се появи преди около пет години, разкривайки умението на Гергана да смесва музикални елементи от различни старинни култури. Известната..

публикувано на 25.09.18 в 14:16
Симфоничен оркестър на БНР

Симфоничният оркестър на БНР открива 70-ия си сезон

Симфоничният оркестър на БНР е създаден през 1948 година и до днес продължава да бъде еталон за високо музикантско и естетическо ниво, което задава стандартите в културната среда на столицата. На 28 септември, петък, ще бъде открит 70-ият сезон на Радиооркестъра с концерт от 19.30 часа в зала "България". На диригентския пулт отново ще застане главният..

публикувано на 25.09.18 в 12:05

"Еструна" с номинация за "Грами"

Съвместният проект на световноизвестния фламенко изпълнител Арканхел и хора Нови български гласове "Еструна" е номиниран за "Грами". Маргарита Борисова от екипа на "Джаз плюс", продуцент на музикалния проект и композиторът доц. д-р Георги Петков, диригент на "Еструна", гостуваха в "Хоризонт до обед" във връзка с новината за престижната номинация...

публикувано на 25.09.18 в 11:51

"Металика" обяви европейско турне

"Металика" обяви дати за европейско турне през следващото лято, съобщи БТА, цитирайки Контактмюзик. Европейското турне на "Металика" ще започне в Лисабон на 1 май и ще приключи в Майнхайм на 25 август. След Лисабон групата ще се представи в Мадрид, Барселона, Милано, Цюрих, Париж. През юни музикантите ще изнесат концерти в Дъблин, Амстердам,..

публикувано на 25.09.18 в 11:09