Марина Великова: Всичко, от което имаме нужда, се намира в нас самите

Марина Великова
Снимка: личен архив

„Всичко, от което имаме нужда, се намира в нас самите. За да го разберем и почувстваме, трябва да изминем един дълъг осъзнат път, но той си струва“. Това коментира в предаването „12+3“ Марина Великова, чийто последен диск е с биджа мантри.

„В днешно време има огромен бум на обръщането към йогата, а мантрите са част от нея. Живеем все по-стресирано. Имаме нужда да се поспрем, да се свържем със себе си, да обърнем внимание на живота като такъв, иначе се превръщаме в машини и преминаваме през живота, без да разберем, че това се е случило. Затова много хора се обръщат към тези практики, защото те са изпитани през хилядолетията. Много от тях вече са адаптирани за днешния човек. Важното при практикуване на всички тези практики е да имаме осъзнаване – на дъха, на желанието да поспрем, защото иначе сме изгубени“, коментира Великова.

Тя обясни, че биджа мантрите са най-кратките матри:

"Те представляват срички от санскритската азбука и са ключът към задействането на енергиите в нашите психични центрове, наречени чакри. Практическият смисъл от практикуването на мантрите е използването на силата на звука, който може да даде трансформация на всички нива. Мантра от санскрит означава освобождаване на съзнанието на ума – на този ум, който в днешно време е толкова бърз и толкова много скача от място на място. Една от основните функции на мантрите е обръщане навътре, съсредоточаване, спиране на времето и по този начин балансиране на нашата система. Мантрите имат напълно практическо приложение в света. Така развиващата се напоследък звукотерапия е базирана на основата на използването на звука, който се съдържа в мантрите".

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 

Още от категорията

Linkin Park Tribute band - още една стъпка по-близо до нас

Любимците на милиони хора по целия свят Linkin Park вдъхновяват отново феновете си в лицето на българската група Linkin Park Tribute band . Бандата е сформирана на 11 юли 2017 година в София. В момента нейни  членове са Тодор Първанов - вокал, Александър Калпакчиев - китара,  Даниел Борисов - китара, Здравко Петров - барабани, Димитър Стефанов -..

публикувано на 18.07.18 в 16:12
Аюуне Суле

Извънреден втори концерт на Аюуне Суле във Второ студио на БНР на 19 юли, четвъртък, организира радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“

Извънреден втори концерт ще изнесе Аюуне Суле на 19 юли, четвъртък, отново от 21. 00 ч. и отново във Второ студио на БНР. Радиофестивалът  на БНР обяви датата след изчерпването на билетите за днешното излизане на сцената на музикалния шаман от Гана.  С двата концерта в София започва балканското турне на прото-блусмена и..

публикувано на 18.07.18 в 14:32

Шер ще издаде албум с кавъри на песни на АББА

Американската звезда на поп музиката Шер, която участва в продължението на филма мюзикъл "Мама миа!", посветен на АББА, оповести, че ще издаде албум с кавъри на песни на легендарната шведска група, предаде Франс прес. В интервю за телевизия Ен Би Си 72-годишната певица и актриса поясни по повод промоцията на филма "Mama Mia! Here We Go Again", че е била..

публикувано на 18.07.18 в 12:55

Аюуне Суле гостува на „Артефир”

Музикалният шаман, прото-блусмен и сингър-сонграйтър Аюуне Суле от Кумаси, Гана, когото гледахме преди година с групата на Кинг Аишоба на фестивала „АфроВизия“, организиран от „Аларма Пънк Джаз“, се завръща в София със соловата си програма. Концертът е на 18 юли от 21 часа във Второ студио на БНР, отново по покана на „Аларма Пънк Джаз“. Така ще честваме..

публикувано на 17.07.18 в 17:20
Анди Гарсия и Шер на премиерата на филма.

Кинолегенди рамо до рамо в "Мамма миа - отново заедно"

Знаменитости се събраха в Лондон за световната премиера на продължението на комедийния мюзикъл "Мамма миа" - "Мамма миа - отново заедно". Сред звездните гости се открояваха  актьорите в главните роли, сред които носителката на "Оскар" Мерил Стрийп, Пиърс Броснън и Колин Фърт. Действието във филма следва сюжетната линия на първия филм отпреди 10..

публикувано на 17.07.18 в 17:12
Калуди Калудов

Калуди Калудов - апостолът на красивото пеене

Тази седмица в „Кой кой е…“  ви срещнахме с един от най-обичаните наши оперни певци и тенори, постигнал световна кариера – Калуди Калудов.   Роден е на 15 март 1953 г. в село Любен Каравелово, Варненско. През 1978 г. завършва оперно пеене в Държавната музикална академия – София в класа на доц. Лиляна Жабленска и продължава да се развива като..

публикувано на 17.07.18 в 14:56
Лени Стърн

Лени Стърн

Истинското име на китаристката Лени Стърн е Магдалена Тора. Родена е в Мюнхен, през 1977 година. Напуска Германия и заминава в САЩ, следва в Бостън и получава образование в университета Бъркли, специалност „Филмова музика“. По-късно сформира група с китариста Бил Фризел (Bill Frisell) и барабаниста Пол Моушън (Paul Motian), а след време Магдалена става..

публикувано на 17.07.18 в 08:50