Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Стефанов: Илюзията Брекзит започва да лъсва

Снимка: Иван Русланов, БНР


Илюзията Брекзит започва да лъсва. Това заяви в предаването „12+3“ Даниел Стефанов, координатор на Европейския съвет за външна политика. Той подчерта, че за да може Великобритания да получи нещата, които Тереза Мей предлага, страната ще трябва да се съгласи да спазва стандартите на ЕС, без да има право да участва в тяхното формулиране. Това пък ще затрудни сключването на търговски споразумения от Великобритания с другата част от света, което е голямото желание на Брекзит, обясни Стефанов и добави:

"Великобритания иска да получи най-доброто от двата свята, което не е възможно и няма да го получи. /.../ Няма подготовка за такава кардинална промяна в британското общество".

Той коментира и оставките на британските министри за Брекзит и на външните работи:

„Реалността беше ударена от всичко това, което се изговори по време на кампанията за Брекзит и след това. Ясно е, че Великобритания има проблеми с Брекзит, че всичко това, което се говореше по време на кампанията и хората, които се опитваха да вразумят гласоподавателите, всъщност са били прави и много от тези неща се случват. Имаме вече един период от около година и половина, в който икономическият ръст пада, имаме увеличена инфлация, имаме компании, които заплашват, че ще напуснат Великобритания, ако няма добра сделка по Брекзит. Това са причините, които карат Тереза Мей да търси „мек Брекзит“. Възможността за „твърд Брекзит“ все още е на масата с пълна сила. Това, което може да докара такава опция, все още е ужасно критично – то е критично както за Мей и нейното правителство, така и за Консервативната партия, за икономиката на Великобритания, която в никакъв случай не е готова за такъв изход. Твърд Брекзит би означавал да се премахнат всякакви търговски отношения между ЕС и Великобритания, което би било огромен удар за Великобритания. Компаниите се страхуват най-много от това“. 

Стефанов добави категоричното си мнение, че един тежък Брекзит е много по-лош за Великобритания, отколкото за ЕС. Според него ЕС чака да види Бялата книга, която се очаква утре да бъде представена, за да прецени дали може да приеме такова нещо. Това, което има в документа, е трудно за приемане от ЕС, смята той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна