Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Береану: Борбата с корупцията в Румъния е възел от лични интереси

В Румъния над 80% от хората имат пълно доверие в съдебните институции

2
Владимир Береану
Снимка: Иван Русланов, БНР

Накъде поема борбата с корупцията в Румъния, след като президентът на страната Клаус Йоханис отстрани антикорупционния прокурор Лаура Кьовеши; дали отстраняването ѝ от поста ще бъде стъпка назад в борбата с корупцията, или е край на една структура за политическа репресия? Според журналиста Владимир Береану това е "много добре обмислен ход". Запитан, дали така президентът спасява себе си от импийчмънт в края на своя мандат, в интервю за предаването "12+3" Береану посочи, че импийчмънтът би бил в негов интерес, защото процедурата включва референдум, с който президентът може да спечели нов мандат, без да се явява на избори:

"Тоест, в негов интерес беше да запази Кьовеши, да мине през импийчмънта и да стане президент за още пет години".

Борбата е изключително остра, а ръководителят на управляващата партия Ливио Драгня най-вероятно ще успее да назначи свой човек за шеф на антикорупционния орган, смята Владимир Береану:

"Ливиу Драгня просто мрази госпожа Кьовеши, която го осъди един път по избирателния закон в Румъния за подправяне на две години условно. Той не можа да стане премиер поради тази причина. Второ, го осъжда сега, втори път и вече ефективно - три години и половина, и трето - продължава разследването по сигнал на ОЛАФ за 15 милиона евро нанесени щети по европейска програма от една строителна компания, където господин Драгня е бил реалният шеф".

В случай на процедура по импийчмънт за един месец президентът би бил заместван на поста му от Калин Попеску-Търичану, оглавяващ горната камара на парламента, поясни Береану:

"През това време господин Таричану като президент можеше да прокара всички закони, да изтегли от Конституционния съд жалбата на президента, защото той е президент. Изтегля и всичко това влиза в сила. Тези поправки по законите влизат в сила. Една от поправките е, че престъпление по служба става административно и не е престъпление. Тоест, господин Драгня се освобождава от гледане на втора инстанция. За да не позволи това нещо, президентът подписа уволнението на Кьовеши, но остава на пост. Той може да пречи колкото се може повече на всичките тези пъклени планове на господин Ливиу Драгня".

В тази борба срещу корупцията личният интерес на Ливио Драгня е много очевиден. Много по-вероятно е той да напусне, отколкото борбата с корупцията да се разпадне, прогнозира още журналистът.

Според Береану в момента ЕС дава ясни знаци, че е против промените, засягащи борбата с корупцията в Румъния:

"Венецианската комисия даде изключително негативен доклад за тези промени. САЩ направо се намесиха във вътрешните работи с изявление на посланика и на заместник държавен секретар, че нещата вървят към провал на цялата антикорупционна дейност, като се има предвид, че Румъния беше пример в региона за борба с корупцията".

В отговор на въпрос, остава ли случващото се в Румъния в сянката на проблемите с Полша и Унгария, Береану подчерта:

"Там борбата с корупцията стана символ и за ЕК, и за ЕС – за добра практика, за нещо положително. Тяхната намеса ще продължи, за да може да окуражи борбата с корупцията. Не бива да забравяме и това, че румънците протестират и когато решат да протестират, излизат по 1 милион".

"В антикорупционната прокуратура работят много млади хора с високо образование и високи заплати, които имат желание за работа и много голям апарат от специалисти, с които работят. Тези хора ще продължават да работят. Шеф в момента е един от заместниците на Кьовеши. Делата, които са започнали, трудно могат да се спрат", заяви още Владимир Береану.

В момента в Румъния, за разлика от България, доверието в съда е изключително високо – над 80% имат пълно доверие в съдебните институции, което е невероятен процент, отбеляза журналистът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени