Eмисия новини
от 09.00 часа

Нишан Джингозян: Тереза Мей е между чука и наковалнята

Снимка: БГНЕС

Дейвид Дейвис и Борис Джонсън са ключови фигури от лагера на хардлайнерите за напускане на ЕС и всички икономически структури, в които Великобритания е участвала през последните 40 години. Големият въпрос е дали те ще могат да мобилизират достатъчно членове на Консервативната партия, които да последват линията им за твърд Брекзит. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Нишан Джингозян, който отговаря за програмите за интеграция на етнически малцинства в две кметства в Лондон. Успешната кампания за напускане на Европейския съюз до голяма степен се дължи на лично обаяние и обещанията на Джонсън, припомни той.

„В момента Консервативната партия, както и Лейбъристката партия, са разцепени коя политика да последват. Тереза Мей иска по-тесни икономически връзки с ЕС, тъй като над 50% износа на страната е към Европейския съюз, а хардлайнерите в Консервативната партия искат да осъществят една отдавнашна своя мечта – скъсване на всички връзки с ЕС“.

Според  Джингозян Тереза Мей ще успее да запази властта си. Според социологически проучвания – по-голямата част от гражданите на Великобритания вече не подкрепят напускането на Европейския съюз, защото се опасяват, че стандартът им на живот ще спадне, а и на почти 250 хиляди български, живеещи в Обединеното кралство.

Въпреки че Лейбъристката партия не е в листата на организациите на протеста срещу визитата на Доналд Тръмп във Великобритания, членовете ѝ са били призовани да излязат по улиците, изтъкна той.

„Либералдемократите – третата по големина парламентарно представена партия във Великобритания – открито подкрепя този протест. Други леви организации – организации за човешки права, гей организации, всички профсъюзи във Великобритания, организации на мигранти, екоорганизации със стотици хиляди членове – призоваха своите членове да излязат и да протестират по улиците на Великобритания. Те искат да изразят протеста си против полицията на Доналд Тръмп, неговия расизъм, ислямофобия, сексизъм, подстрекателство към война, отричане на глобалното затопляне, позицията му към гей обществото, имигрантите... към мексиканците…“

Протести ще има във всички градове, които Тръмп ще посети, както и по целия му път към Лондон. Очаква се да има между няколкостотин хиляди и 1 милион протестиращи.

На срещата между Тръмп и Тереза Мей се очаква Великобритания да подпише търговско споразумение със САЩ, което е наложително за икономиката на страната, коментира Джингозян.

„Тереза Мей е в изключително деликатна ситуация, защото тя би следвало да осигури някаква икономическа подкрепа от все още най-могъщата икономически държава в света, но в същото време тя беше подложена и на огромен натиск, дори от членове на нейния кабинет (по повод на това, че Доналд Тръмп открито изяви подкрепата си за една крайнодясна фашистка организация във Великобритания (Britain First!), която открито заяви, че се възхищава от неговата политика). В някаква степен съчувствам на Тереза Мей, защото тя е между чука и наковалнята“.

Национализмът във Великобритания, особено след вота за Брекзит, достига просто до страшни размери, алармира Джингозян. Престъпленията от омраза са нараснали няколкостотин пъти, включително срещу граждани на Европейския съюз. В този смисъл футболната загуба на Световното първенство е потиснала вълна от национализъм, която е щяла да избуи при победа, сподели Джингозян.

Интервюто на Петър Волгин с Нишан Джингозян можете да чуете от звуковия файл.
Още от
Мащабните арести се превърнаха в нещо рутинно за Турция след неуспелия преврат през лятото на 2016 г.

Турция нареди ареста на 295 военни

публикувано на 22.02.19 в 08:59

Последно в Европа

Всички новини в Европа: днес | вчера