СБЖ с критики към законопроекта, добил известност като медийния закон "Пеевски"

Дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово събра членове на Управителния съвет на Съюза, журналисти от печатни и електронни медии, и депутати от левицата. Сред акцентите в обсъжданията бяха приетите на първо четене промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, внесен от депутати от ДПС, сред които Делян Пеевски, и добил известност като медийния закон „Пеевски“.

Дискусията беше предшествана от остра декларация на Съюза по повод законопроекта. Председателят на СБЖ Снежана Тодорова заяви:

„Съюзът преди повече от година и половина внесе предложение за законодателна инициатива в комисията по културата и медиите към Народното събрание, които и до ден-днешен отлежават вероятно в чекмеджетата... До момента нямаме отговор за позицията, отношението, какво е становището на нашите законодатели по нашите предложения. Те са качени на сайта на Съюза на българските журналисти“.

Журналистът от вестник „Сега“ и председател на комисията по професионални стандарти в СБЖ Светослав Терзиев коментира:

„Използват някакви обиколни пътища, за да си прокарат своята инициатива. Не искат да влязат през парадния вход. Тази инициатива не беше предложена там, където ѝ е мястото, а в Закона за депозиране на печатни издания, който има друго предназначение. А те чрез него искат да регулират медийната среда. Защо? Какво пречи? Излезте си с един медиен закон, ако имате кураж. Цели редакторски екипи, творчески екипи, едва ли не някакви тролове, които живеят в тъмното, пишат българските вестници, а и не само тях – и сайтовете. Няма ги журналистите. Ние сме Съюз на журналистите – искаме да защитаваме правата на журналистите, но отсреща какво имаме – една анонимна маса. Нашите предложения, които направихме преди година, не противопоставят медиите на държавата, а казват "Държавата трябва да служи на обществото, както и медиите".

Светлана Божилова – преподавател във Факултета по журналистика, каза, че политиците с в дълг:

"Трябва да се направи един модерен закон, устройствен и за финансиране на обществени медии, за произхода  на собствеността, но 5 години назад. Да се види движението на капиталите, но, простете, как с декларация, както пише в проекта, ти ще декларираш реален или друг собственик? Безспорно тук трябва да има разследващи органи, да има и омбудсман на професионалната колегия и в обществото върху това, което се разследва като произход на капиталите и собствеността. Но ако разследващите органи гонят само инакомислещите медии и журналисти, ако нямат професионалната колегия и обществото механизъм и инструмент за надзор на този процес – защото аз смятам, че трябва да се изсветлят медиите – всичко остава в сферата на добрите пожелания. Но това е въпрос на много прецизна медийна експертиза, опит на ЕС".

Според Божилова механизмите за прозрачност съществуват и правителството може да се обърне към ЕК и Съвета на Европа.

Журналистът от вестник „Дума“ и член на УС Вилиана Христова е категорична, че трябва да има Закон за защита на журналистическия труд:

"Ужасно се страхувам от всякакъв закон, който регулира медиите. Според мен има нужда от един-единствен закон – и този закон се нарича Закон за защита на журналистическия труд. Нищо друго – защита на журналиста. Навремето ни учеха, че журналистиката е четвъртата власт – тя е корекция на действащата власт – и съответно журналистите се подготвяха за отговорност в тази си позиция, защото, за да критикуваш някого, трябва да бъдеш отговорен.

Репортажа на Мария Костова за предаването ''12+3'' можете да чуете от звуковия файл.

Свързани новини

Светослав Терзиев: Управляващите са се прегърнали с Пеевски и взаимно се обслужват

Съюзът на българските журналисти (СБЖ) организира дискусия днес за състоянието на българската журналистика, защита на правата на журналистите и на свободното слово. Тази дискусия беше предшествана от една декларация, която коментираше т.нар. „медиен..

публикувано на 12.07.18 в 10:28
Още от категорията
Риана

Риана стана посланик на Барбадос за туризма и инвестициите

Премиерът на Барбадос обяви родената в страната певица Риана за посланик в сферата на туризма, инвестициите и образованието. В изявление Риана заяви, че е много горда и развълнувана от поверената й отговорност и че всеки жител на острова трябва да..

публикувано на 22.09.18 в 02:14
Манюел Валс

Манюел Валс възнамерява да се кандидатурата за кмет на Барселона

Бившият френски премиер Манюел Валс възнамерява да се кандидатурата за кмет на Барселона, който е негов роден град, съобщава "Либерасион". В момента той е депутат във френския парламент.  Манюел Валс многократно се е изказвал срещу сепаратизма, в подкрепа..

публикувано на 22.09.18 в 02:12

Абу Даби е най-сигурният град в света, сочи класация

Най-сигурният град в света е Абу Даби, сочи проучване на  интернет сайта "Numbeo".  В столицата на ОАЕ индексът на престъпност е 12%, като на второ място се нарежда столицата на Катар Доха. В първата десетка са още  Базел,  Сингапур, Квебек, Осака, Токио..

публикувано на 22.09.18 в 02:08

Курсанти и военни лекари положиха клетва на ритуал във Военноморското учиилище

21 курсанти във военноморските сили и 20 военни лекари положиха военна клетва на тържествен ритуал във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна. От името на първокурсниците слово произнесе курсант Теодор Киряков от Варна. След това той..

публикувано на 22.09.18 в 01:52

Предлагат 150 работни места за младежи в района на Дупница, Сапарева баня и Бобов дол

150 места за безработни младежи обявиха на поредната трудова борса работодатели от Дупница, Сапарева баня и Бобов дол. Според данни на бюрото по труда, безработните младежи в трите общини  до 29-годишна възраст са 265.  Обявените места са в сферата..

публикувано на 22.09.18 в 01:44

Задържаха иманяр на "Петолъчката"

Иманяр от Котел е бил задържан на пътен възел "Петолъчката" при съвместна специализирана операция на Главна дирекция "Национална полиция" и сливенските криминалисти. Операцията по задържането му е била под надзора на Окръжна прокуратура Сливен...

публикувано на 22.09.18 в 01:35

Съдиите в Сандански не искат да гледат делата и мерките на нападателите от Роженския манастир

Делата и мерките на задържаните за нападението над свещеник и опита за обир в Роженския манастир ще се гледат от Районен съд - Пловдив, съобщиха от пресцентъра на Върховния касационен съд.  Всички съдии от Районен съд - Сандански са си направили самоотвод..

публикувано на 22.09.18 в 01:26