СБЖ с критики към законопроекта, добил известност като медийния закон "Пеевски"

Дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово събра членове на Управителния съвет на Съюза, журналисти от печатни и електронни медии, и депутати от левицата. Сред акцентите в обсъжданията бяха приетите на първо четене промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, внесен от депутати от ДПС, сред които Делян Пеевски, и добил известност като медийния закон „Пеевски“.

Дискусията беше предшествана от остра декларация на Съюза по повод законопроекта. Председателят на СБЖ Снежана Тодорова заяви:

„Съюзът преди повече от година и половина внесе предложение за законодателна инициатива в комисията по културата и медиите към Народното събрание, които и до ден-днешен отлежават вероятно в чекмеджетата... До момента нямаме отговор за позицията, отношението, какво е становището на нашите законодатели по нашите предложения. Те са качени на сайта на Съюза на българските журналисти“.

Журналистът от вестник „Сега“ и председател на комисията по професионални стандарти в СБЖ Светослав Терзиев коментира:

„Използват някакви обиколни пътища, за да си прокарат своята инициатива. Не искат да влязат през парадния вход. Тази инициатива не беше предложена там, където ѝ е мястото, а в Закона за депозиране на печатни издания, който има друго предназначение. А те чрез него искат да регулират медийната среда. Защо? Какво пречи? Излезте си с един медиен закон, ако имате кураж. Цели редакторски екипи, творчески екипи, едва ли не някакви тролове, които живеят в тъмното, пишат българските вестници, а и не само тях – и сайтовете. Няма ги журналистите. Ние сме Съюз на журналистите – искаме да защитаваме правата на журналистите, но отсреща какво имаме – една анонимна маса. Нашите предложения, които направихме преди година, не противопоставят медиите на държавата, а казват "Държавата трябва да служи на обществото, както и медиите".

Светлана Божилова – преподавател във Факултета по журналистика, каза, че политиците с в дълг:

"Трябва да се направи един модерен закон, устройствен и за финансиране на обществени медии, за произхода  на собствеността, но 5 години назад. Да се види движението на капиталите, но, простете, как с декларация, както пише в проекта, ти ще декларираш реален или друг собственик? Безспорно тук трябва да има разследващи органи, да има и омбудсман на професионалната колегия и в обществото върху това, което се разследва като произход на капиталите и собствеността. Но ако разследващите органи гонят само инакомислещите медии и журналисти, ако нямат професионалната колегия и обществото механизъм и инструмент за надзор на този процес – защото аз смятам, че трябва да се изсветлят медиите – всичко остава в сферата на добрите пожелания. Но това е въпрос на много прецизна медийна експертиза, опит на ЕС".

Според Божилова механизмите за прозрачност съществуват и правителството може да се обърне към ЕК и Съвета на Европа.

Журналистът от вестник „Дума“ и член на УС Вилиана Христова е категорична, че трябва да има Закон за защита на журналистическия труд:

"Ужасно се страхувам от всякакъв закон, който регулира медиите. Според мен има нужда от един-единствен закон – и този закон се нарича Закон за защита на журналистическия труд. Нищо друго – защита на журналиста. Навремето ни учеха, че журналистиката е четвъртата власт – тя е корекция на действащата власт – и съответно журналистите се подготвяха за отговорност в тази си позиция, защото, за да критикуваш някого, трябва да бъдеш отговорен.

Репортажа на Мария Костова за предаването ''12+3'' можете да чуете от звуковия файл.

Свързани новини

Светослав Терзиев: Управляващите са се прегърнали с Пеевски и взаимно се обслужват

Съюзът на българските журналисти (СБЖ) организира дискусия днес за състоянието на българската журналистика, защита на правата на журналистите и на свободното слово. Тази дискусия беше предшествана от една декларация, която коментираше т.нар. „медиен..

публикувано на 12.07.18 в 10:28
Още от категорията

Отлагат планираното за днес умъртвяване на животни

МВР отлага планираната евтаназия на животни, която трябваше да започне тази сутрин. Причината за това е, че документите, които доказват положителните проби от чума все още не са пристигнали у нас. Снощи Междуведомственият координационен щаб,..

обновено на 19.07.18 в 04:33

Министърът Николай Нанков ще открие ключови обекти от градската инфраструктура в Габрово

Ключови обекти от градската инфраструктура в Габрово ще бъдат открити днес от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Инвестицията е осигурена чрез Оперативната програма "Региони в растеж". Три са основните обекти..

публикувано на 19.07.18 в 04:27

Над 220 000 подписа с искане за референдум за еврото внасят в НС от партия "Възраждане"

Партия "Възраждане" ще внесе над 220 000 подписа в парламента с искане за провеждане на референдум дали да се въведе еврото у нас. Организаторите на подписката са убедени, че с преминаването към единната европейска валута България ще изгуби..

публикувано на 19.07.18 в 03:59
Стоп на дрогата!

Продължава кампанията "Лято без дрога" в Търговище

Всяка сряда до края на месеца в Търговище ще има информационна кампания под мотото "Лято без дрога“, организирана от Общинският съвет по наркотичните вещества  и доброволците  от Българския младежки червен кръст. Каква е целта на организаторите - чуйте..

публикувано на 19.07.18 в 03:44

Представят в Перник фестивал на сръбската скара

Представители на туристическа организация от сръбския град Лесковац са посетили кмета на Перник Вяра Церовска, за да поканят перничани на   фестивала на сръбската скара "Рощилиада". Тазгодишното, 29-то издание,   ще се проведе от 27 август до..

публикувано на 19.07.18 в 03:26

Започва изграждането на лагера на Бялото братство на Седемте рилски езера

Започва изграждането на лагера на Бялото братство на Седемте рилски езера, казаха от ръководството на Национален парк "Рила". Първите 25 дъновисти днес ще се изкачат до там. Лагерът   ще е разположен на регламентираното място - при Рибното..

публикувано на 19.07.18 в 03:17
Космодрумът край едноименния град Байконур в Къзълординска област, Казахстан

До две години може да бъде построен първият британски космодрум

Първият британски космодрум може да се появи още през 2020 година на отдалечен полуостров на северното крайбрежие на Шотландия, съобщи Би Би Си.   Полуостров Амхойн в шотландското графство Съдърланд е избран като най-подходящото място за..

публикувано на 19.07.18 в 03:08