Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция отбеляза националния си празник с военен парад, макар и несъвършен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция отбеляза националния си празник с традиционния военен парад. В него се включиха близо 4300 военнослужещи и 220 бойни машини.

Не всичко се получи съвършено в иначе оригинално замисления парад за националния празник на Франция. Цветовете на изваяния в небето френски трибагреник не бяха съвсем по местата си, а публиката дълго опитваше да отгатне смисъла на червената следа в синьото преди въздушната армия да признае техническата грешка.

Изкусната хореография с коне, мотори и пехота на републиканската гвардия не се отдаде на двама жандармеристи, които се сблъскаха, но не фатално  за щастие и то пред самата президентска трибуна.

Близо 4300 военни маршируваха по булевард "Шанз Елизе", а 64 самолета прерязаха небето над Париж. На борда на един от тях беше и последният и любим космонавт на французите космонавт Тома Песке. Френските сили за сигурност, помагали на населението след урагана Ирма във френските Антили бяха на специална почит, а офицерската школа на жандармерията почете своя възпитаник и герой на Франция  Арно Белтрам, пожертвал живота си за да спаси заложници от терористите.

Тържеството завърши с изпълнение на военни хорове и една чудесна "Марсилеза".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна