Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БТПП представя онлайн платформа за медиация

Българската търговско-промишлена палата организира поредица от събития за представяне на електронната платформа за медиация e-MEDIATION. Този извънсъдебен механизъм за решаване на спорове трупа все по-голяма популярност.

Проектът е свързан с насърчаването прилагането на информационните и комуникационните технологии при разрешаването на международни спорове, изпълнява се от БТПП, Фондация „Право и Интернет“ и компания Декстро Рисърч. Работата по проекта е започнала през август миналата година.

Платформата е двуезична – на български и на английски език. Платформата дава възможност на фирми да решават бързо и ефективно своите спорове, като от удобствата на офиса, мобилния телефон или таблета в автомобила могат да изпращат съобщения, да водят онлайн разговори, да търсят разрешаване на един спор, който ако стигне до съда, ще им отнеме много време и много средства. Това обясни в предаването „Преди всички“ Габриела Димитрова, директор „Международно сътрудничество“ към БТПП. Медиаторите ще напътстват страните в онлайн среда как да се справят със своите конфликти, допълни тя.

За днешното представяне на електронната платформа за медиация се очакват предприемачи, медиатори, представители на юридическите и академичните среди.

Преди началото на проекта едва около 20% от членовете на БТПП са били склонни да използват електронната медиация като способ за уреждане на спорове. Затова и една от целите на проекта е да повиши културата на медиация в България. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна