Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" ще бъде обявена в края на годината

"Росатом" изчаква българските условия за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене"

| обновено на 25.07.18 в 16:38
Първият заместник генерален директор на „Росатом” Кирил Комаров и Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС
Руската корпорация "Росатом" ще изчака да види какви условия ще постави българската страна при процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене". Да се реши какво би могло да бъде участието ѝ в проекта - това каза първият заместник генерален директор на "Росатом" Кирил Комаров. Той посочи, че техните препоръки към българското правителство са да бъдат разглеждани всички възможни варианти.

"Защото истината се състои в това, че никъде по света такива големи енергийни проекти не се осъществяват без участието в една или друга форма на държавата", заяви Кирил Комаров и добави: 

"България активно участва в този проект, защото беше поръчано, произведено, заплатено оборудване, което сега принадлежи на БЕХ. Сигурен съм, че българското правителство ще вземе мъдро решение за това как да бъде осъществен този проект. Ние сме готови да окажем подкрепа на българското правителство за осъществяването на проекта".

От своя страна енергийният министър Теменужка Петкова посочи, че процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" трябва да бъде обявена до края на годината:

"Беше направен подробен анализ от страна на БАН, в който са разгледани всички възможности във връзка с реализацията на проекта АЕЦ "Белене" - разработени са различни сценарии. Разполагаме и с тези варианти, и с тези анализи, и с тази експертиза. При взимането на решение, разбира се, ще се позовем и на тези възможни варианти и сценарии, които са разработени там. Нека на първо място изпълним решението на парламента - до края на октомври да сме готови с процедурата за избор на стратегически инвеститор и с възможната структура на проекта, до края на годината да бъде даден старт на тази процедура и да видим дали този инвеститорски интерес, който до този момент беше заявен, ще бъде препотвърден с реално участие в проекта".

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна