Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Каракановски, БЧК: Най-добрата помощ при бедствия е финансовата

Лична отговорност на всеки човек е да се подготви за бедствени ситуации

Снимка: ЕПА/БГНЕС

До момента Българският червен кръст е подпомогнал пострадалите от пожарите в Гърция с финансова помощ от 3 хиляди евро. Това съобщи в предаването "12+3" Любомир Каракановски, ръководител на отдел "Бедствия" при БЧК. "Непосредствено след бедствието установихме връзка с гръцкия Червен кръст. Нашето първо решение в такива ситуации обикновено е да се предостави финансова помощ, което БЧК първи направи. Съседните национални дружества също се включиха активно в оказването на помощ", поясни той. Според Каракановски, най-солидната помощ в бедствени ситуации е финансовата, защото тя е по-дългосрочна.

Любомир Каракановски коментира неимоверното увеличаване на природните бедствия през последното десетилетие – повече от десет пъти: "Като добавим причинените от човека, военните конфликти, миграционната вълна, която ни заля, положението в световен мащаб действително е много тежко. Особено тази урбанистична тенденция – събирането на толкова много хора на едно място, това безпланово застрояване на  площите ще води до много жертви."

Не можем да се спасим от бедствията, но могат да се вземат превантивни мерки хората да са подготвени, смята Каракановски. Той обърна внимание върху паниката, съчетана с неинформираност в критични ситуации. Експертът разказа за подготовката на звената на БЧК:

"Тези екипи провеждат една превантивна подготовка как да реагират при различни бедствия - земетресение, пожар, наводнение. Ние правим оценка за всеки един регион - кое е най-характерното. На сайта на Българския червен кръст, на сайта на "Пожарна безопасност и защита на населението", са разработени такива програми и планове как да се реагира. Лична отговорност на всеки един човек е да се подготви. В ежедневния живот ние не обръщаме внимание на това. Затова ние изпълняваме такива програми - по училищата, по заводи, по малките населени места. През годините имаме много курсове, които организираме. Те също са обявени на нашия сайт."

"Подготовка се прави, повярвайте ми, непрекъснато, но обикновено когато се случи бедствието, подготвени сме за 100 неща, то се случи 101-вото, но все пак подготовката дава една увереност", допълни Каракановски.

През септември предстои националното учение на Българския червен кръст и партньори. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени