Eмисия новини
от 22.00 часа

Диян Стаматов: Няма никаква драматична промяна в изпита за седмокласниците

Диян Стаматов
Снимка: Ани Петрова, БНР

Няма никаква драматична промяна в изпита за седмокласниците. Това заяви в интервю за предаването "12+4" на програма "Хоризонт" Диян Стаматов, бивш заместник-министър на образованието, директор на 119 СОУ.
Стаматов коментира, че практиката с частните уроци е изключително порочна, много грешна и неправилна:

"Тази практика всъщност не прави нищо друго, освен наизустяване на един учебен материал и неговото буквално възпроизвеждане, което след десетина дни вече не се помни от ученика, нещо, което е много неправилно и затова ние много често изтръпваме от резултатите на PISA, защото там се проверяват други знания, а не наизустени неща. Изпитът след седми клас трябва да е творчески, възпроизвеждащ, а не както вече 15 години се прави – само върху изучени материали по български език и литература. Учебното съдържание през последните години по български език и литература беше сериозно разтоварено от силната претовареност, която имаше преди три години. В момента в учебниците по български език и литература са оставени най-големите и важни български произведения, които учениците няма как и не бива да пропускат в своята подготовка. Това, което родителите трябва много ясно да знаят, е, че не е както при дванадесети клас – ученикът да е подготвен върху цялото изучавано творчество през годините, а само да има добра представа кой автор какво е написал и да не бърка съществените неща".

Диян Стаматов добави още, че в никакъв случай не трябва да се сваля летвата до степен на елементарност при изпитите:

"Ако сведем изпитите до елементарност, ще допуснем една много голяма грешка и най-малката грамотност ще бъде свалена до минимум, а математическите знания и без друго са твърде занижени през последните години. Това може да отиде в една посока, която съвсем не е правилна. Все пак с външното оценяване се оценява малко над добрата летва в страната. Поставят се задачи, които са решими от поне 50% от учениците, така че в никакъв случай не мисля, че това би затруднило до голяма степен учениците".

Цялото интервю с Диян Стаматов можете да чуете от звуковия файл.

Още от