Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение на европейските борси след нова фаза на търговския конфликт между САЩ и Китай

Европейските акции се намират под натиск от продажби по време на търговията в сряда след нова фаза на търговския конфликт между САЩ и Китай. Подновените инвеститорски притеснения са факт след информации, че съветници в Белия дом настояват за много по-силно от планираното повишаване на митническите тарифи (с 25% вместо с 10%) върху вноса на китайския стоки на стойност 200 млрд. долара. Негативен отпечатък върху днешната търговия на стария континент оказват и сравнително слаби проучвания на агенция Markit за промишлената активност в еврозоната и във Великобритания през месец юли.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,38% в резултат най-вече на по-солиден спад на акциите на петролните и газови компании с оглед и на понижение на фючърсите на петрола с над 1%, както и на акциите на минно-добивните компании, тъй като те са един от най-чувствителните по отношение на рискове за глобална търговска война.

Индексът STOXX Europe 600 Basic Resources се понижава с 1,6%, като акциите на голямата компания за добив на желязна руда - BHP Billiton падат с 2,78%, на Glencore PLC - с близо 3% и на Antofagasta PLC - с 2,33%. Най-солиден спад с 3,85% има при акциите на Rio Tinto PLC, след като минно-добивната компанията представи и по-слаби от очакваното финансови резултати за първото полугодие.

Акциите на British Petroleum се понижават с 1,8%, а на Tullow Oil - с над 2% след спад на фючърсите на петрола сорт брент с 1,7% и тези на американския лек суров петрол - с 1,3% като реакция на данни на Американския петролен институт (API), показващи изненадващ ръст с 5,59 млн. барела на седмичните складови запаси на суров петрол в САЩ.

Германският индекс DAX отслабва с 0,24%, отчасти в резултат на понижение с 1,91% на акциите на Volkswagen, след като автомобилният гигант отчете повишение на печалбите и на приходите си през второто тримесечие, но в същото време предупреди, че оперативна възвращаемост на продажбите на леки автомобили за цялата финансова година ще спадне малко под очаквания досега диапазон.

Френският фондов индекс CAC40 се търгува почти без промяна, понижавайки се с едва 0,07%, намирайки известна подкрепа от ръст с близо 4% на акциите на Air France-KLM, след като въздухоплавателната компания направи позитивна прогноза за приходите през третото тримесечие и за цялата финансова година, въпреки че печалбата ѝ за второто тримесечие спадна рязко до едва 109 млн. евро (от 593 млн. евро година по-рано) най-вече в резултат на поредицата стачни действия.

Понижения с 0,84% и с 0,55% има и при основните фондови индекси на борсите в Милано (MIB) и в Мадрид (Ibex-35).

Лондонският индекс FTSE100 отчита най-солиден спад от 1,2% само ден, след като нарасна с 0,6% до най-високо ниво от 14-ти юни насам.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна