Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Колев-Босия: Лидерството е идиотизъм, ние не сме стадо, че да се нуждаем от овен

Проф. Ивайло Дичев: Политическият процес не е еднократно действие, което да може да се реши с някаква саможертва

Николай Колев-Босия
Снимка: БГНЕС

Състоянието ми се влошава. Това призна в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Николай Колев-Босия, който в средата на юни обяви гладна стачка против фалшивите шофьорски книжки, за оставката на транспортния министър и за разпускането на парламента:

"В момента съм 63 килограма. Отслабнал съм с 20 килограма. Аз съм тръгнал да създавам един процес, ценности, въз основа на които да се създаде едно общество. Един такъв процес не може да започне от нищото. Той започва от саможертвата. Поставил съм две условия. Когато ги изпълнят, тогава ще спра гладната стачка, но аз не се самоубивам. Искам да поставя началото на един дълготраен процес, който да създаде такова общество, в което който и да е на власт, обществото да може да го удари през ръцете и да каже: "Това, което си написал, започвай незабавно да го изпълняваш“. Лидерството е идиотизъм, ние не сме стадо, че да се нуждаем от овен" – каза Николай Колев-Босия.

Служители на "Български пощи“ също започнаха гладна стачка, защото са недоволни от заплатите си и от условията, в които работят.

Златка Младенова е първата, която започва да гладува. Тя обясни: "Нямаме столове, осветлението е лошо. Няма елементарни неща като сапун в тоалетните. Няма топла вода лятото. Много е горещо в помещенията, в които работим".

"Политическият процес не е еднократно действие, което да може да се реши с някаква саможертва. То е непрекъснато гражданско усилие", коментира за "Хоризонт" проф. Ивайло Дичев

Проф. Ивайло Дичев

"Тази работа не се решава с един голям драматичен жест на саможертва. Просто няма как да стане. Гладните стачки в миналото са свързани с много по-генерални проблеми като независимост на държавата, правото да гласуваш, свобода на политически затворници".

Цялото интервю с Николай Колев-Босия и проф. Ивайло Дичев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!