Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унищожителни пожари и необичайна жега белязаха седмицата

Снимка: БГНЕС



Унищожителни горски пожари в Скандинавия, необичайна жега и суша в Западна Европа, дъждовно и хладно лято и наводнения у нас - това ли са климатичните промени или просто обичаен цикъл в метеорологията?

От тази седмица официално живеем на екокредит. Това означава, че сме изчерпали земните ресурси, които нашата планета може да възстанови в рамките на годината. Световната организация за екологичен отпечатък е изчислила, че от 70-те години насам изчерпваме все по-бързо ресурсите за годината.

„От началото на измерванията преди 100 години сме регистрирали затопляне на планетата със средно един градус. Ако скоро не предприемем спешни мерки, проблемите ще станат нерешими“, предупреждават климатолози.

Трайната жега и суша в Западна Европа създава сериозни проблеми за селското стопанство. Някои стопани отчитат загуби от близо 80 процента. Това накара Европейската комисия да помисли за финансова помощ за селските стопани. Комисията ще предостави по-рано аграрните субсидии на земеделците, които са пострадали. Те ще могат да получат предварително полагащите им се директни плащания по програмите за развитие на селските райони. Освен това фермерите ще бъдат освободени от някои екологични изисквания, се казва в съобщение на комисията.

„Много съм притеснен заради продължаващите метеорологични аномалии“, коментира еврокомисарят по земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган.

Скептични относно финансовото подпомагане на стопаните обаче са различни леви партии и „Зелените“, които от години настояват за преминаване към екологично земеделие.

Подробностите чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна