Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военноморските сили честват 139 години от създаването си

Снимка: БТА

Военноморските сили отбелязват 139-тата годишнина от създаването си. Тържествата по традиция започват от Русе, откъдето води началото си военната ни флотилия.

Тържествата по повод годишнината от създаването на Военноморския ни флот започват днес от Русе, където през 1879 година е създадена флотилията на свободна България.

„В Русе е дадено началото и на морското образование, началото на корабостроенето, кораборемонта, началото на хидрографската служба. Тук е създаден и Представителният духов оркестър на флота, тук е създадена и институцията, позната като "офицерско събрание", което е изключително важна за опазването на родолюбивите идеи във военния флот“, припомни контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили.

За празника днес ще бъдат наградени матроси и офицери, отличили се в службата, а привечер през централната част на Русе ще премине шествие до Паметника на морячеството, където ще бъдат поднесени венци и цветя. Програмата на тържествата ще продължи с военен ритуал и спектакъла "Вълни" на Представителния духов оркестър на флота.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна