Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бенчо Бенчев и Несрин Узун може да се сдобият с обвинения за укривателство

По-рано двамата бяха освободени от ареста

| обновено на 06.08.18 в 14:14
Бенчо Бенчев
Снимка: Радио Бургас

Седемте души, които бяха арестувани в Турция заедно с Димитър Желязков - Очите и предадени на българските власти са освободени от ареста. 

Срещу общинския съветник от БСП Бенчо Бенчев и бившия депутат от ДПС Несрин Узун, които бяха сред задържаните, може да бъде повдигнато обвинение за укривателство. Това съобщи за "Хоризонт" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя уточни, че Специализираната прокуратура е отделила материали от разследването срещу Димитър Желязков - Очите като ръководител на организирана престъпна група и още 7 лица, и ги е изпратила по компетентност на Окръжната прокуратура в Бургас:

Районната прокуратура в Бургас поема разследването срещу зам.-председателят на Общинския съвет Бенчо Бенчев и бившият депутат от ДПС Несрин Узун. Онази част от материалите по разследването срещу Желязков, която е свързана с общинския съветник от БСП Бенчо Бенчев и бившият депутат Несрин Узун е изпратена в Районната прокуратура в Бургас. За двамата има данни, че са извършели престъпление в чужбина, свързано с укривателство на издирваното лице Димитър Желязков, обясни Арнаудова

"Димитър Желязков е преминал гръцко-турската граница с микробус, собственост на фирма на Бенчо Бенчев. В този микробус се е возил самият Бенчо Бенчев и още едно лице – Йовчо Домусчиев. Резервациите в хотела, където беше открит и задържан от турските власти Димитър Желязков, са били извършени от Несрин Узун, а стаите, в които са се регистрирали – три на брой – са на името на Бенчо Бенчев и Йовчо Домусчиев".

Същевременно Специализирана прокуратура разширява предмета на своето разследване и започва разследване на организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления на всички 7 лица. Според Румяна Арнаудова няма опасност те да избягат в чужбина:

"Дори и да го сторят, мисля, че в последните няколко дни показа българската държава, че когато издирва укриващи се лица, се справя, включително и с помощта на партньорските служби".

Митьо Очите остава в Истанбул до решението на турския съд дали да го предаде на българските власти. Петима предполагаеми членове на неговата група, обвинени за палежи, рекет, побои и разпространение на наркотици, бяха оставени в ареста с решение от събота на Специализирания наказателен съд.
Издирваният във връзка с разследването общински съветник от Несебър Пейо Янков все още е в неизвестност за органите на правосъдието.



По-рано днес адвокатът на Бенчев – Бойчо Боев – заяви, че очаква разследването срещу клиента му да бъде прекратено поради липса на доказателства за извършено престъпление: 

“Чакам да ми се обадят от семейството му. Мисля, че е вкъщи, би трябвало. Не ме допуснаха до никакви следствени действия, просто адвокатската защита за тях не съществува. Това не е нормално. Все едно се намираме в Африка. Като процедура, предстои повдигане на обвинение и вземане на мярка за неотклонение или прекратяване". 

"Не знам с каква дейност се занимава Бенчо Бенчев, но не съм изненадан от връзките му с несебърския бос Димитър Желязков, известен като Митьо Очите", каза адвокат Боев, според когото познанството между Бенчев и Желязков е "обяснимо", тъй като и двамата са от Бургас: 

"Естествено, да, и аз го познавам", разясни адвокат Боев. 

Бенчев е имал репутация на социално отговорен бизнесмен, а от левицата не са били наясно с общата му дейност с Митьо Очите. Това заяви пред "Хоризонт" председателят на групата на социалистите в местния парламент Евгений Мосинов и  допълни, че Бенчев вече няма място в редиците на БСП:

"Подчертавам, че той влезе и в сегашния състав на Общинския съвет с преференции. След малко ще изчакаме и неговата версия, както и становището на прокуратурата, но както и да е, озоваването му там с Митьо Очите е абсолютно неприемливо от политическа гледна точка".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна