Изминалият политически сезон в три думи - проблем, протест, пари

И отминалият политически сезон бе белязан от протести.
Снимка: БТА

Властта действа изключително неадекватно при ситуацията с чумата по животните в Странджа, затова и според социологическите данни 48% от запитаните смятат, че няма чума по животните в региона. Това заяви в предаването „12+3“ политологът Светлин Тачев:
     

„Начинът, по който беше изпълнена цялата процедура по възпиране на тази зараза, който по-скоро създаде възможност да се формират конспирации и фалшиви новини, които да се използват, включително от опозицията - да използват протестите за лични облаги. Защо? Защото при подобна дейност, при наличието на подобна зараза властта трябваше да успокои преди всичко животновъдите, да направи срещи с тях, да им обясни за какво става въпрос, как трябва да се действа, какви ще са обезщетенията за тях. Трябваше да има дори психолози, които да работят с тези хора. Защото психологията на селския човек е тясно свързан със земята, с животните. Това е всичко за него и в един момент намесата на държавата по такъв начин - изпращането на униформени, които да преградят местата, в които има животни, умъртвяването им, което последва невъзможността самите собственици да видят животните си, всъщност създаде предпоставката да се създадат тези конспирации за възможността има или няма чума по добитъка в този регион“.

Изминалият политически сезон може да бъде изразен в три думи: проблем, протест, пари

Изминалият политически сезон може да бъде изразен в три думи: проблем – протест – пари, смята лидерът на Движение „България на гражданите“ Димитър Делчев:

„Когато изникне някакъв проблем, управляващата коалиция се опитва да купи хората, които имат реален проблем. Такъв беше и случаят с надзирателите, и с полицаите, и с майките на деца с увреждания, осигурявайки си малко време, за да може това време, през което си е купила спокойствие, да продължи да граби“.

Хората недоволстват от опита да се дадат на няколко олигарси едни пари през чисто лобистки промени в закона

Случилото се със Закона за приватизацията и следприватизационния контрол беше очевиден пример за „нахранване“ на близки до правителството олигарси, подчерта Делчев:

„Хората недоволстват от опита да се дадат на няколко олигарси едни пари през чисто лобистки промени в закона. Тук не трябва да се пропуска, че парламентарната опозиция в лицето на БСП много охотно се включи в помощта на ГЕРБ и патриотите тези милиони да отидат там, където трябваше“.

Сегашният модел на управление гарантира единствено бедност

Димитър Делчев определи сегашния модел на управление като „луд“ и докарващ българите до липса на всякаква яснота какво ще се случи през следващите месеци. В 75 на сто от общините основният работодател е кметът, а не местният бизнес, допълни Делчев, според когото този модел на управление е създал федерализирани местни общности:

„Този модел на управление е сбъркан и той гарантира едно единствено нещо - бедност и лош животна българите. Трябва да се подреди държавата, така че моделът на управление да е справедлив и да има за всички, а не само за няколко тотални олигарси“.

Продължава да бъде устойчив процентът на смятащите, че държавата отчасти трябва да участва по-сериозно в икономиката, отбеляза Светлин Тачев:

„Това, според мен, се дължи на неолибералните модели, които бяха прокарани и в България от 90-те години, и които в продължение на години бяха налагани, и може би гражданите искат повече включване“.  

Още от категорията
Бойко Борисов

ОАЕ имат интереси да развиват връзките си с България и за общи проекти в Западните Балкани

Обединените арабски емирства имат интереси да развиват връзките с България, както и за общи проекти в страните от Западните Балкани. Това заяви на срещата с премиера Бойко Борисов престолонаследникът и заместник върховен главнокомандващ на въоръжените сили шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян.  България има стратегически интереси за сътрудничество с..

публикувано на 21.10.18 в 12:58
Ивайло Калфин

Ивайло Калфин и Георги Ганев: Скандално е слагането на таван на всички пенсии

„За да се изолира министър-председателят от обвиненията, той казва „Махнете ги“, за да не се обяснява всеки ден. Това е извън законовите рамки. „Джи Пи Груп" може да си търси правата в съда. Интересно е дали ще си ги потърси“. Това коментира в предаването „Неделя 150“ Ивайло Калфин – бивш министър на труда и социалната политика и настоящ специален..

обновено на 21.10.18 в 12:05
Десислава Атанасова

Десислава Атанасова: Здравната вноска няма да се променя нито през тази, нито през следващата година

Сектор здравеопазване е тежък ресор за взимане на радикални и крайни решения, каза в предаването „Неделя 150“ Десислава Атанасова от ГЕРБ, която е бивш министър на здравеопазването. Тя вижда като първи ключов въпрос дали трябва свръхрегулиране и навлизане на държавата в отношенията между здравноосигурените и лечебните заведения или следва..

публикувано на 21.10.18 в 11:54

Тръмп изтегля САЩ от договора с Русия за забрана на ракетите със среден обсег

Президентът Доналд Тръмп заяви, че ще изтегли страната си от сключения през 1987 г. с Москва Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, което руската страна нарече „опасна стъпка“. Без да добавя подробности, Тръмп посочи пред репортери в събота, че Москва е нарушила споразумението. „Това ще бъде изключително опасна..

обновено на 21.10.18 в 11:50

Седмица на скандали и призиви за оставки

Изминалата седмица беше белязана от нестихващите проблеми в здравеопазването, властта се захвана с данъчните закони, разчете парите за старини, а пенсионерите недоволни излязоха на протест - седмица на скандали и призиви за оставки и с петно върху държавата заради вандалски прояви в далечна Япония. Държавата ще събира повече пари от..

публикувано на 21.10.18 в 10:23
Николас Мадуро

Николас Мадуро обвини капитализма за миграционната криза в Централна Америка

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обвини капиталистическата система за миграционната криза в Централна Америка, предаде ТАСС, цитирайки изявление, публикувано на сайта на министерството на информацията. Според него капитализмът на САЩ е хвърлил Централна Америка в бедност, изостаналост и епоха на деспотизъм. Хиляди мигранти от Централна Америка,..

публикувано на 21.10.18 в 08:49

Местни избори в Полша

Първи кръг на местните избори се провежда днес в Полша. Очаква се управляващата евроскептична партия „Право и справедливост“ да постигне нови победи, въпреки че националистическите ѝ позиции и институционални реформи подхранват задълбочаващ се разрив с Европейския съюз, коментира Ройтерс. Полската управляваща партия е водеща на..

публикувано на 21.10.18 в 08:32