Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Иван Каралеев: Спазени са изискванията за безопасност при ремонта в центъра на София

Снимка: БГНЕС

Спазени са законовите изисквания по безопасността на строително-монтажните дейности при ремонта на улиците "Граф Игнатиев", "Алабин", площадите "Гарибалди" и "Славейков", увери в предаването "Преди всички" инж. Иван Каралеев, председател на УС на Камарата на инженерите при инвестиционното проектиране. Той уточни че свободното място за придвижване покрай ремонтните заграждения отговаря на нормативната уредба:

"Изискването е, когато уличното платно се стеснява, то трябва да се стесни до 75 см от сградата. В случая, по моя преценка, доколкото познавам обекта като гражданин, са спазени напълно. Спазени са и други изисквания, които са много съществени - по отношение на безопасността на извършваните строително-монтажни работи в дадения строеж. Ограждението не е само с лента, която се допуска по тази Наредба за временна организация и безопасност на движението при строително-монтажни работи, но са спазени изискванията по отношение безопасност - огражденията са с метални прегради, които напълно предпазват пешеходците от евентуално падане към изкопа, който е от страна на уличното платно."

При строителни дейности в градска част трябва да се спазят изискванията за достъпност по Закона за устройство на територията. Според столичани ремонтът в района на ул."Граф Игнатиев" е необходим, но живеещите в района смятат, че достъпът на пожарната или на Спешна помощ е силно ограничен. Според Иван Каралеев съседните на "Граф Игнатиев" преки улици позволяват при спешни случаи спокойно да се придвижва носилка. 

Още детайли по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна