Бисер Петков: Минимални заплати по браншове - възможно след 2020 година

Бисер Петков
Снимка: БГНЕС

Договарянето на минималните осигурителни доходи от бизнеса и синдикатите може да отпадне след година и да бъде заменено от минимални заплати по браншове. Това заяви пред "Хоризонт", социалният министър Бисер Петков. Синдикатите са направили предложението, след  като за трета поредна година бизнесът бойкотира преговорите за минималните осигуровки по длъжности в икономическите дейности. Възможно е също от 2020 г. да започне да действа и механизмът, по който социалните партньори да договарят минималната заплата за страната, каза министърът след разговора си с бизнеса и синдикатите:
   

„Това, според мен, е реалистично, ако наистина се постигне съгласие, да започне от 2020. Мисля, че има обща нагласа да се замени механизмът на минималните осигурителни доходи с договаряне на минимални възнаграждения. Предложено беше от синдикатите това да става с така наречената „Класификация  А-31“, която обхваща по-малко икономически  дейности. Разговорът започна  добронамерено и аз мисля, че тази добронамереност и общо разбиране би трябвало да даде резултат“.

Министър Петков обяви, че за първите 5 месеца на годината ръстът при минималните осигурителни доходи е 6,9 на сто. Към момента, вноските се правят върху минимален доход от почти  600 лева, което надхвърля размера на минималната работна заплата.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Македонският премиер настоя Унгария да върне обратно в Скопие Никола Груевски

Македонският премиер Зоран Заев настоя Унгария да върне обратно в Скопие Никола Груевски. Бившият премиер трябваше вече да е в затвора, за да изтърпи 2-годишна присъда за злоупотреба с власт, но вчера обяви, че е в Будапеща и че е поискал политическо убежище от унгарските власти. Заев призова Унгария, като страна-членка на Европейския съюз, да даде..

публикувано на 14.11.18 в 19:29
Италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини

Салвини предупреди ЕК, че ще сгреши, ако наложи санкции на Италия

Италианският вицепремиер и лидер на крайнодясната формация "Лига" Матео Салвини предупреди Европейската комисия, че ще направи грешка, ако наложи санкции на страната му за нарушаване на фискалните правила на Европейския съюз. До такава безпрецедентна стъпка може да се стигне, след като късно снощи правителството на Италия обяви, че няма да се съобрази с..

публикувано на 14.11.18 в 18:34

Румъния обмисля дали да оспори публикувания вчера критичен доклад на ЕК

Румъния обмисля дали да оспори пред европейските институции публикувания вчера силно критичен доклад на Европейската комисия, засягащ съдебните реформи в страната, предаде Франс прес. Заместник-председателят на Камарата на депутатите и бивш министър на правосъдието Флорин Йордаке, цитиран от интернет сайта на вестник "Либертатеа", потвърди, че е..

публикувано на 14.11.18 в 18:08

С финансови стимули френското правителство иска да избегне протестите за горивата

Френското правителство обяви серия от финансови стимули, с които се надява да предотврати предвидените за събота над 600 протеста и блокади на пътища в цяла Франция заради високите цени на горивата, предаде Франс прес. Премиерът Едуар Филип заяви, че няма да отменя увеличаването на данъците върху дизеловото гориво, които целят намаляване на..

публикувано на 14.11.18 в 17:53
Бисер Петков

Квотите за наемане на хора с увреждания да бъдат запазени, реши социалната комисия

Квотите за наемане на хора с увреждания да бъдат запазени, реши парламентарната социална комисия преди второто четене на проектозакона за хората с увреждания. Въпреки че от "Обединени патриоти" настояваха квотите да отпаднат, беше решено, че всяка фирма с персонал до 99 души трябва да наеме един човек със специални потребности. По този повод..

публикувано на 14.11.18 в 17:36
Зинаида Златанова

Златанова: Механизмът за България и Румъния ще бъде прекратен, когато има такъв за всички държави

Механизмът ще бъде прекратен за България и Румъния тогава, когато бъде въведен в пълният си мащаб механизмът за всички държави. Това обясни в интервю за "Нещо повече" Зинаида Златанова - вицепремиер и министър на правосъдието в кабинета "Орешарски". Според нея от тазгодишния доклад на ЕК има две важни новини, които много от анализаторите..

публикувано на 14.11.18 в 17:35

Телефонните разговори между различни оператори в ЕС ще поевтинеят напролет

Телефонните разговори между различни оператори в Европейския съюз (ЕС) ще поевтинеят напролет. От 15 май догодина една минута разговор да струва не повече от 19 евроцента, предвижда одобреният от Европейския парламент нов Кодекс за електронните комуникации. Сега цената за обаждане от български на чужд номер надхвърля 1 лев на минута, посочи..

публикувано на 14.11.18 в 17:34