Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществено обсъждане на забраната за пушене на наргилета в заведения

Снимка: БГНЕС

С предложените за обществено обсъждане промени в Закона за здравето се въвежда забрана за пушене на наргилета на обществени места и се увеличават санкциите за собственици на заведения, които нарушават правилата. Това каза пред "Хоризонт" адвокатът по медицинско право Мария Петрова:

"Забранява се в затворени помещения и заведения за хранене и развлечения да се ползват такъв тип продукти. Санкции има и при повторно нарушение, включително драстичната мярка "Спиране от експлоатация" на обекта, в който това се случва, за срок от един месец".

Три пъти скача глобата за нарушени права на пациент, гласят част от измененията в Закона за здравето, които ресорното министерство публикува за публично обсъждане. 
Сто лева е в момента минималната санкция за лекар или друго лице, нарушаващо правата на пациент. Всеки, който наруши правата на пациент, регламентирани с този закон, ще се наказва с глоба от 300 до 1000 лева, а при повторно нарушение санкцията скача на 1500 лв. За лечебните заведения санкциите ще бъдат съответно от 1500 до 6000 лева, уточни адвокат Петрова. 

Темата е разгледана в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна