Николай Проданов: Понякога се злоупотребява с неприятната перспектива България да бъде осъдена в Страсбург

Заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов

Заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов с ресор "затворно дело" и "охрана" отказа да коментира в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ начина, по който Десислава Иванчева беше отведена в болница миналата седмица от ареста. Появата ѝ – окована в белезници – предизвика бурна обществена реакция:
 

„Не ми се ще да влизаме в детайли по конкретния случай. Прекалено много се разглеждат детайлите в този конкретен случай. Нас по-скоро ни интересуват евентуалните обобщения. Моята гледна точка е следната: Не бива по никой начин да се създава впечатление в обществото, че в нашите служители има някакъв стремеж – волен или неволен – да се причинят страдания на задържаните лица и на лишените от свобода повече от необходимото. Такъв е стремеж категорично няма и международните контролни механизми са установили това съвършено конкретно! Те са констатирали, че проблемът с насилието от страна на персонал спрямо задържаните лица е ликвидиран“.

До сегашните инструкции за извеждане на лишените от свобода до болници се е стигнало през 2013 година, след като преди това е имало голям  брой бягства на затворници от болници, включително ВМА, каза Проданов:

„Голяма част от задържаните имат здравословни проблеми. Част от тези здравословни проблеми видимо се активират, след като влязат в ареста. В същото време цялата наша система разполага с две болници – на територията на затвора в София и в Ловеч. Аз не съм доволен от тях – не разполагат с кой знае колко техника, с кой знае колко медицински персонал. Когато се касае за по-специфични заболявания, ние сме принудени от обстоятелствата и от закона, който дава изключително високи права на лекуващия лекар. Всъщност лекарят един вид се разпорежда на началника на затвора и в някаква степен дори на прокурора, че това лице трябва да бъде заведено и, примерно, да му се направи скенер… Всеки ден от всеки затвор се извеждат хора и се водят до обикновени граждански болници. Типичната българска болница представлява едно огромно здание, в което работят стотици хора, и то в никакъв случай не е приспособено за пребиваване на лишени от свобода – прозорците обикновено са без решетки, има опиати, има хирургически инструменти, които могат да послужат за оръжие, има многоброен персонал, който в един момент би могъл да бъде взет като заложници. Цялото извеждане на един лишен от свобода представлява много сериозен риск“.

По повод намеренията на адвоката на бившата кметица на столичния район  "Младост", който заяви, че ще съди държавата в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, заместник-министър Николай Проданов заяви:

„България е печелила дела в Страсбург, България е губила дела в Страсбург. По някой път, откровено казано, се злоупотребява с тази неприятна перспектива България да бъде осъдена. Всички европейски страни са съдени и огромната част от тях – осъждани в Страсбург, включително и развити, признати демокрации“.

"Контролният механизъм на конвенцията на ООН е чрез така наречения "Комитет за предотвратяване на изтезанията" – група от независими международни експерти, които, с посещения в местата за лишаване от свобода в отделните страни, правят проверки за това доколко се спазва тази конвенция. Между другото, последното посещение на този комитет в България беше през миналата есен. Съответният доклад е доста обемист. Казва се следното: „В положителен аспект делегацията се убеди, че прилагането на предохранителни мерки (като например белезници) е по изключение и се основава на индивидуална оценка на риска“. Това е заключението на международните експерти". 

Проданов е категоричен, че условията в затворите – основна причина за осъдителните присъди в ЕСПЧ – са се подобрили значително в последните години.

Проданов заяви, че няма основания да се проверява работата на заместник-директора на затвора в Бургас Методий Владимиров, обвинен от адвокат, че е свързан с Димитър Желязков-Очите чрез баща си. Подобни слухове се появяват всяка година и Владимиров вече е осъждал затворници за твърденията. Бил е проверяван и преди:

„Към момента не виждам особени причини да го критикуваме за неговата работа. Що се отнася до това, че неговият баща работи в някаква фирма, не мисля, че е наша работа да се занимаваме с това къде работят бащите на нашите служители“.

Интервюто на Силвия Великова с Николай Проданов можете да чуете от звуковия файл.

Свързани новини

Изписват Десислава Иванчева от Александровска болница, нейни привърженици излизат на протест

Задържаната и отстранена от длъжност кметица на район "Младост" в столицата Десислава Иванчева ще бъде изписана от Александровска болница днес.  Пред входа на здравното заведение нейни привърженици организират протест срещу строителната мафия, която според..

публикувано на 09.08.18 в 07:48
Още от категорията
Дмитрий Песков

Песков: Нечестна конкуренция прозира зад новите американски санкции

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че зад новите американски санкции прозира "недобросъвестната, нечестна конкуренция" и те са "опит да бъде изтикан от пазарите главният конкурент на американските производители" на оръжия. "Продукцията..

публикувано на 21.09.18 в 17:30
Руски самолет ИЛ-76

Израел: Когато сирийците са свалили Ил-20, нашите самолети вече бяха у дома

Израелска делегация начело с командващия на военновъздушните сили е в Москва, за да разясни обстоятелствата около свалянето на руския самолет Ил-20 в Средиземно море, съобщава РИА „Новости“. Машината беше свалена на 17 септември, а руското военно..

публикувано на 21.09.18 в 16:56

Тереза Мей: Без сделка е по-добре от лоша сделка

„Без сделка е по-добре от лоша сделка“, заяви в обръщение британският премиер Тереза Мей след срещата на върха в Залцбург, където Великобритания и ЕС не постигнаха пробив по преговорите за Брекзит. „И двете страни искаме споразумение“, допълни обаче..

обновено на 21.09.18 в 16:45

Тръмп и Путин като матрьошки в новия брой на „Тайм“

Американското списание Time публикува корицата на броя, който ще излезе през октомври. На колажа има матрьошки с образите на американския президент Доналд Тръмп, на руския – Владимир Путин, а също и на бившия ръководител на кампанията на Тръмп Пол..

публикувано на 21.09.18 в 16:20

ЕК очаква от страните от ЕС да дадат мнение за поетите ангажименти от „Трансгаз“

Европейската комисия прикани страните от ЕС, особено България и Унгария, да вземат отношение по поетите ангажименти от страна на румънската компания „Трансгаз“, които се очаква да позволят износ на природен газ от северната ни съседка в съответствие с..

публикувано на 21.09.18 в 15:51
Хорст Зеехофер

Германски интелектуалци призовават Зеехофер да подаде оставка

Германски интелектуалци призоваха министъра на вътрешните работи Хорст Зеехофер да се оттегли. В отворено писмо, подписано от уважавани писатели, музиканти и театрали, Зеехофер е определен като „ретрограден провокатор“ Председателят на баварския..

публикувано на 21.09.18 в 15:40

Порожанов е разпоредил проверка в БАБХ заради некоректен доклад за чумата

Земеделският министър Румен Порожанов е разпоредил проверка в Българската агенция по безопасност на храните заради некоректен доклад до Световната организация по здравеопазване на животните, представящ ситуацията по развитие на чумата по дребните..

публикувано на 21.09.18 в 15:39