Николай Проданов: Понякога се злоупотребява с неприятната перспектива България да бъде осъдена в Страсбург

Заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов

Заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов с ресор "затворно дело" и "охрана" отказа да коментира в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ начина, по който Десислава Иванчева беше отведена в болница миналата седмица от ареста. Появата ѝ – окована в белезници – предизвика бурна обществена реакция:
 

„Не ми се ще да влизаме в детайли по конкретния случай. Прекалено много се разглеждат детайлите в този конкретен случай. Нас по-скоро ни интересуват евентуалните обобщения. Моята гледна точка е следната: Не бива по никой начин да се създава впечатление в обществото, че в нашите служители има някакъв стремеж – волен или неволен – да се причинят страдания на задържаните лица и на лишените от свобода повече от необходимото. Такъв е стремеж категорично няма и международните контролни механизми са установили това съвършено конкретно! Те са констатирали, че проблемът с насилието от страна на персонал спрямо задържаните лица е ликвидиран“.

До сегашните инструкции за извеждане на лишените от свобода до болници се е стигнало през 2013 година, след като преди това е имало голям  брой бягства на затворници от болници, включително ВМА, каза Проданов:

„Голяма част от задържаните имат здравословни проблеми. Част от тези здравословни проблеми видимо се активират, след като влязат в ареста. В същото време цялата наша система разполага с две болници – на територията на затвора в София и в Ловеч. Аз не съм доволен от тях – не разполагат с кой знае колко техника, с кой знае колко медицински персонал. Когато се касае за по-специфични заболявания, ние сме принудени от обстоятелствата и от закона, който дава изключително високи права на лекуващия лекар. Всъщност лекарят един вид се разпорежда на началника на затвора и в някаква степен дори на прокурора, че това лице трябва да бъде заведено и, примерно, да му се направи скенер… Всеки ден от всеки затвор се извеждат хора и се водят до обикновени граждански болници. Типичната българска болница представлява едно огромно здание, в което работят стотици хора, и то в никакъв случай не е приспособено за пребиваване на лишени от свобода – прозорците обикновено са без решетки, има опиати, има хирургически инструменти, които могат да послужат за оръжие, има многоброен персонал, който в един момент би могъл да бъде взет като заложници. Цялото извеждане на един лишен от свобода представлява много сериозен риск“.

По повод намеренията на адвоката на бившата кметица на столичния район  "Младост", който заяви, че ще съди държавата в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, заместник-министър Николай Проданов заяви:

„България е печелила дела в Страсбург, България е губила дела в Страсбург. По някой път, откровено казано, се злоупотребява с тази неприятна перспектива България да бъде осъдена. Всички европейски страни са съдени и огромната част от тях – осъждани в Страсбург, включително и развити, признати демокрации“.

"Контролният механизъм на конвенцията на ООН е чрез така наречения "Комитет за предотвратяване на изтезанията" – група от независими международни експерти, които, с посещения в местата за лишаване от свобода в отделните страни, правят проверки за това доколко се спазва тази конвенция. Между другото, последното посещение на този комитет в България беше през миналата есен. Съответният доклад е доста обемист. Казва се следното: „В положителен аспект делегацията се убеди, че прилагането на предохранителни мерки (като например белезници) е по изключение и се основава на индивидуална оценка на риска“. Това е заключението на международните експерти". 

Проданов е категоричен, че условията в затворите – основна причина за осъдителните присъди в ЕСПЧ – са се подобрили значително в последните години.

Проданов заяви, че няма основания да се проверява работата на заместник-директора на затвора в Бургас Методий Владимиров, обвинен от адвокат, че е свързан с Димитър Желязков-Очите чрез баща си. Подобни слухове се появяват всяка година и Владимиров вече е осъждал затворници за твърденията. Бил е проверяван и преди:

„Към момента не виждам особени причини да го критикуваме за неговата работа. Що се отнася до това, че неговият баща работи в някаква фирма, не мисля, че е наша работа да се занимаваме с това къде работят бащите на нашите служители“.

Интервюто на Силвия Великова с Николай Проданов можете да чуете от звуковия файл.

Свързани новини

Изписват Десислава Иванчева от Александровска болница, нейни привърженици излизат на протест

Задържаната и отстранена от длъжност кметица на район "Младост" в столицата Десислава Иванчева ще бъде изписана от Александровска болница днес.  Пред входа на здравното заведение нейни привърженици организират протест срещу строителната мафия, която според..

публикувано на 09.08.18 в 07:48
Още от категорията
Любчо Нешков

Любчо Нешков: Груевски е „чужд проект“, с бягството се прикриват следите му

Македонските служби и правителство не са знаели за бягството на „чуждия проект“ Никола Груевски, когото някой иска да прибере, за да прикрие последните следи от това, което се е случвало в Македония, каза днес пред БНР Любчо Нешков, собственик..

публикувано на 17.11.18 в 11:23

Цветанов: Правителството излиза по-работоспособно след оставката на Симеонов

Оттеглянето от правителството на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов не е изненада, заяви в интервю за Би Ти Ви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него оставката на Симеонов ще заздрави конструкцията на управляващата коалиция:..

публикувано на 17.11.18 в 11:00
Министрите на Тереза Мей са разединени за Брекзит

Седмицата на бързи обороти: Сделката за Брекзит бе огласена, Тереза Мей влезе в битка за политическото си оцеляване

Две години след референдума за Брекзит, Европейският съюз и Великобритания договориха условията за раздялата си. Ратифицирането им обаче попадна под огромна въпросителна заради мощната политическа реакция в Лондон срещу споразумението, защитавано от..

публикувано на 17.11.18 в 10:27
Премиерът Тереза Мей пламенно защити тази седмица постигнатото проектоспоразумение за Брекзит в британския парламент.

Гарет Джоунс: Дори Мей да оцелее, не е ясно дали парламентът ще одобри сделката за Брекзит

Ако Тереза Мей оцелее като премиер през следваща седмица и по-нататък, далеч не е ясно дали британският парламент ще одобри сделката, каза пред БНР журналистът от агенция Ройтерс Гарет Джоунс.  В предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“..

публикувано на 17.11.18 в 10:21
Габор Дьори от института „Policy Solutions“ в Будапеща.

Унгарски анализатор: Будапеща помага на Груевски под натиска на Москва

Унгария помага на бившия македонски премиер Никола Груевски под натиска на Русия, заяви в интервю за БНР Габор Дьори от института "Policy Solutions" в Будапеща. По думите му личното приятелство на Груевски и унгарския премиер Виктор Орбан е..

обновено на 17.11.18 в 10:12
Гералд Кнаус

Гералд Кнаус: Истерията около Пакта за миграция на ООН е вятър в платната на популистите

Отказът на редица правителства в Европа да подкрепят Глобалния пакт за миграция на ООН е признак на „слабост“, каза пред БНР експертът по въпросите на миграцията Гералд Кнаус. В интервю за предаването „Събота 150“ на Хоризонт" Кнаус, който е..

публикувано на 17.11.18 в 09:20

Стотици хора протестираха в Кемниц срещу посещението на Ангела Меркел

Стотици хора излязоха по улиците на германския град Кемниц снощи, за да протестират срещу посещението там на канцлера Ангела Меркел, предаде БТА. Много от демонстрантите, определяни като крайнодесни наричаха Меркел "изменник на народа" и поискаха тя да си..

публикувано на 17.11.18 в 09:16