Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Банско опера фест" започва с "Класиката среща АББА"

| обновено на 23.08.18 в 12:04

В Банско започва фестивалът "Банско опера фест" с концерта на Държавната опера в Стара Загора "Класиката среща АББА". За девета поредна година курортното градче ще се изпълни с посетители на красивото изкуство от България и чужбина. Организаторите са избрали разнообразна програма за всяка една от фестивалните вечери. Всички постановки са с начален час 20:30.

В проекта „Класиката среща АББА“ песни на легендарната шведска четворка, изпълнени от дует „Мания“, ще звучат в класически аранжименти. Диригентът маестро Найден Тодоров каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“:

„Концертът е едно изключително преживяване, което всъщност направихме за първи път преди 7 години в Германия, а после – с Русенска опера и сега – със Старозагорската опера. Дует „Мания“ се оказаха едни от наистина добрите български певци, които могат да изпълняват музика на АББА“.

Тодоров сподели, че още като малко дете е дирижирал на … грамофонни плочи на музиката на АББА в дома си. В проекта, който е вече на 10 години, песните са едни и същи, но през годините са се сменили доста певци.

„В случая с дует "Мания" просто много много се напаснаха нещата. Това също е много важно, особено при артистите. Въпросът не е само колко си добър, а колко добре се напасват артистите помежду си“.

„Комбинацията на група с оркестър е нещо, което не съм видял досега човек, който да не хареса“, обобщи той. Популярната музика от близкото минало е вече класика, а симфоничният оркестър - флагман на класическата музика, и това прави изживяването в пъти по-силно, обясни той.

Тодоров ще дирижира операта „Бохеми“ в петък, а сценичната адаптация е на Славчо Николов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна