Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи чепеларци затвориха пътя Пловдив – Смолян за 2 часа

| обновено на 24.08.18 в 14:26
Снимка: Радио Пловдив

Жители на община Чепеларе започват серия от протести със затваряне за два часа на главния път Пловдив – Смолян. Причината за недоволството им е решението на Висшия съдебен съвет за закриване на Районната прокуратура в града, което, според тях, е взето "на тъмно". Протестиращите блокираха основния път от 11 до 13 ч., като през 20 минути пропускаха преминаващите автомобили. Адвокат Тонка Динчева от инициативния комитет обясни:

"Обществеността на града, и на общината изобщо, се събра и реши да се сформира инициативен комитет, който да отстоява правото на гражданите на община Чепеларе на собствена Районна прокуратура, тъй като те считат, че закриването на Районната прокуратура накърнява правата им и застрашава тяхната сигурност. Хората бяха изключително притеснени и се взе решение да се стигне до протести със затваряне на пътя Пловдив – Смолян".

Протестиращите носеха тениски с лика на капитан Петко Войвода - освободителя на Чепеларе, българското знаме, издигнаха плакати с призив: "На бунт!" и обръщение към Висшия съдебен съвет за запазване на прокуратурата, както и питане какво следва след закриването ѝ, след което хората смятат, че ще се затрие курортната община. 

"Представител съм на ръководството на Съюза на инвалидите в Чепеларе. Готови сме да изращаме писма, имаме ги написани, до президент, до председателя на Народното събрание и така нататък", сподели протестиращ пред БНР.
"Тук съм, защото съм първо чепеларец, истински родопчанин, човек, който отстоява своите права и искам да се боря наистина в тази държава вече нещата да бъдат малко по-систематизирани, а не така хаотично някой когато реши някъде в София нещо да затваря и да прави, да не се закрива нищо, за да може нашият град да остане град, а не село", допълни друг.

От двете страни на главния път се образуваха опашки от чакащи автомобили. Някои от шофьорите подкрепиха протестиращите, а други казаха, че са солидарни с решението на висшите магистрати, защото това е структура, която товари Държавния бюджет.

Общо 11 са районните прокуратури, които, съгласно решението на Висшия съдебен съвет от 1 януари догодина ще станат териториални отделения. В отговор на притесненията на жителите, конкретно на общините Ардино, Чепеларе и Мадан, от прокуратурата увериха вчера, че държавните обвинители ще продължат да изпълняват – без промяна и в пълен обем, законовите си задължения.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна