Eмисия новини
от 21.00 часа

Цв. Томов: Машинното гласуване в чужбина и в подвижните избирателни секции е под въпрос

Снимка: БГНЕС

"В някои специфични видове секции би имало проблем да се инсталират машини за гласуване, при сегашното законодателство". За това предупреди пред "Хоризонт" говорителят на ЦИК Цветозар Томов. "Секциите в чужбина, по сегашния закон, се създават 21 дни преди изборите. Тогава се определят и местата. Сегашният режим на откриване на секции извън страната не дава възможност да се въведе машинно гласуване там, защото сроковете, в които се определят местата за гласуване, са прекалено кратки", обясни той. Като очерта примера с машинното гласуване в чужбина като проблем, който изисква намесата на Народното събрание, той допълни:

„Няма техническа възможност да бъдат изпълнени изискванията на Изборния кодекс по отношение на някои специфични секции – подвижните избирателни секции и секциите в болничните заведения и други места, където секции се откриват в последния момент“.

Цветозар Томов припомни, че ЦИК е отправила такова предложение към парламента още преди година и половина: „Ако има закон, който ни задължава да хвърчим като пеперуди, ние няма да хвръкнем като пеперуди, нали така?“

Според Томов, за разлика от предишния опит на ЦИК да осигури машини за гласуване, сега сроковете са достатъчни.

Няколко седмици след като ЦИК бе осъдена от САС да въведе машинно гласуване заради просрочването на неговото въвеждане, ЦИК публикува официална покана за определяне на прогнозна цена, закупуване, наемане и доставка в страната на не по-малко от 12 500 машини за гласуване. Обществената поръчка бе обявена, докато ЦИК обжалва решението на съда. "Няма пряка връзка между двете. Целта е да се проучат всички разумни възможности за осигуряване на устройствата, тяхната поддръжка и експлоатация", посочи Цветозар Томов.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.
Още от

Най-четени