Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еленко Божков: Цената на петрола ще продължи да се увеличава и това ще доведе до ново поскъпване на природния газ

Снимка: БГНЕС

От октомври парното и топлата вода ще поскъпнат заради повишение на цената на природния газ. Енергийният експерт Еленко Божков коментира в предаването „12+4“ по „Хоризонт“, че през лятото "Булгаргаз" е предлагала цената на природния газ да бъде повишена с 18%, но е била намалена чрез „техническа хватка“:

„За съжаление обаче цената на петрола брент, от която следва, съгласно договора с "Газпром", определянето на цената на природния газ у нас, се задържа и даже се увеличи. В момента е някъде 74,60 долара за барел. През тези три месеца тя продължи да се увеличава и това ще доведе до ново увеличение на цената на природния газ. Но дали ще се задържи в рамките на тези 15%, които прогнозира „Булгаргаз“ и се потвърждават неформално от КЕВР, предстои да видим“.

Божков изрази опасение, че е възможно увеличението да не е с 15% а между 23 – 25%, тъй като възможностите за задържане на цените са изчерпани. Той очаква и топлинната енергия и топлата вода да поскъпнат с около 10%.  

„Освен това, задължително ще се увеличи и такса „задължения към обществото“ -  една от определящите крайната цена на електрическата енергия за битовите потребители и за бизнеса“.

Той припомни, че през април 2016 г. ЕК е предложила, а "Газпром" е приел да има преразглеждане на начина на определяне на цените за някои държави от Източна и Средна Европа, сред които и България. Липсва обаче прозрачност за хода на преговорите.

За да бъде електроенергията по-евтина, ключово е да бъдат прекратени договорите с американските централи, обясни той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна