Трима министри подадоха оставки заради тежката катастрофа край Своге

Министрите още не са обмисляли дали да се върнат в Народното събрание
| обновено на 31.08.18 в 18:16
Борисов е настоял от постовете си да се оттеглят вътрешният министър Валентин Радев (вдясно), транспортният Ивайло Московски и регионалният Николай Нанков (вляво).
Снимка: БГНЕС

Трима министри подадоха оставки заради тежката катастрофа край Своге - на вътрешните работи Валентин Радев, на транспорта Ивайло Московски и на регионалното развитие Николай Нанков. Причината е, че не са се справили добре заради недобра комуникация между ведомствата, които имат отношение към пътната безопасност.

Изявление направиха двама от министрите – регионалният министър Николай Нанков и вътрешният министър Валентин Радев, тъй като транспортният министър Ивайло Московски е в болнични, но също е депозирал оставката си.

Валентин Радев посочи, че по този начин се носи политическата отговорност. Той отрече да има персонална вина, но от думите му стана ясно, че оставките са били ясни от три дни:

"Така постъпваме в ПП ГЕРБ, носим политическа отговорност, поставени сме на тези позиции да свършим определена работа. След като се случи този инцидент, без да имаме персонална вина, очевидно министерствата не са били в това състояние, че да ни предпазят от подобна трагедия. Аз не съм писал мотиви. Ние сме разговаряли с премиера за това, така че няма какво да го убеждаваме или да пишем мотиви за пред вас", заяви Радев.

Нанков посочи, че министрите са били готови да подадат оставки още в неделя, но Радев уточни, че тези 5 дни са били необходими, за да предадат те всичката налична документация на следствието и прокуратурата:

"Не е редно днес да коментираме отговорността на други участници в процеса. Нашата отговорност е ясна и ние поемаме цялата политическа отговорност, затова подаваме оставки. Председателят на УС на АПИ е в Националната следствена служба, давайки обяснения. Няма други депозирани оставки".

"Ние сме хора с морал, затова понасяме тази отговорност като ръководители на трите структури, които имат касателство по трагичния инцидент", разясни Нанков.

Двамата министри бяха категорични, че няма да преминат в опозиция след оттеглянето от постовете им и обещаха да съдействат „с всичко възможно“ на разследващите. Двамата допълниха, че не са писали мотиви към оставките си, защото поемат политическата отговорност за трагедията:.

„Така се прави по белия свят и ГЕРБ го прави“, каза Радев.

Персоналните промени в МС трябва да бъдат гласувани от парламента. Министрите още не са обмисляли дали да се върнат в Народното събрание.

В сряда премиерът Борисов коментира:

"Към никого няма да има нито закрила, нито пощада. Много ясно са отрегулирани всички процеси в държавата, конкурси, строителен надзор, приемателни комисии, където всеки се подписва и си носи своята отговорност, и всяко длъжностно лице, което не си е свършило работата, ще бъде подведено и под съдебна отговорност, и ще му бъде поискана и политическа отговорност. Както винаги, никога, никого не сме пожалили. Докъдето е вината, дотам ще се носи отговорността".

Снимка

Подалият оставка Николай Нанков е най-младият министър в третото правителство на Бойко Борисов. В политиката влиза и като най-младия областен управител. Между 2009 и 2011 г. е губернатор на област Ловеч. В момента е областен координатор на ГЕРБ за Ловеч. Преди да оглави регионалното министерство, два пъти е бил заместник-министър на ведомството и три пъти народен представител.

Ако Народното събрание го освободи от поста, Нанков най-вероятно ще се върне в парламента като депутат.

Ивайло Московски беше назначен като министър на транспорта от 44-тото Народно събрание и встъпи в длъжност на 4 май 2017 г. Той заемаше този пост и в предходното правителство на Бойко Борисов в периода май 2011 - март 2013 г., когато беше и ръководител на Управляващия орган на Оперативната програма "Транспорт" в Министерството на транспорта.

Като министър на транспорта Ивайло Московски многократно влизаше в обяснителен режим и във взаимни нападки с БСП, а от партията не спряха да искат оставката му заради финансовото състояние на БДЖ, по обвинения за предопределена обществена поръчка и за фиктивни ремонти на локомотиви, заради запорираните сметки на БДЖ .

От БСП отправиха обвинения и че конкурсът за концесия на Летище София е нагласен, както и че Летището ще бъде отдадено на концесия "на тъмно". Обвинения имаше и за корупция в автомобилната администрация и чадър над нейни директори и служители. С гладната си стачка Николай Колев-Босия също поиска оставката на Московски заради продажбата на шофьорски книжки. В последната седмица се заговори за оставка на транспортния министър заради жертвите по пътищата и заради това, че не е успял да въведе изискването за снабдяване на всички автобуси с колани.

Няколко сериозни скандала, свързани с работата на МВР, белязаха мандата на подалия оставка вътрешен министър Валентин Радев. Най-сериозният от тях беше свързан с убийството на избягалия затворник Владимир Пелов, който участва в престрелка и беше убит в Ботевград, докато МВР го издирваше. Това стана причина в началото на лятото да се заговори за оставката на вътрешния министър, който заяви тогава:

"Нищо не мисля за тази оставка и се радвам, че ми искат оставката. Значи нещо правим, което не се харесва на опозицията".

Преди скандала, свързан с Владимир Пелов, МВР пропусна близо 50 пътници от самолет да влязат без проверка на Летище София. 

Опозицията на няколко пъти поиска оставката на Валентин Радев заради неразкритите показни убийства в столицата и заради масовите проверки на пътници и водачи на автомобилите миналата година.


Свързани новини
Бившите директори на АПИ Дончо Атанасов и Лазар Лазаров (вдясно)

Дончо Атанасов: Не намирам пропуски в работата на АПИ, които да са довели до трагедията край Своге

"Не намирам пропуски в работата на Агенция "Пътна инфраструктура", които да са довели до трагедията край Своге", това каза след близо 90-минутния си разпит в Националното следствие Дончо Атанасов, бивш шеф на агенцията и настоящ член на нейния..

обновено на 31.08.18 в 14:57

Лиляна Павлова: Всички отговорни институции трябва да бъдат разследвани за катастрофата край Своге

Всички отговорни институции трябва да бъдат разследвани за тежката катастрофа край Своге, заяви бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова. Самата тя до момента не е призовавана на разпит за изпълнението на ремонта на пътния участък, където..

публикувано на 31.08.18 в 11:30
Волен Сидеров

Сидеров: Оставките са на министри от квотата на ГЕРБ, няма как да има претенции от Обединените патриоти

Председателят на ПГ "Обединени патриоти" Волен Сидеров определи хода на премиера Борисов да поиска оставките като правилен. Пред "Хоризонт" Сидеров каза, че този ход няма да доведе до проблеми в управляващата коалиция и че очаква да бъде правилно разбран..

обновено на 31.08.18 в 15:42

Георги Свиленски: Оставката трябваше да е на цялото правителство

"Изненадата за нас е, че не получихме оставка на тялото правителство, тъй като проблема в държавата, а и в случая с този казус  в момента, не се касае до трима министри. Проблемът е системен, в начина на управление на държавата, в начина на..

публикувано на 31.08.18 в 16:52
Заместник-председателят на БСП Кирил Добрев

БСП решава в понеделник да внася ли вот на недоверие към правителството

БСП ще решава в понеделник дали да внесе вот на недоверие към правителството. Според заместник-председателя на БСП Кирил Добрев оставките на министри от този кабинет са закъснели. Изходът от политическата криза е оставка на цялото правителство на..

публикувано на 31.08.18 в 15:38

Тома Биков: Не е приемливо от БСП да говорят за корупция

От ГЕРБ заявиха, че не приемат БСП да говорят за корупция. "Това са хората, организирали модела "Батко и Братко", каза във Варна депутатът Тома Биков. Tой посочи, че нито при един от случаите на спиране на евросредства, по време на управлението на..

обновено на 31.08.18 в 16:50

Пламен Христов, "Воля": Подкрепяме решението на министрите да поемат отговорност с оставки

"Не се изненадах от оставките на тримата министри. Ние от „Воля“ считаме, че е е крайно време в България да се научим как се носи политическа отговорност и подкрепяме решението на министър-председателя и на министрите чрез подаване на оставките да я..

публикувано на 31.08.18 в 14:11
Искрен Веселинов

Искрен Веселинов: Не знам някой от лидерите на Обединените патриоти да е бил уведомен за оставките

"Подадените вече оставки на тримата министри са доста изненадващи за мен. Знаем, че често ГЕРБ решават проблеми с персонални промени. Според нас обаче темата за вината, строго персонално, би следвало да бъде ясно доказана за съответните лица, за да не..

публикувано на 31.08.18 в 13:37

Караянчева: Приоритет за НС ще е законов текст за задължителни колани в автобусите

Коланите да бъдат задължителни в автобусите, това ще бъде записано в Закона за пътищата, който ще е сред приоритетните, гласувани от депутатите по време на есенната сесия на парламента. Това съобщи във Варна председателят на Народното събрание..

публикувано на 31.08.18 в 13:39

Огнян Минчев: Борисов обича да реагира от името на ГЕРБ, а не от името на изпълнителната власт

"След заявеното от премиера след катастрофата в Своге, не съм изненадан от оставките на тримата министри. Общо взето тези оставки би следвало, според премиера, да платят политическата цена за тази катастрофа. Ще видим обаче дали ще се окажат..

публикувано на 31.08.18 в 15:21
Още от категорията
Разногласия по търговски въпроси попречиха на участниците да излязат с обща декларация

Без консенсус за заключителен документ завърши срещата на АТИС

На срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество  в Папуа-Нова Гвинея не бе постигнат консенсус за заключителен документ, съобщи канадският премиер Джъстин Трюдо, цитиран от Асошиейтед прес. Той заяви, че е имало разногласия по..

публикувано на 18.11.18 в 17:27
Френският президент Еманюел Макрон говори в Бундестага в Берлин.

Макрон призова за по-силна Европа, която да предотврати хаоса в света

Френският президент Еманюел Макрон каза днес в Берлин, че Европа трябва да стане по-силна и по суверенна, за да предотврати затъването на света в хаос, предаде Франс прес. „Европа и френско-германската двойка са длъжни да не оставят света да..

публикувано на 18.11.18 в 16:44
Британският премиер Тереза Мей

Тереза Мей не смята, че смяната ѝ ще направи преговорите за Брекзит по-лесни

Смяната на премиера няма да направи преговорите за Брекзит по-лесни и не променя съотношението на силите в парламента, заяви Тереза Мей в интервю за тв „Скай нюз“. „Това ще доведе до по-голяма несигурност и риск от забавяне на преговорите и..

публикувано на 18.11.18 в 15:04
Георги Свиленски

Георги Свиленски: Отново говорим не за национални, а за тяснопартийни интереси или за спасяване на “Патриотичния фронт“

„Първо искам да кажа, че това е една закъсняла оставка. Ние поискахме тази оставка преди повече от три седмици, мисля че месец вече стана. Разбира се, че няма как да бъде решение на проблемите, тъй като хората, които вече са на улицата, не..

публикувано на 18.11.18 в 12:57
Менда Стоянова

Менда Стоянова: Изненадана съм, че Сидеров иска оставката на вицепремиера Каракачанов

Председателят на парламентарната бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова изрази днес пред БНР изненада от позицията на Волен Сидеров за оттегляне на другия вицепремиер Красимир Каракачанов от властта. „Изключително съм притеснена и..

публикувано на 18.11.18 в 12:40
Красимир Каракачанов

Каракачанов: Ще обсъдим във вторник „творческата инициатива“ на Сидеров да подам оставка

Вицепремиерът Красимир Каракачанов определи искането на Волен Сидеров да подаде оставка като „творческа инициатива“. В предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ Каракачанов заяви, че този въпрос трябва да бъде обсъден „не през медиите“, а на..

публикувано на 18.11.18 в 12:20
Иво Христов в студиото на „Неделя 150“

Иво Христов: Готовността на президента Радев за разговор с Борисов не е покана за среща

Изразената от президента Румен Радев готовност за разговор с премиера Бойко Борисов не бива да се тълкува като покана за среща, заяви днес пред БНР началникът на президентския кабинет Иво Христов. „Президентът реторично заяви, че би изслушал и..

публикувано на 18.11.18 в 12:08