Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да има паметник на Пенчо Кубадински в Лозница, ще го демонтират

Снимка: Радио Шумен

Общинският съвет на Лозница е отменил решението си за издигане на паметник на Пенчо Кубадински.

Пенчо Кубадински е един от висшите функционери на БКП, член на Централния комитет на БКП до 10 ноември 1989 г., член на Държавния съвет на Народна република България и народен представител между 1954 и 1989 г. Кубадински е един от ръководителите на т.нар. „Възродителен процес“, и е съден, но оправдан. Той е родом от Лозница.

Срещу издигането на паметника реагираха първо от ДОСТ и НДПС, които характеризираха вдигането на паметника като "чудовищна подигравка с жертвите на комунистическия режим" и реабилитиране на участниците в престъплението "Възродителен процес".

Паметникът вече е поставен в центъра на града и трябваше да бъде открит днес - по случай 100 години от раждането на Кубадински. Разрешението за поставянето на паметника е дадено на 31 май 2016 г. с единодушие от местния общински съвет, в който 12 съветници са от ДПС, а 5 от ГЕРБ. Разрешението е поискано от сдружение "Лозница 2016". Заедно с паметника на Пенчо Кубадински трябваше да бъде открит още един - на загиналите за независимостта на България.

"Предвид факта, че Пенчо Кубадински е исторически свързан с дейността на БКП в качеството му на ръководен деец на партията, поставянето на негов паметник противоречи на чл. 3, ал. 1 от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен...", се казва във решение на съвета.

„Предложихме на общинския съвет да преразгледа своето решение и единодушно приеха да се отмени миналогодишното решение в частта си само за Пенчо Кубадински“, каза кметът на Лозница, който и и областен председател на ДПС за Разград, Севгин Шукри.

Гордиевият възел в Лозница ще разплита Административният съд.

Сабри Искендер - участник в Независимото дружество за човешки права, изгонен от България в навечерието на „Възродителния процес“, смята, че „комунизмът в България продължава с пълна пара“.

„ДПС, БСП и ГЕРБ работят пак за стария режим. В България не се е променило нищо. Тез хора, които са гласували там – турци, мюсюлмани и българи – издигат паметник на своя палач, според мен. Това е поощряване на комунизма… Пенчо Кубадински – той какво е допринесъл изобщо за България? На един диктатор да направиш паметник е срам и позор за целия български народ, не само за района там.

В звуковия файл можете да чуете репортаж на Марина Бенова, интервю на Ирина Недева със Сабри Искендер. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна