Живко Недев: Възложителите на одита за пътищата не са задължени да спазват препоръките в крайния доклад

Снимка: БТА

Възложителят на одита за безопасността на пътищата не е задължен да изпълни препоръките от доклада. Това каза в лицензираният одитор на пътища Живко Недев в интервю за предаването „Преди всички“ по повод на одите на опасните пътища в страната, които нареди министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков.

„Възложителят е длъжен да вземе решение по одитния доклад, но не е длъжен да изпълни това, което предписва одитора. Част от мерките ги разглежда и казва: „Това е прекалено скъпо“, „Много се акцентира в тази част на безопасността, ние тези мерки в момента не можем да ги изпълним“. Има свобода на управляващата администрация пътя да вземе решение по отношение на одитния доклад.“

Одит за пътна безопасност е задължителен за републиканските пътища, които са част от трансевропейската пътна мрежа, като за останалите пътища от общинската мрежата може да се извършва такъв одит, но само по желание на възложителите, обясни Недев:

„Одитът оценява въздействието върху пътната безопасност на дадения път след неговата изграждане. Това е на ниво предпроектни проучвания, на ниво идейни проучвания, на технически работен процес и преди въвеждане в експлоатация. Следващият одит е в началния период на експлоатация на дадения път, когато се установява какво е състоянието на пътя. В следващите етапи се прави т.нар. "инспекция", която е по-често като действие и не е толкова всеобхватна като одита по пътна безопасност. Тя може да бъде извършена и от специалисти от пътна администрация, представители на КАТ, не е задължително да има лицензиран одитор по пътна безопасност. Одиторът е независимият поглед. Той няма правомощия да променя проекта. Той има правомощията да каже, че това решение, независимо че отговаря на изискванията, на нормите на проектиране, според него, по отношение на нормите на безопасността има нещо притеснително. Одитът приключва с доклад“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Акценти от печата

Парното и токът няма да поскъпват поне до април, информира "24 часа". Обещанието е на председателя на държавния регулатор Иван Иванов след като "Булгаргаз" поиска ново увеличение на газа от 1 януари. Вестниците коментират оповестения вчера доклад на Европейската комисия по контролния Механизъм за сътрудничество. "Еврокомисията даде индулгенция на..

публикувано на 14.11.18 в 07:25

И за днес са заявени протести срещу високите цени на горивата и ниския жизнен стандарт

И за днес са заявени протести срещу високите цени на горивата и ниския жизнен стандарт. Снощи магистрала "Люлин" и пътен възел Даскалово бяха блокирани от протестно шествие на перничани. Недоволството си изразиха и в Бургас, Варна, Добрич, Хасково, Сливен, Стара Загора, Габрово. Днес ще се проведе и поредният протест на майки на деца с увреждания и..

публикувано на 14.11.18 в 07:02
Перничани блокираха за движение пътен възел „Даскалово” в знак на протест срещу високите цени на горивата

Перничани блокираха АМ "Люлин" в знак на протест срещу високите цени на горивата у нас

Протестите срещу високите цени на горивата, данъците и очаквания скок на застраховката "Гражданска отговорност" продължават и днес в различни градове на страната. Демонстрации са планирани във Варна, Добрич, Хасково, Сливен, Стара Загора. Протестиращите в Перник блокираха магистрала "Люлин" в продължение на повече от два часа. Бунтът..

обновено на 13.11.18 в 21:36

С викове "мафия и оставка" бургазлии протестираха пред Общината

Около 50 души протестираха пред общината в Бургас. С плакати и трибагреници те поискаха оставката на правителството и обещаха действията им да продължат. Организатор бе Стиляна Кехайова, млад родител, който участва и в протестното автошествие в неделя.  Близо три часа преди началото на протеста тя призова чрез социалните мрежи бургазлии да подкрепят..

публикувано на 13.11.18 в 18:53
Протест на майки на деца с увреждания пред Министерски съвет

Протест на майките на деца с увреждания отново призовава за оставката на Валери Симеонов

Пред Министерския съвет започна протест на майките на деца с увреждания и техните привърженици.  В началото на протеста организаторите от инициативата "Системата ни убива" отбелязаха малкото хора, които са дошли тази вечер, но отново призоваха за оставката на вицепремиера Валери Симеонов заради обидните му думи към майките на деца с..

публикувано на 13.11.18 в 18:49

Палестинските групировки, заедно с "Хамас", обявиха прекратяване на огъня с Израел

Палестинските групировки, сред които и движението "Хамас", което е на власт в Ивицата Газа, обявиха прекратяване на огъня с Израел, договорено благодарение на посредническите усилия на Египет, предаде Франс прес. Групировките поясниха, че ще се придържат към прекратяването на огъня, ако еврейската държава също го спазва. "Усилията на..

публикувано на 13.11.18 в 18:30

БАН: Мерки срещу бедността и неравенствата ще решат демографската криза

Стимулирането на раждаемостта не е решението за подобряване на демографската картина. Мерките за преодоляването на демографската криза трябва да са предимно икономически, социални и на трудовия пазар. Учени от БАН предлагат увеличаване на доходите, подобряване качеството на работнитe сила и на работните места, ограничаване на вътрешната..

обновено на 13.11.18 в 18:08