Проф. Евелина Славчева: Поредният ултиматум на НИМХ прилича на изнудване и рекет

Снимка: БГНЕС

„Не би трябвало да се стигне до там, че метеоролозите да спрат прогнозата за времето след седмица. Не вярвам тези хора да ескалират до такава степен протеста си. Сегашният директор не е единственият експерт в тази област“. Това заяви в предаването „Нещо повече“ проф. Евелина Славчева – председател на Общото събрание на БАН. По думите ѝ, в четвъртък ще има временно изпълняващ длъжността директор на Института.
 

„Мандатът на проф. Брънзов беше прекратен предсрочно. Този институт има зам.-директори, администрация. Това, че те са решили да подадат оставка, съвсем не ги освобождава от задължението им да изпълняват своите задължения, които са им вменени. Странно звучи поредният ултиматум от страна на НИМХ, че спират дейност, всеки път по различни причини. Това прилича на изнудване и рекет“, коментира тя.

Метеоролозите са недоволни от вчерашното решение за частично изваждане на Института от структурите на БАН. Проф. Славчева посочи точното определение на думата „частично“ в решението:

„Има се предвид цялостната оперативна дейност плюс онези учени и служители, които желаят да напуснат Академията. Дава се възможност научната дейност да бъде прехвърлена частично в новата структура, но такава научна дейност Академията държи да има в своята структура, тъй като това е една много важна научна сфера. Няма никакви причини за притеснения от тяхна страна относно думата частично“.

Проф. Славчева отбеляза, че е необходимо технологично време процесът да бъде направен законосъобразно, няма как да стане от днес за утре. Протакане няма да има, увери тя.

Проф. Евелина Славчева посочи, че щатните бройки на НИМХ са около 700, като около 1/7 от тях е броят на учените, а останалите са технически персонал и наблюдатели. Учените са около 80-90 души, каза тя и допълни намерението си учените да бъдат поканени да декларират писмено своето желание или нежелание да напуснат БАН в процеса са самото излизане. Така ще имаме яснота за това какво звено можем да запазим и да помислим за структурата на тази научна дейност, обясни тя. По думите ѝ, хората, които ще останат в БАН, ще имат шанс за работа и развитие, какъвто имат и останалите учени в Академията.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Агенция „Митници“ съобщи за нерегламентиран кран за точене на метилов алкохол в склад край Карнобат

От агенция „Митници“ свикаха днес специален брифинг, за да съобщят, че при производството на алкохол в района на Карнобат е имало тръба, от която е преминавало нерегламентирано количество алкохол. Всичко това води до ощетяване на държавния бюджет, посочи Юлиян Мирков от агенция „Митници“. „Тръбата е част от производствен процес на..

публикувано на 23.09.18 в 11:45

Започна астрономическата есен

В Северното полукълбо днес започна астрономическата есен. В 4 часа и 54 минути българско време Слънцето навлезе в есенната равноденствена точка в съзвездието Дева. „На датата на равноденствието денят ще трае 12 часа и 10 минути“, обясни Ганчо Ганчев, докторант към катедра „Астрономия“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“...

публикувано на 23.09.18 в 11:34
„Нощ на Самоводската чаршия“ във Велико Търново

„Нощ на Самоводската чаршия“ във Велико Търново събра десетки артисти и занаятчии

Десетки занаятчии, улични артисти и производители на екологично чисти храни се представят в осмото издание на празника „Нощ на Самоводската чаршия“, който се провежда във Велико Търново и е част от програмата за честванията на 110-ата годишнина от обявяването на Независимостта. Фасадата на Старата поща във Велико Търново „оживя“ с уловените..

публикувано на 23.09.18 в 11:13

Гръцки журналисти са задържани след твърдения за злоупотреби с европейски средства

Тримата гръцки журналисти от вестник „Филелефтерос“ се предадоха сами на полицията и днес ще бъдат изправени пред прокуратурата в Атина. Те са задържани след подадена жалба от министъра на отбраната Панос Каменос. Той ги обвинява, че в журналистическо разследване, публикувано в изданието, са посочили неверни данни, които уронват авторитета..

обновено на 23.09.18 в 11:07
Запалване на казана за изваряване на ракия	пл. „Възраждане“, гр. Троян

Продължава фестивалът на сливата в Троян

В Троян продължава Българският фестивал на сливата. Кулминацията днес ще е запалването на казана за изваряване на сливова ракия в 10 ч. на площада в града. Гостите на празника ще видят как се изварява сливова ракия, ще могат да опитат и традиционни ястия, приготвени от сливи, както и да видят демонстрация на изваряване на мармалад...

публикувано на 23.09.18 в 10:52

Нов протест на работниците от заводите на Стайков край Карнобат

Работници от запечатаните заводи на Миню Стайков край Карнобат отново протестират тази сутрин срещу затварянето на обектите. Жандармерия охранява железопътната линия Бургас - София, която се намира в непосредствена близост до завода и вчера за три часа беше блокирана. С плакати и знамена протестиращите работници вече един час стоят пред..

обновено на 23.09.18 в 09:31

В Златоград правят възстановка на пазарен ден отпреди 100 години

Калдъръмите на Етнографския комплекс в Златоград ще бъдат сцена на възстановка "Един пазарен ден отпреди 100 г.". Събитието е част от традиционните Делюви празници в Златоград, организирани от Общината и Етнографския ареален комплекс. Възстановката "Един пазарен ден" ще пресъздаде атмосферата на градската чаршия от преди век. За празника се очакват..

публикувано на 23.09.18 в 09:27