Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Евелина Славчева: Поредният ултиматум на НИМХ прилича на изнудване и рекет

Снимка: БГНЕС

„Не би трябвало да се стигне до там, че метеоролозите да спрат прогнозата за времето след седмица. Не вярвам тези хора да ескалират до такава степен протеста си. Сегашният директор не е единственият експерт в тази област“. Това заяви в предаването „Нещо повече“ проф. Евелина Славчева – председател на Общото събрание на БАН. По думите ѝ, в четвъртък ще има временно изпълняващ длъжността директор на Института.
 

„Мандатът на проф. Брънзов беше прекратен предсрочно. Този институт има зам.-директори, администрация. Това, че те са решили да подадат оставка, съвсем не ги освобождава от задължението им да изпълняват своите задължения, които са им вменени. Странно звучи поредният ултиматум от страна на НИМХ, че спират дейност, всеки път по различни причини. Това прилича на изнудване и рекет“, коментира тя.

Метеоролозите са недоволни от вчерашното решение за частично изваждане на Института от структурите на БАН. Проф. Славчева посочи точното определение на думата „частично“ в решението:

„Има се предвид цялостната оперативна дейност плюс онези учени и служители, които желаят да напуснат Академията. Дава се възможност научната дейност да бъде прехвърлена частично в новата структура, но такава научна дейност Академията държи да има в своята структура, тъй като това е една много важна научна сфера. Няма никакви причини за притеснения от тяхна страна относно думата частично“.

Проф. Славчева отбеляза, че е необходимо технологично време процесът да бъде направен законосъобразно, няма как да стане от днес за утре. Протакане няма да има, увери тя.

Проф. Евелина Славчева посочи, че щатните бройки на НИМХ са около 700, като около 1/7 от тях е броят на учените, а останалите са технически персонал и наблюдатели. Учените са около 80-90 души, каза тя и допълни намерението си учените да бъдат поканени да декларират писмено своето желание или нежелание да напуснат БАН в процеса са самото излизане. Така ще имаме яснота за това какво звено можем да запазим и да помислим за структурата на тази научна дейност, обясни тя. По думите ѝ, хората, които ще останат в БАН, ще имат шанс за работа и развитие, какъвто имат и останалите учени в Академията.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!