Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гугутки кацнаха във Водната кула в София

Галерията за съвременно изкуство „+ 359“ откри сезона с изложбата на Шифа Гиринджи “Търсенето на плодороден рай“

БНР Новини
6
Снимка: Яна Лозева

Турска художничка показва в софийската галерия своя проект, вдъхновен от гугутките. Шифа Гиринджи е родена в Мугла, Турция, но от години живее и работи в Берлин.
Тя избра галерия „+ 359“, за да представи у нас своя мултидисциплинарен проект, включващ орнитологична зала с портрети на гугутки, а също така и архивни работи, научни статии, както и звукова и светлинна инсталации.
В няколко проекта, представени в Турция и Германия, а сега и в София, Шифа изследва същността на номадството като начин на живот и идеологическа настройка към света в аналогия с миграцията на птиците. Художничката споделя за себе си, че принадлежи към семейство на номади с азиатски корени. Софийският проект „Търсенето на плодороден рай“ е фокусиран върху един от най-сериозните колонизатори в света на птиците – Streptopelia Decaocto, която познаваме като гугутка. Първоначално от западна Азия и Китай, гугутката пристига в Европа през Балканите през 60-те години и бързо се възпроизвежда.  Интересен факт е, че гугутката в Германия се нарича Türkentaube, във Франция Tourterelle, а в  Холандия: Turkse Tortel – в превод „турски гълъб“.
Изложбата “Търсенето на плодороден рай“ можете да разгледате в галерия „+ 359“  до края на месец септември.


Снимките от изложбата „Търсенето на плодороден рай“ в галерия „+ 359“ са на Яна Лозева

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени