На 28 септември е Европейската нощ на учените

Автор:

Европейската нощ на учените е общоевропейско обществено събитие, посветено на популярната наука и забавното учене. Тя се провежда всяка година в края на септември. Тази година се включват 30 държави и над 300 града в Европа. Събитията в Нощта на учените демонстрират това, което изследователите правят за обществото по интерактивен и вълнуващ начин, насърчавайки интереса на младите хора към научните постижения и към бъдеща кариера в науката. Европейската нощ на учените се финансира от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска – Кюри“ на програма „Хоризонт 2020“, а в България тя ще бъде на 28 септември, а дейностите се осъществяват по два различни проекта по тази дейност.
По единия проект: „К-trio 3“ дейности в нощта на учените ще осъществяват: СУ „Климент Охридски“ и БАН, Тракийският университет в Стара Загора, Медицинският университет във Варна, Русенският университет, Археологическият музей в Созопол, Регионалният исторически музей в Харманли, в Бургас - Институтът по математика при БАН и Регионалният академичен център и в Хасково – Филиалът на Тракийския университет.
Повече за програмата на Европейската нощ на учените по проекта „К-trio 3“ можете да научите тук
Другият проект по „Мария Склодовска – Кюри“ на програма Хоризонт 2020 е REFRESH - иновативен проект за Европейската нощ на учените за 2018 г. и за 2019 г.
REFRESH е абревиатура на Relate, Experience, Find, Research, Everywhere and Share (отношение, опит, откритие, навсякъде и споделяне), в който участват 21 основни и 34 асоциирани партньори от цялата страна, с мащабна програма в 14 населени места.
Освен в София научни събития ще има още и в национален парк Витоша, във Варна, Бургас, Стара Загора, Сливен, Русе, Рожен, Пловдив, Плевен, община Долна Митрополия, Габрово, Благоевград и във влака между Септември-Добринище.
Основни партньори в проекта на REFRESH са: Център за изследвания и анализи, Британски съвет – България , Форум Наука, Форум Демокрит, Център по молекулярна биология, Национален природонаучен музей – БАН, Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН, Медицински университет - София, Технически университет – София, Технически университет – Габрово и други.
Акцентите от програмата на Европейската нощ на учените можете да чуете в звуковия файл от Любов Костова, директор на Британски съвет – България.
Пълната програма за всички градове и за всички локации на събитията в Европейската нощ на учените в петък – 28 септември можете да намерите на сайта nauka.bg както и на сайта на Британски съвет – България. Станете учен поне за една вечер и участвайте в разнообразни научни дейности - гарантирано ви е занимателно развлечение.
Още от категорията

Почина поетът и преводач Димитър Стефанов

На 86-годишна възраст почина поетът и преводач Димитър Стефанов. Той е автор на 40 книги със стихове, есета и миниатюри. За своето творчество е носител на престижни наши и чуждестранни награди, сред които почетен доктор по литература на Световната академия за изкуство и култура, както и носител на най-високия словашки орден "Двоен бял кръст"...

публикувано на 19.10.18 в 18:27
Кърджали

21 октомври – Ден на град Кърджали

Кърджали e първият град в България, в който се представя изложба за 7- годишната реставрация на Желязната църква „Св. Стефан” в Истанбул. Изложбата е част от богатата на събития празнична програма по случай 21 октомври, когато се чества Денят на града. По време на Балканската война на този ден през 1912 година Кърджали, останал в пределите на Османската..

публикувано на 19.10.18 в 17:35
Дьорд Арато, г-жа Дьорди Димитров, Дьорд Сонди, Дарина Маринова, Тошо Дончев в студиото на „Артефир“ (отляво надясно).

70 години от създаването на Унгарския културен институт в София

Унгарският културен институт в София отбелязва 70-годишнината от създаването си. Събитията в Унгарския институт винаги са били част от културния афиш на българската столица. От 19 до 22 октомври в България гостуват - Дьорд Арато, Дьорд Сонди и Тошо Дончев - директори на УКИ през различни години между 1994 и 2014 година. С откриване на изложба и..

обновено на 19.10.18 в 17:23
Проф. Христо Пимпирев и инж. Мирослав Цветанов на откриването на изложбата „Антарктика – поглед от другата страна на света”

Антарктика – поглед от другата страна на света

С фотографската изложба „Антарктика – поглед от другата страна на света” на инж. Мирослав Цветанов продължава националната образователна обиколка на Българския антарктически институт. Експозицията с теренна фотография и видеоматериали на българския инженер, участник в две полярни експедиции може да бъде разгледана заедно с изложбата с исторически карти на..

публикувано на 19.10.18 в 17:10
Владимир Пенев

Владимир Пенев: Благодарен съм на съдбата да бъда актьор и в театъра, и в киното и телевизията

В Народния театър „Иван Вазов“ предстои премиерата на постановката „Бащата“ по Флориан Зелер. Спектакълът ще може да бъде видян за първи път на 24 и 26 октомври. Режисьор е Диана Добрева. Главната роля на бащата е на Владимир Пенев. Участват още Радина Кърджилова, Теодора Духовникова и Юлиан Вергов, Мария Каварджикова и Константин Еленков...

публикувано на 19.10.18 в 16:59

Shell вече не спонсорира Лондонската национална галерия

Англо-холандската компания Royal Dutch Shell прекратява спонсорските си отношения с Лондонската национална галерия, които имат 10-годишна история, съобщава The Guardian. Компанията подпомагаше галерията с меду 20 000 и 35 000 лири годишни, но спонсорството предизвикваше критики от страна на природозащитници, които бяха против парите от добива на..

публикувано на 19.10.18 в 16:02

Емануела Шкодрева взе награда за най-добра актриса на театралния фестивал в Зайчар

От 14 до 22 октомври в Зайчар – родния град на една от най-големите сръбски театрални и кинозвезди Зоран Радмилович за 27 път се организира театрален фестивал на неговото име. Програмата на фестивала е основно балканска, но събитието ще бъде закрито на 22 октомври от фолклорна група от Китай. Извън трупите от бившите югорепублики в програмата на..

публикувано на 19.10.18 в 14:40