Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манолова критикува новата наредба на МРРБ за ВиК услугите заради порочно разпределение на разходите

| обновено на 25.09.18 в 17:27
Изпълнителният директор на "Софийска вода" Васил Тренев, омбудсманът Мая Манолова и зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова (от ляво надясно)
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова изрази критики към новата наредба на регионалното министерство, която предвижда по-строги мерки при кражби на вода и нов начин на разпределение на разхода „общо потребление“ в сгради, които са етажна собственост. В края на миналата седмица наредбата беше публикувана за обществено обсъждане, което ще продължи до 22-ри октомври.
В институцията на омбудсмана жалбите срещу високи сметки за вода са на четвърто място, като тези оплаквания бележат ръст всяка година, подчерта при откриването на обществена дискусия по темата Мая Манолова. В момента основният проблем в сметките за вода според нея е разходът "общо потребление": "Начинът, по който се извършва това плащане, определено не е справедлив, защото то се извършва пропорционално на сметките за индивидуалното потребление, което означава, че най-добросъвестните са наказани най-много, тъй като имат най-голяма добавка към индивидуалната си сметка".
Тези проблеми според омбудсмана се дължат на стария вариант на наредбата, която урежда начина за отчитане и плащане на ВиК-услугите. Документът не е променян от 14 години и вече е време това да се случи, отбеляза Манолова. По думите ѝ, "наредбата е в интерес на ВиК-операторите и отново интересите на гражданите са неглижирани". 
"Това, което липсва в наредбата, е промяна в несправедливия принцип добросъвестният потребител да плаща само собственото си индивидуално потребление", смята Манолова, която вижда недостатък в това отново да се начислява допълнителната сума за общо потребление, а единственото, което се променя, е начинът на разпределение между живущите в етажната собственост - по равно между всички собственици.
Част от проблема, според омбудсмана, се корени в това, че отново не се дава възможност на гражданите да сключват индивидуални договори с ВиК-операторите, а в тази си част наредбата е в противоречие със закона. 

Зам.-министърът на Регионалното развитие Малина Крумова защити разпределението на общото потребление по равно между абонатите:

“Разликата между общите и индивидуалните водомери би възникнала само от технологичните нужди и технологичните особености на сградната инсталация. Фактът, че някой потребява повече вода, не означава, че той в по-голяма степен има технологично въздействие върху водопроводната инсталация“, поясни Крумова.

Общественото обсъждане на наредбата ще продължи до 22-ри октомври.

Чуйте репортажа от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна