Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Стайков, ИПИ: Покупката на дългове на "Топлофикация" от БЕХ е неефективна

Калоян Стайков
Снимка: БГНЕС

Цените на петрола започнаха да растат още от началото на 2016 година, оттогава тенденцията в по-голяма или по-малка степен се запазва и това много бързо се усети в цените на природния газ у нас, коментира в предаването "Нещо повече" икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков. Към тези напълно обективни факти се добавя и по-ниската цена на природния газ, определена от регулатора за предходното тримесечие и „сега трябва да се навакса това изоставане, така че увеличението ще бъде още по-голямо“, допълни той.

Относно предвиждания скок на цените на парното и топлата вода между 2 и 9% за различните топлофикации в страната експертът изтъкна, че това повишение е "колкото обосновано, толкова и подлежи на дебати" заради сериозните проблеми в управлението на топлофикационните дружества.

Липсата на увеличение на цената на тока засега Калоян Стайков обясни със залаганите буфери при формирането на цената на електроенергията. „Освен това електроцентралите, които използват природен газ за производството на електроенергия, представляват много малка част от общото производство. Така че флуктуации в самата цена на природния газ не се прехвърлят 1:1, даже в повечето случаи в много малка степен се прехвърлят върху цената на електроенергията, така че там могат да си позволят този лукс“, посочи той.

Стайков поясни още, че заради очакваните по-високи приходи от продажбата на квоти на вредни емисии, може донякъде да се компенсира това увеличение и цената на електроенергията да остане непроменена.

Калоян Стайков изрази скептицизъм относно ефекта от покупката на дългове на "Топлофикация" - София към "Булгаргаз" от страна на Българския енергиен холдинг. Това е шестата по ред покупка на дълг от БЕХ, припомни той: "Не виждам по какъв начин ситуацията през последните години се е променила и по какъв начин новата покупка на около 100 милиона нови задължения ще промени цялостната ситуация." "Инвестиции няма, защото регулаторът спъва цените, а пък загубите са високи, защото няма инвестиции. Така сме в един омагьосан кръг", заяви експертът.

Високите цени на "Топлофикация", съчетани с ниско качество на услугата, отварят нов проблем - тласкат много хора към отопление на твърдо гориво, което замърсява въздуха, каза още Стайков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна