Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Славова, ИПИ: Най-притеснителна е липсата на икономическа свобода

България се нарежда на 46-о място класацията за икономическа свобода. Зорница Славова, главен икономист в Института за пазарна икономика, припомни в предаването "12+3", че това място на страната ни през 2010-а е било същото.

"Сега данните са за 2016-а, но в в следващите доклади няма да има голям скок или спад. А би трябвало да има скок", подчерта Славова.

"Данните в доклада сочат, че липсата на свобода е притеснителна. Проблемът е, че сме зле в основата на икономиката – защитата на правата и икономическите свободи, съдебната власт и доверието към полицията. А цялата тази сфера е основа за развитие на предприемачеството, за повече инвестиции", обясни Славова.

"Липсата на икономическа свобода спира развитието на икономиката. Има държави на по-ниско място, но те са там по други показатели, не по това, което привлича бизнес и растеж на икономиката. Няма развитие по отношение на очакването за справяне с корупцията и подобни показатели, въпреки че последните няколко правителства обещават съдебна реформа и да намалят корупцията. Икономическата свобода не е просто индекс, тя показва доколко икономиката е способна да расте, каза още Славова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна