Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София ще бъде домакин на Балканска конференция за 3D принтиране

3
Снимка: БНР

От 3-ти до 6-ти октомври София ще бъде домакин на Балканска конференция за 3D принтиране. Технологията навлиза бързо в бита и производството, най-напред в дизайна и проектирането, а вече и в медицината и в хранителната индустрия. “Дни на 3D принтирането” е първото международно събитие в България, посветено на триизмерните технологии, дигиталното производство и тяхното приложение.

Форумът има амбицията да демонстрира разнообразното приложение на технологиите в области като образование, медицина, индустриален дизайн и дори автомобилостроене и авиация - от принтирането на бижута и форми за сладки, през създаването на протези и инженерни прототипи, до изграждането на самолетни турбини и цели сгради.

Как се приготвят 3D палачинки показа Гергана Устабашиева - проджект мениджър на организаторите на събитието:

„Палачинките направени с помощта на 3D технологията са абсолютно еднакви с тези от тигана. Разликата е, че можем да ги направим в различни форми, така че да направим нещо специално за любимите си хора. Отнема малко по-дълго време, отколкото приготвянето на една нормална палачинка, но е забавен и креативен процес.“

3D технологията по света прохожда през 80-те години, а след 2010-та става масова и популярна, разказва Боян Пехливанов - вносител за България. И така, постепенно се развива от 3D принтирани къщи до 3D зъбни импланти:

“Основните потребители са инженерите, дизайнери, зъботехници. Не мога да кажа, че навсякъде принтерът може да замени традиционната технология, напротив, те си помагат, но може да ни помогне в много аспекти. Чрез 3D принтирането ние получаваме много по-бързо резултат“.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени