Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За сътресенията на петролните пазари

Достигането на цена от $100 за барел петрол ще се превърне в "новото нормално", прогнозира Едгар ван дер Миър

Не е предрешено, че нарастването на добивите в Съединените щати ще се отрази съществено на глобалните пазари, смята Абишек Кумар

Пазарът на петрол реагира на американските санкции срещу Иран. На снимката: представителят на Иран на срещата на енергийните министри от групата ОПЕК плюс в Алжир.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Достигането на цена от 100 долара за барел петрол ще се превърне в "новото нормално", прогнозира пред "Хоризонт" анализаторът от независимата компания за анализи и прогнози в областта на енергетиката и финансите NRGExpert Едгар ван дер Миър. По думите му, не е изключено цената да прехвърли тази психологическа граница, което ще се усети най-вече от крайните потребители. Поскъпването ще започне първо от транспорта, а след това ще се пренесе върху всички стоки и услуги, категоричен е Миър.

"Пазарът на петрол реагира на американките санкции срещу Иран и това се вижда в ръста на цената на черното злато. Тази реакция се дължи на доста скептичните прогнози, свързани с доставките на петрол от Иран. Разбира се, това поставя под натиск останалите производители на суровината да увеличат добивите, но те не го правят или ги увеличават съвсем малко. Опасенията са, че Иран може съвсем да прекрати добивите или да ги намали до минимум заради санкциите, а това създава риск на пазара и тревожи пазарните играчи, въпреки че все още не сме изпаднали в тази ситуация."

„Трудно ми е да кажа кои ще бъдат победителите в тази ситуация. Всеки от пазарните играчи изхожда от своите собствени интереси. Големите губещи обаче със сигурност ще бъдат потребителите на енергия, обикновените хора като вас и мен“, подчерта Едгар ван дер Миър.

Миналата неделя енергийните министри от групата ОПЕК плюс, обединяваща страни-производители от и извън петролния картел, обсъдиха ситуацията на международните пазари. Резултатът от съвещанието в Алжир бе изтълкуван като отказ на Саудитска Арабия - водещата сила в картела, да се съобрази с настоятелните призиви на Съединените щати да повиши незабавно добивите с повече от предвидените още през юни допълнителни 1 милион барела дневно. 

Саудитският министър на енергетиката Халид ал Фалих подчерта, че ОПЕК и партньорите му са направили всичко, за да балансират пазара, въпреки спада на добивите от Венецуела, Мексико и Иран. Фалих дипломатично избягна да назове кой според него е основният виновник, но даде да се разбере от какво се притеснява Рияд - бележещия нови и нови рекорди добив на петрол в Съединените щати:

„Най-важното е да се справим с ръста на предлагането през 2019-та от държави, които не са страни по договореностите на ОПЕК и партньорите ни, така че стабилността на пазарите да се задържи, без да се стига до сътресения.“

Последствията от отказа на Рияд да повиши своите добиви се проявиха веднага. Във вторник американският лек суров петрол надскочи 72 долара за барел, а Брент мина котата от 82 долара и 50 цента, която не бе достигал от четири години.

Скокът на цените провокира поредната подкана-предупреждение от Доналд Тръмп към ОПЕК и, по-точно към Саудитска Арабия, която единствена е в състояние бързо и съществено да увеличи добивите си. Видимо притеснен от политическия ефект, който високата цена на бензина оказва на американците седмици преди междинните избори за Конгреса, президентът на Съединените щати използва трибуната пред Общото събрание на ООН, за да сгълчи близкоизточния си съюзник:

„ОПЕК и страните от ОПЕК, както обикновено, мамят останалия свят. Това не ми харесва. Това не би трябвало да се харесва на никого. Ние защитаваме много от тези страни за нищо, а те се възползват от нас, като ни сервират високи цени на петрола. Искаме да спрат да повишават цените и да започнат да ги понижават. Отсега нататък, тези страни трябва да започнат да допринасят съществено за отбраната си. Няма да търпим тези ужасяващи цени още дълго.“ 

Обвиненията на Тръмп не са основателни, макар че доводите, изтъквани от Рияд, за да забави решението си да повиши добивите си, също не са издържани, смята Абишек Кумар - старши анализатор от базирания в Лондон енергиен консултант Interfax Global Energy: 

"Това, което прави Саудитска Арабия, е да изпълнява мандата на ОПЕК, т.е. да балансира пазара. Това е основната причина до този момент саудитците да не са се съгласили за изпълнят искането на Съединените щати. Не е ясно каква част от американската продукция може да бъде транспортирана навън. Така че не е предрешено, че нарастването на добивите в Съединените щати ще се отрази съществено на глобалните пазари. Не мисля, че на този етап саудитците са толкова притеснени от американската продукция."

За Тайс ван де Грааф, преподавател от Института по международни изследвания на Университета в Гент, изригването на американския президент срещу арабските му съюзници напомня силно на поговорката "Крадецът вика "Дръжте крадеца!":

"В това е голямата ирония. Тръмп бичува ОПЕК, обвинява ги, че поддържат цените изкуствено високи. А всъщност решението на Вашингтон да обяви налагането на санкции срещу иранския износ на петрол спомогна за повишаването на цените. Това, разбира се, не е единственият фактор. Друг фактор са политическите вълнения във Венецуела. Добивите там са се сринали почти изцяло. Към причините за поскъпването на петрола трябва да добавим и решението на 24-те производители да ограничат продукцията си от януари 2017 година."

Доклад от вторник на Института за международни финанси, представляващ водещи банки и финансови институции от целия свят, потвърди разрушителния ефект от американските закани върху икономиката на Иран след денонсирането на ядреното споразумение от Тръмп през май тази година. В доклада четем, че от април износът на ирански петрол е спаднал от 2 милиона и 800 хиляди на 2 милиона барела дневно. 

Всички мнения по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна