Нели Огнянова: Разговорът за партийните телевизии е разговор за самите нас - като избиратели

Основната работа остава за зрителите и слушателите и тяхната медийна грамотност, смята медийният експерт
Нели Огнянова
Снимка: БГНЕС

"Говорейки за партийните телевизии, всъщност ние говорим за нас. Разговорът е за нас, за избирателите". Това каза в предаването "Хоризонт до обед" медийният експерт проф. Нели Огнянова. "Проблем е и когато една телевизия не е обявена като партийна, а всъщност провежда партийна политика", посочи още медийният експерт. Проф. Огнянова коментира заявката на БСП да създаде партийна телевизия, като 2 млн. лева от партийната субсидия на партията ще бъдат насочени към новата медия.

"В България вече има известна практика. Строго формално втора партийна телевизия, но телевизиите от този тип са доста повече, а медиите с партийна ориентация – още повече. В България е възможно политическа партия да бъде в основата на телевизия, макар че това беше дълго осъждано решение", заяви проф. Огнянова. Тя даде примери с телевизия „Скат“, която се свързва с определен политически проект, и телевизията на партия „Атака“ - "Алфа".

Проф. Нели Огнянова оспори тезата, че партийните телевизии у нас нямат успех и припомни казуса „България без цензура“:

"Случи се така, че един проект, напълно изкуствено създаден, без социална база, много бързо тръгва благодарение на това, че е мощно финансиран, успя да привлече известни личности, постигна резултати, както знаем има депутати от това движение в Европейския парламент. Така че отново основната работа остава за зрителите и слушателите - за медийната грамотност. Те просто са длъжни да се ориентират в това кой кой е и какви са истинските послания зад картината, която виждаме в телевизията или зад посланията от микрофоните, защото предстоят избори - 2019-а започват изборите и всеки глас е много ценен".

Визирайки преливането на телевизионни в политически проекти, проф. Огнянова отбеляза, че не случайно Европейският парламент е приел резолюция, с която осъжда по-новите, по-изтънчени похвати за заглушаване на критиката: "Европейският парламент казва "като се изкупуват търговски медии от приближени на правителството, например."

Нека да мислим за общата картина - при партийните телевизии поне може да се прави избор от този, който гледа, изтъкна специалистът:

"А когато не е обявено и телевизията формално е политематична, с изисквания за безпристрастност, тогава е много по-трудно за хората да се ориентират каква редакционна политика провежда една или друга медия."

Според Огнянова би трябвало да разсъждаваме кое е за предпочитане - да имаме телевизии, които са собственост на бизнесмени и това да е всичко, което знаем за тяхното финансиране, или да имаме "откровено известно политическо партийно финансиране".


Темата е разгледана в звуковия файл.

Още от категорията

Врани-хулиганки обстрелват с камъни жителите на московски район

Врани-хулиганки обстрелват с камъни жителите на 40-етажен блок в московския район Северно Чертаново, пише руското издание vesti.ru. Марина Назарова разказва, че хвърлен от птиците камък паднал на 2 метра от тригодишната ѝ дъщеря. Засега няма пострадали хора, но паркираните около блока коли са претърпели сериозни поражения. На местните..

публикувано на 16.11.18 в 12:30
Лозан Панов

Лозан Панов: Съдебната система е затънала в зависимости

Според председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, съдебната система е затънала в зависимости. На форум, посветен на "Ролята на съдиите в обществената дискусия за върховенството на правото", съдия номер едно изброи 11 причини, които, според него, опровергават констатацията от последния евродоклад, че страната ни се е справила с..

публикувано на 16.11.18 в 12:07
Влакът не може да продължи по маршрута си, докато в него текат следствени действия

Мъж и жена са задържани за убийство с нож във влак край Вакарел

Полицията спря влак в района на Вакарел заради намушкан мъж в един от вагоните, който впоследствие е починал. Мъж и жена са задържани за убийството. По първоначална информация, те са брат и сестра, а вероятната причина за убийството - отправена забележка към извършителите.  50-годишният намушкан мъж е получил кръвоизлив и е починал в 8:33 часа в..

обновено на 16.11.18 в 11:53

БНР организира дискусия за изборите за Европейски парламент догодина

Българското национално радио организира днес дискусия, посветена на предстоящите догодина избори за Европейски парламент. Визията за бъдещето на Европейския съюз, предизвикателствата и политическите трансформации ще обсъдят в Студио 2 на националното радио евродепутатите Андрей Ковачев от ЕНП,  Момчил Неков - член на групата на Прогресивния..

обновено на 16.11.18 в 11:47

Корин Велла: Убиха Дафне, за да замълчат всички други

В „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ на БНР ще излъчим единственото интервю дадено за българска медия с Корин Велла, сестра на убитата малтийска журналистка Дафне Галиция. Поводът е една година от жестокото убийство на Дафне Галиция в Малта. На въпроса защо беше убита Дафне, Корин Велла отговори така: „Дафни разследваше политическата корупция. Тя..

публикувано на 16.11.18 в 11:40

Риба живее вече 80 години в аквариум (видео)

Аквариумът „Стайнхарт“ в Сан Франциско този месец отбелязва 80 години, откакто един от обитателите му - двойнодишащата риба Матусал живее в него, предаде БТА. Матусал е дълга 1,2 м. Тя пристига в аквариума от Австралия през 1938 г. Тогава вече е с размерите на възрастен екземпляр. Затова специалистите изчисляват, че е на 85 до 90..

публикувано на 16.11.18 в 11:28
Къща-музей П.К.Яворов

Провали се търгът за къщата на Яворов

Поради липса на оферти се провали търгът, обявен от частен съдебен изпълнител за продажба на къщата, в която е живял поетът Пейо Яворов със съпругата си Лора. Следващият търг ще е след месец. Частен съдебен изпълнител предложи имота на търг заради неуредени финансови отношения на сегашния ѝ собственик. Досега беше известно, че трима души, освен..

обновено на 16.11.18 в 11:00