Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредно заседание в Добрич заради проблеми с водоподаването

| обновено на 04.10.18 в 09:06
Снимка: БНР

В Добрич общинските съветници заседават извънредно. На сесията ще бъдат разисквани проблемите с водоснабдяването в града. То се свиква по искане на 26 общински съветници. Отправена е покана и към ръководството на местното ВиК дружество за участие в заседанието.

Инициатор на извънредната сесия по ВиК проблемите на Добрич е общинският съветник Михаил Игнатов, който присъства на протестите на жителите на квартал "Рилци" в началото на септември. Те бяха породени от системната липса на водоподаване през летните месеци и проблеми с налягането в голяма част от жилищните сгради в района.

Според Майя Сапожникова – един от организаторите на протестите, вдигането на цени не е гаранция за повишаване на услугите.

„Всъщност ВиК даже вече не е и ремонтна бригада, защото, където е текло, пак си тече, който от гражданите няма налягане, продължава да няма. Градът се е превърнал в една голяма дупка заради разкопаването от авариите. Вече не ни е ясно къде е изкоп на ВиК и къде се работи по проекта „Воден цикъл““.

Не са единични случаите, когато хората звънят до ВиК – Добрич, за да дадат сигнал, че нямат вода, и въпреки че в квартала им не се прави подмяна на водопроводите, отговорът от оператора е, че причината е във „Водния цикъл“, каза още Сапожникова:

„Това е много удобно извинение и прехвърляне на топката към „Водния цикъл“, което също е един вид инвестиция от страна на гражданите на Добрич. Само те инвестират – с повишаване на цената, в проекта „Воден цикъл“… В един момент този проект ще бъде даден в ръцете на едно почти фалирало дружество, което със сигурност дори не знае какво да прави с него“.

„Решаването на проблемите на ВиК дружеството не трябва да става пред сградата на ВиК и на улицата, а трябва да има една адекватна реакция от страна на институциите“, каза общинският съветник Михаил Игнатов.

На заседанието ще бъдат изслушани представители на Управителния съвет на водното дружество, както и негови експерти. 

Целта е да бъдат предприети спешни мерки за подобряването на услугата. На днешната сесия на Общинския съвет ще бъдат направени конкретни предложения, каза Ивелин Радичков – общински съветник.

„Имаме предложение да създадем временна комисия, която да обобщи въпросите от сесията и чрез свой представител да ги даде в Асоциацията по ВиК, където е реално задаването и търсенето на отговорност“.

В звуковия файл можете да чуете интервю на Мая Щърбанова с Михаил Игнатов, Ивелин Радичков и Майя Сапожникова. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна