Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти 1/4 от българите в трудоспособна възраст обмислят да потърсят работа в чужбина

Изпълнителният директор на "Сова харис" Васил Тончев
Снимка: БГНЕС
23% от българите в трудоспособна възраст (от 18 до 64 години) обмислят временно или трайно да си потърсят работа в чужбина - това показват резултатите от национално представително социологическо проучване, направено по поръчка на фондация "Фридрих Еберт" от агенция "Сова харис". То е извършено в периода 1 - 8 септември 2018 година.


Изпълнителният директор на "Сова харис" Васил Тончев обясни, че това не означава, че хората ще напуснат страната ни, но означава, че обмислят подобна стъпка. 54 % от тях обаче споделят, че имат опит с работа в чужбина, а около 25% - че се справят и с езика:

"Основната причина, заради която напускат, е трудовото възнаграждение - 95% казват, че това е основната причина. Проблемът го има във всички източноевропейски страни, но като че ли вече там характеристиките са други и мотивите са други, а има и обратната тенденция, т.е. ние и там сме с няколко стъпки назад".

32% смятат, ако напуснат България, да го направят за над 5 години. 85% от анкетираните биха потърсили работа в страна от ЕС.

Подробности можете да научите от репортажа на Мария Костова в прикачения звуков файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна