„Коронацията на Попея“ на Монтеверди с участието на Соня Йончева

Кейт Линдзи (Нерон) и Соня Йончева (Попея)
Снимка: Salzburger Festspiele/Maarten Vanden Abeele

Ще ви предложим запис от 12 август на спектакъл от залцбургския музикален фестивал на операта „Коронацията на Попея“ от Клаудио Монтеверди. Свири ансамбъл „Лез`ар флорисан“ с диригент Уилям Кристи, а в ролите ще чуем:

• Нерон, император на Рим – Кейт Линдзи, мецосопран
• Октавия, негова жена – Стефани д`Устак, мецосопран
• Попея – Соня Йончева, сопран
• Отон, мъж на Попея – Карло Вистоли, контратенор
• Сенека – Ренато Долчини , баритон
• Друзила – Ана Кинтанс, сопран
• Арналта, майка на Попея – Доминик Вис, контратенор
• Амур – Леа Десандр, мецосопран

Действието се развива в Рим през I в. от н.е.
Либрето: Джовани Франческо Бузенело (по текстове на Тацит, Вергилий и Хораций)
Първо изпълнение: есента на 1642 година във Венеция

Спектаклите в Залцбург приключиха. Утре Соня Йончева ще дебютира в ролята на Медея от едноименната опера на Луиджи Керубини в Берлинската опера „Унтер ден Линден“ под диригентството на Даниел Баренбойм, а ние ще излъчим запис на тази постановка на 27 окомври в съботната ни оперна вечер.

Световната преса оцени високо интерпретацията на Соня Йончева като Попея. „Царствена Соня Йончева“, „Пеенето й е спокойно и самоуверено, излъчващо страстна топлина“, „Нейната Попея беше безкрайно секси; Йончева не се срамува от чувственото, детайлното действие и съблазни цялата аудитория“. „Ню Йорк таймс“ определи изпълнението й като „драматично диво и с вокална чувственост“. Според „Файнейшъл таймс“ гласът й е „мек, съблазнителен сопран“, а във „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ четем „Соня Йончева изпълнява Попея с най-фини нюанси, топлота, мекота, с леко вибрато, но с неустоимо гласово очарование“.

В Залцбург беше Салина Александрова, която споделя „Тя е не само певица, но и истинска актриса, и постави образа над всичко“.

Още за фестивала и за постановката ще научите в звуковите файлове.


Съдържание на операта „Коронацията на Попея“

Събота, 6 октомври, от 21.30 часа
Още от категорията

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 октомври 2018 година

16 октомври 3.00 часа – Бела Барток (1881-1945), Дивертименто Sz.113. 3.29 часа – Лудвиг ван Бетовен (1770-1827), Концерт за пиано и оркестър № 2 в си бемол мажор, oп. 19. Соло пиано – Шимон Неринг. 4.00 часа – Карол Шимановски (1882-1937), Мазурка, oп. 50 № 4. Изпълнява Шимон Неринг (пиано). 4.03 часа – Карол Шимановски (1882-1937), Мазурка, oп. 50..

публикувано на 15.10.18 в 19:25

Маестра Сара Бисли Шнайдер: Зад голямото изкуство се крият много неща

Спектакълът Травиата с изключителната маестра е на 16 октомври от 19 часа в бургаската опера. Тя споделя, че е била за първи път в страната ни преди пет години в Русе, оттогава има желанието да се върне в България. И нейният агент й осигурява този ангажимент, тази професионална възможност, да дирижира Травиата. Творбата изисква много..

публикувано на 15.10.18 в 18:14
Жорж Димитров

Софийската опера открива новия си сезон с "Янините девет братя"

Софийската опера открива новия си сезон с "Янините девет братя" на 27 октомври. Една от критиките при премиерата на операта през 1937-а година е, че тя е прекалено песимистична. “Като всеки българин, на който тече българска кръв в тялото, усещам изключителния трагичен момент на нашия народ в навечерието на падането ни под турско робство...

публикувано на 15.10.18 в 16:30

Академията за старинна музика Берлин за пръв път в България

36 години след своето основаване Академията за старинна музика Берлин изнесе своя първи концерт в България. Любителите на оригиналното звучене на музика от преди няколко столетия не останаха разочаровани, защото чуха в първо студио на Българското национално радио една интересна програма, в която акцентът беше поставен на европейския барок...

публикувано на 15.10.18 в 10:27
Duwende

Когато вокалният фънк e DUWENDE

В „Акапела с Крис и Кос” , седмичната рубрика в предаването "Джем сешън" , тази седмица ви срещаме с музиката на американската група DUWENDE .  Ще търсим онова вдъхновение, онова емоционално състояние при създаването на изкуството, което човек не може да назове, но го усеща. Дуендето. E дно усещане, което не може да се опише, да се..

обновено на 14.10.18 в 10:30
Илян Канисарес и Омар Соса

Хавански и други носталгии на Омар Соса и Илян Канисарес в първия им съвместен албум

Вторият октомврийски Слънчев джаз+ започва с първия съвместен албум на живеещите в Европа кубинци Омар Соса и Илян Канисарес. След техните хавански и други носталгии, още един спомен от детството - с пианиста Шай Маестро и първия му албум за ЕСМ. Още малко пиано с Ииро Рантала в почит към Йосбьорн Свенсон и с Роман Васенфурт и брат му,..

публикувано на 14.10.18 в 07:20
Кирил Калев

В „Изпята поезия” ще звучи “Изкуството на песента – акустично” с Кирил Калев, Ваня Костова и Стефан Диомов

В днешното издание на „Изпята поезия” ще слушаме първа част на документалния запис от спектакъла “Изкуството на песента – акустично” с Кирил Калев, Ваня Костова и Стефан Диомов. Концертът се състоя в Сити Марк Арт център в столицата на 2 октомври 2018 година. Специални гости на Кирил Калев - вокал, китара, модератор и автор на идеята, бяха  Ваня Костова и..

публикувано на 14.10.18 в 07:15