Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Коронацията на Попея” от Клаудио Монтеверди, опера в три действия (съдържание)

Либрето: Джовани Франческо Бузенело (по текстове на Тацит, Вергилий и Хораций)

Първо изпълнение: есента на 1642 година във Венеция

Действащи лица:
• Нерон, император на Рим – тенор
• Октавия, негова жена – мецосопран
• Попея – сопран
• Отон, мъж на Попея – баритон
• Сенека – бас
• Друзила – сопран
• Арналта, майка на Попея – алт
• Амур – мецосопран
• Либерто – тенор
• Телохранител – бас
Патриции, приближени на Нерон, придворни на Октавия и Попея, ученици на Сенека, войници, народ.

Действието се развива в Рим през I в. от н.е.

Първо действие
Отон, съпругът на прекрасната Попея, късно през нощта се завръща от далечната Лузитания. Той изгаря от нетърпение да се срещне по-скоро с любимата жена, но забелязва пред вратата на дома си императорската стража – знак, че в дома му нощува Нерон. Надеждите на Отон рухват окончателно, когато императорът излиза, придружен от свитата си. Попея е щастлива – тя вече се вижда в мечтите си като императрица на Рим. Майка й Арналта я заплашва с гнева на Октавия, жената на Нерон. Октавия вече е научила за измяната на мъжа си.
Отчаяната Октавия проклина неверния си съпруг. Тя моли дошлия при нея философ и наставник на Нерон – Сенека, да я защити пред императора, като спечели за каузата и римския сенат.
Нерон споделя пред учителя си, че е решил да изостави Октавия и да се ожени за Попея. Напразно Сенека се мъчи да разубеди императора да не прави това. Страстта на Нерон към Попея е толкова силна, че той започва да изпитва ненавист към своя учител. Това го кара да отстрани от себе си Сенека, който си е позволил да го обвини в неморални постъпки.
Отон успява да се види със своята жена. Той я моли да се откаже от намерението си и да остане при него, но Попея мечтае само за едно – да стане императрица. Влюбената в Отон Друзила иска да го успокои, но той я отблъсква. Неговото сърце принадлежи единствено на Попея.

Второ действие
Сенека се среща с най-близките си ученици. Неочаквано в дома му пристига пратеникът на Нерон Либерто и съобщава на философа, че императорът е заповядал учителят да сложи сам край на живота си. Сенека посреща ужасната вест с достойнство и смелост. Той нарежда на робите да приготвят ваната му и си прерязва вените.
Нерон е щастлив, че всички пречки за отстраняването на Октавия от двореца и брака му с Попея са премахнати. Но жена му не иска да се примири. Тя нарежда на Отон да убие Попея. Заповедта й го ужасява. Той по-скоро е готов да се самоубие, отколкото да посегне на живота на любимата си. Своите колебания Отон доверява на Друзила, която настоява да се изпълни заповедта на императрицата. Друзила обещава да му помогне и му предлага заедно да избягат от Рим.
Попея вече е в императорския дворец и се готви за сън. Появява се богът на любовта Амур, за да бди над нея. Преоблеченият в дрехите на Друзила Отон се промъква, за да убие Попея. Обаче Амур му попречва и той избягва. Попея заповядва да настигнат Друзила.

Трето действие
Друзила е убедена, че Попея вече е убита. Изпълнена с радост и надежда, тя се унася в мечти. Втурва се Арналта и заповядва на робите да заловят младата жена, обвинявайки я, че се е опитала да убие Попея. За да спаси своя любим, Друзила поема пред Нерон вината върху себе си. Обаче Отон не може да приеме саможертвата на девойката и признава, че той е бил в стаята на Попея. Всички очакват жестоката присъда на Нерон, но той най-неочаквано пощадява живота им и ги изпраща в изгнание. Октавия също трябва да напусне двореца като заговорничка. Нерон обявява коронацията на Попея. Сега нищо не може да ги раздели.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05