Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Анатолий Кънев, стоматолог: Добрият зъболекар обръща внимание на човека, а не на зъба с дупка

Здравна ни култура се проявява чрез поведението, убеден е председателят на Сдружението на българските зъболекари

Д-р Анатолий Кънев
Снимка: Георги Нейков

Не е нужно на детето да се забраняват любимите му сладкиши - казва председателят на Сдружението на българските зъболекари д-р Анатолий Кънев. - Трябва да му се обясни защо да ограничава въглехидратите и кои храни да избягва. Трябва да се научи как е правилно да се мият зъбите. Не са достатъчни 30 до 60 секунди четкане, а по 3 минути сутрин и вечер. Моята баба казваше: На един шоколад се полагат 2 ябълки…

Той цитира статистиката: над 4 милиона са кариесите на децата до 18 години в България.

По думите му положението е катастрофално. Профилактиката е сякаш тема табу, миенето на зъбите са неглижира. Грижата за детското здраве трябва да е целенасочено водена политика и родителите да поемат своята отговорност.

И тази грижа трябва да започне още от бременността.

До 12-годишна възраст се залагат основите на бъдещото стоматологично здраве на човека.

Трябва да се санкционират родители, които плашат децата си със зъболекаря, остър е д-р Кънев. - Стоматологът не е лош човек, който непременно ще ви се кара и иска да ви боли.

Първото посещение в кабинета трябва да бъде за разговор и запознаване с детския зъболекар. Доверието е от първостепенно значение.

Като граждани да изискваме и да ползваме това, което ни се полага от здравната система, а самите ние да извършваме профилактика, за което трябва да се интересуваме и да бъдем обучени.

Нашето поведение е нашата здравна култура. Профилактиката не е само дума в речника.Тя се реализира именно чрез нашето поведение.

По-добре да предотвратим проблем, а не да се обръщаме към стоматолог чак, когато проблемът е възникнал и спешно трябва да се реши…

Здравеопазването не се нуждае толкова от реформа, за която говори и министър Кирил Ананиев, а от рестарт, отбелязва още д-р Кънев. Монополистът НЗОК почти е забравил стоматологията. За човек над 18 години се дава 70 и няколко лева на година, а за лица под 18 г. – към 150. Достатъчно ли са?

Чуйте целия разговор на Георги Нейков с д-р Анатолий Кънев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!