Георги Харизанов: Не виждам вариант за мигновена развръзка по темата за хората с увреждания

България стана жертва на очерняне след случая с убийството на Виктория Маринова, смята експертът
Георги Харизанов
Снимка: Ани Петрова, БНР

„Темата за хората с увреждания е много сложна. Много тежък е въпросът с хората, които излизат от системата на детска грижа и се превръщат в пълнолетни хора с увреждане, на които трябва да бъде осигурена грижа за дълъг период от време, която би струвало наистина много пари. След като министър-председателят каза, че вече парите са осигурени, вече е въпрос на тръгване по две различни философии – едната е на максимално добра грижа вкъщи, която има опасност да десоциализира човек, или на изграждане на външни центрове, за да може да бъдат открити негови умения и той да се среща с хора, да се чувства пълноценен. Оказа се, че има над 1000 такива външни центрове, пък не работят. Много сложна тема. За съжаление, не виждам вариант за мигновена развръзка“. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Георги Харизанов от Института за дясна политика.

Харизанов коментира и вчерашната среща на премиера с посланици в Министерския съвет, на която той изрази недоволството си от международните реакции по случая с убийството на Виктория Маринова:

„Отстрани погледнато, аз се радвам, че се състоя, защото волно или неволно България стана жертва на очерняне. Представете си един гражданин на Швеция колко се интересува от по-нататъшното развитие на случая, от семейството на Северин и проблемите на циганската махала в Русе и така нататък – най-вероятно – изобщо, само че вече е прочел, че третият разследващ журналист, убит в ЕС заради работата си, е в България – нещо, което е дълбоко невярно и слага огромно петно върху страната ни. Огромна част от това петно ще остане. Страшно много хора бяха въвлечени, дано да е неволно, в тази кампания и тази фалшива новина. Очевидно бързането да се изрази съпричастност води до това човек да е непредпазлив, да не се обади в България на някой познат, на някой колега евродепутат, на колега дипломат и да го пита какво се случва, преди да напише публикация в социалните мрежи или да я даде пред медиите“.

Георги Харизанов оцени признанието, че съзнателно са били пускани фалшиви версии за хода на разследването през медиите като „стандартна практика“, но отрече това да е фалшива новина, защото е направено „по професионални подбуди“, докато внушенията, че убийството на Маринова е било заради работата ѝ, е било „по политически“.

Писмото на Делян Пеевски от вчера е ясен знак, че той се оттегля от издателския бизнес, но не и за нещо друго, коментира експертът:

„Не разбрах нито какви са целите на фондацията, нито кои са реномираните журналисти, които ще влязат в тази фондация. Според мен това са бизнес маневри. Имаше много критики към КЗК в тази декларация, която пет месеца не разрешавала продажбата на групата „Телеграф“ на американски инвеститор. Очевидно, че тази сделка с американския инвеститор няма да се състои и тежестта върху издръжката на тези издания, защото съм далеч от мисълта, че те печелят, остава върху г-н Пеевски, и че поради някои негови си причини, които не стават ясни от тази декларация, той не желае да бъде пряко издател, а човек, който помага с идеална цел на фондацията“.

По повод реакциите у нас след изказванията за възможността Бойко Борисов да постави под въпрос кандидата на ЕНП за председател на Европейската комисия, Георги Харизанов коментира, че от години премиерът е критикуван, че политиката не е на снишаване пред началниците в името на еврофондовете, но:

„В момента, в който се оказа, че главицата не е преклонена и с огромно основание в случая се критикува г-н Вебер за твърде прибързаното изявление, ние казваме: „Ужас, ама ние сега защо така говорим на началниците". Никакъв ужас няма. Тези хора не са ни началници. Това е един от ужасно многото евродепутати, просто избран от държавата Германия, и ние имаме пълното право да го критикуваме и да му търсим сметка, когато той неволно се включва в очерняща кампания. Тук няма убит разследващ журналист заради работата му“.

Интервюто с Георги Харизанов можете да чуете в звуковия файл.

Още от категорията

Македонският парламент започва заседанието си в 22 ч. (българско време)

Заседанието на македонския парламент за конституционните промени ще започне в 22 часа българско време. Засега не е известно дали има квалифицирано мнозинство от 80 души, което да ги гласува, съобщи манедонският телевизионен канал "Нова ТВ". Според депутатите от ВМРО-ДПМНЕ заседанието е завършило, защото по правилник заседанията на парламента се..

публикувано на 19.10.18 в 21:18

ЕП остава загрижен за спазването на човешките права в Турция, обяви Кати Пири

Да спрем да говорим за правата на човека в Турция би било лош знак, защото би означавало, че никой вече не възприема преговорите за присъединяване на Анкара към Евросъюза сериозно. Този коментар направи в Истанбул специалният докладчик на Европейския парламент за Турция Кати Пири. Тя отбеляза някои положителни развития в двустранните..

публикувано на 19.10.18 в 21:11

Без гласуване преминава и четвъртият ден в Македония

Две отлагания на часа на заседанието и много неизвестни белязаха парламентарния ден в Македония. Без гласуване преминава и четвъртият ден от началото на обсъжданията на предложението за пристъпване към изменения в конституцията, които са част от условията в споразумението от Преспа. Според агенция МИА не е ясно дали гласуването ще се случи по-късно..

публикувано на 19.10.18 в 18:48
Двамата правителствени ръководители разговаряха в рамките на 12-ата среща на върха Азия – Европа (АСЕМ) в Брюксел, която тази година се домакинства от ЕС.

Борисов и Медведев обсъдиха газов хъб "Балкан"

Енергийната тема е била сред акцентите на срещата на премиера Бойко Борисов с руския му колега Дмитрий Медведев. Двамата са разговаряли в рамките на 12-ата среща на върха Европа – Азия, която се провежда в Брюксел. “В сферата на енергетиката обменихме мисли. Нашият газов хъб “Балкан“, европейският газов хъб “Балкан“, където да можем..

публикувано на 19.10.18 в 17:19
Ръководителя на Роскосмос Дмитрий Рогозин

Рогозин изваден от черен US списък, за да посети САЩ

Администрацията на президента Тръмп е взела решение за временно изваждане на ръководителя на Роскосмос Дмитрий Рогозин от списъка със санкциите, за да може да посети САЩ по покана на НАСА, предаде БТА. Това бе съобщено от директора на НАСА Джим Брайдънстайн, който преди повече от седмица посети Москва, космодрума Байконур и за пръв път се..

публикувано на 19.10.18 в 17:14

Алек Болдуин призова да бъде свалено правителството на Тръмп

Американският актьор Алек Болдуин призова американците да свалят правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп, пише USA Today. По време на вечеря, организирана от Демократическата партия в навечерието на изборите за Сенат и Конгрес, Болдуин заяви, че изборите са легитимният начин това правителство да бъде свалено. Бившият съпруг на Ким..

публикувано на 19.10.18 в 16:59
Вицепрезидентът Илияна Йотова на церемонията от откриване на българска чешма в унгарския град Сигетсентмиклош.

Илияна Йотова откри българска чешма в унгарския град Сигетсентмиклош

„От цялата човешка история е останало само онова, което е изградено от камък и слово.“ С тези думи на писателя Йордан Радичков вицепрезидентът Илияна Йотова откри днес българска чешма в град Сигетсентмиклош по повод Деня на българо-унгарското приятелство, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Миналата година той бе отбелязан с..

обновено на 19.10.18 в 16:33