Над 300 млади изобретатели представят в Горна Оряховица свои разработки

Снимка: Здравка Маслянкова

Над 300 млади изобретатели от цялата страна представят в Горна Оряховица своите разработки в областите на електрониката, роботиката и електромеханиката. В тридневното изложение, което има конкурсен характер, са представени роботи, дронове, 3D принтери, много роботизирани ръце, електрически автомобили и хуманоиден робот, създадени от близо 60 ученически и студентски колектива. Някои от разработките вече са откупени от бизнеса и имат своето реално приложение.

Това е единственият подобен форум у нас, който събира млади технически гении, които демонстрират своите иновации и разработки. Целта е да се даде възможност за популяризиране и изява на творческите търсения на ученици и студенти и засилване на връзката между професионалното образование и бизнеса.

За трета година Горна Оряховица е домакин на изложението-конкурс „Младежко техническо творчество“, което се провежда в спортната зала „Никола Петров“.

Хуманоидният робот на младия инженер Росен Христов от Шумен предизвика най-голям интерес у посетителите. Роботът Роки е правен няколко години в гаража на изобретателя и днес беше неговото официално представяне.

„Тази ръка, дясната, наподобява много човешката. С пет пръста е, всеки пръст се движи по отделно. Лявата ръка може да манипулира по-тежки предмети. 50-60 килограма е някъде. Може да се използва в индустриална насока, може да помага на хората, които са в затруднено положение. Може да работи в места, опасни за човека, примерно. Целият робот е ръчна изработка. Няма нищо купувано, всичко е правено ръчно. Години го работих. Сега за първи път го излагам пред хора“.

Няколко електрически болида участват в изложението. Сред най-атрактивните е разработката на учениците от Професионалната гимназия по селско и горско стопанство и туризъм в град Чепеларе. Даниел Кабаков е един от създателите на колата на бъдещето:

„Ходим на състезания с този автомобил. В Турция спечелихме второ място, а в Англия – 18-о. Разходът на енергия е 328 километра за киловатчас. Теглото на колата е 43 килограма. Скоростта, която може да развие колата е 40 км/ч, но може да развие и повече“.

Зеленчукопроизводители вече са в преговори за откупуване на изобретението на Техническия университет в Русе за смарт оранжерия, разказа четвъртокурсникът Светослав Петров:

„Не само напояваме растенията вътре, но и ги наторяваме. Напояването става чрез модел „измерване на влажността“ в почвата. Наторяването е чрез модел „измерване на електропроводимост киселинност“ на почвата. Идеята на тази разработка е, че тя може да повиши добива на културите, които са засети в помещението, с около 30% и нагоре. В момента разработваме дори такава част от системата, която да може да прецени чрез модел „измерване наличието на азот в растенията“ да се изчисли какво съотношение трябва да се подава към растенията съответно на азотен и безазотен тор“. 

С практическо приложение в промишлеността е разработката на клуба по роботика на учениците от гр. Бяла, Русенско. Тяхната роботизирана ръка сортира топчета по цвят и големина, разказва Симеон Балтаджиев:

„Има един сензор, който прочита цвета на топчето – дали е син, червен или зелен. Нашата ръка изпълнява движения и ги сортира в определени места. Със сигурност има практическо приложение. Имаме автоматизираща система, която подава топчетата, ръката има 6 степени на движение.  Може да се ползва при производство на различни малки елементи, при сортирането на някои храни“.

С няколко разработки се представят учениците от Неврокопската гимназия в гр. Гоце Делчев. Някои от тях вече имат своето практическо приложение в града, горда е ученичката Мария Савова:

„Ние изработихме различни продукти като един от тях е апаратът за точково заваряване. Имаме различни роботизирани системи, които вече имат приложение в нашия град. Имаме си и колектор, приложен вече в нашия град, изцяло изработен от нас и е от подръчни материали. Събирахме кенчета, които сглобихме в специална кутия с различни сензори, програмирахме го. Когато има слънце, той се захранва, взема студения въздух от помещението, след което го преобразува в горещ и пак го връща в стаята, което е по-лесно отопляване на стаята“.

Десетки изобретения представиха младите хора, които може да бъдат видени до събота включително. Най-добрите разработки ще бъдат наградени с предметни и парични награди, осигурени със средства от Министерството на образованието и бизнеса, а наградният фонд е над 10 000 лв. Техническото младежко изложение се организира от Община Горна Оряховица, великотърновския клон на Научно-техническия съюз, Ротъри клуб и фондация „Милен Григоров“.

В петък в пресклуба на спортната зала проф. д-р Георги Попов, председател на Научно-техническия съюз по машиностроене, ще изнесе лекция на тема “Индустрия 4.0 и изкуственият интелект”. За всички посетители е експонирана ретро линия от преди 50 години. Райко Тошев, преподавател в Университета по иновации и технологии във Финландия, ще изнесе лекция за начинаещите изобретатели как да си направят робот и собствен 3Д принтер.

Паралелно с изложението ще се проведе обучение на над 80 учители по проект на просветното министерство за иновативни училища.

Репортажът може да чуете от звуковия файл.


Още от категорията

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през октомври до 6-годишен връх от 2,2%, потвърди Евростат

През октомври инфлацията в еврозоната се ускори до близо 6-годишен връх от 2,2%, задържайки за пети пореден месец над средносрочното целево ниво на ЕЦБ на 2 на сто, показват окончателни неревизирани данни на Евростат, които са в подкрепа на решението на Централната банка да приключи с мащабната си програма за покупки на еврооблигации, известна..

публикувано на 16.11.18 в 12:27
Кристиан Севинг, шеф на Дойче банк

Шефът на Дойче банк призова за европейска цифрова и банкова интеграция

В петък главният изпълнителен директор на Дойче банк призова Европа да поднови усилията си за сътрудничество, като призова политиците да създадат програма за цифрови иновации с цел насърчаване на европейските платформи, които да се конкурират с тези в САЩ и в Китай. На банкова конференция във Франкфурт изпълнителният директор на Дойче банк..

публикувано на 16.11.18 в 11:58
Марио Драги от ЕЦБ

Драги потвърди плановете на ЕЦБ за отмяна на стимулиращите политики въпреки несигурните икономически перспективи

Президентът на ЕЦБ Марио Драги потвърди в петък плановете на Централната банка за отмяна на стимулиращите парични политики в края на годината, но също така изрази предпазливост по отношение на перспективите за икономическия растеж, като предупреди, че нарастването на инфлацията може да се окаже по-бавно, отколкото се очакваше по-рано. "Ако..

публикувано на 16.11.18 в 11:20
турски лири

Турция ще позволи на чужденци договори за недвижими имоти в чуждестранна валута

Турция ще позволи на чуждестранни граждани, които пребивават в страната, да сключват договори за недвижими имоти в чужда валута с оглед на преразглеждането на регламентите, предназначени да подкрепят турската лира, съобщава в петък официалният Държавен вестник на страната. През септември властите в Анкара решиха, че продажбата на имоти,..

публикувано на 16.11.18 в 10:55
Валдис Домбровскис

Домбровскис: Бюджетът на Италия открито оспорва бюджетните правила на ЕС

Италианският проектобюджет за 2019 година се отклонява "значително" от поетите ангажименти, заяви в петък вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровски в интервю за всекидневника Il Sole 24 Ore, заплашвайки със стартиране на процедура при прекомерен дълг срещу Рим. По-рано тази седмица правителството на Италия отново представи на..

публикувано на 16.11.18 в 10:34
Джером Пауъл, председател на Фед

Джером Пауъл от Фед: Икономиката на САЩ е в добра форма

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл направи поредна по-оптимистична оценка на американската икономика, което е индикация, че Централната банка вероятно ще повиши отново краткосрочните лихвени проценти през следващия месец. Икономиката е в добра форма, заяви Пауъл в четвъртък на публично събитие в Хюстън, като добави, че..

публикувано на 16.11.18 в 09:39

Иван Дреновички: Държава, производители и търговци могат да влияят на цените на горивата

И държавата, и производителите, и търговците на горива имат механизмите, с които да влияят на цените на бензина и дизела. Тезата е на бившия директор на „Булгартрансгаз“ Иван Дреновички. По думите му, има начин цените на горивата да паднат с 20 стотинки за литър заради поевтиняването на петрола на световните пазари. „Това е възможно единствено..

публикувано на 16.11.18 в 07:50