Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Различните проявления на корупцията във фокуса на конференция в Дома на Европа

Снимка: БГНЕС

В годините на прехода за корупция се говореше по съвършено различен начин, отколкото днес. Днес става ясно, че тя има различни проявления. След 2007 година корупцията целенасочено се описваше в докладите на Европейската комисия, така че очевидно фокусът през тези последни 10-15 години е доста по-различен. Това стана ясно по време на конференция "История на корупцията в България в годините на преход към демокрация" в Дома на Европа. Зад тази конференция седи екип от хора, който прави анализ на ситуацията, или по-скоро на явлението корупция през последните години. Всъщност става въпрос за представянето на третия том на т.нар. "Корупционна България", така са нарекли своето изследване авторите му. Първият том обхващаше периода от 10-и ноември 1989 година до 1996 година - т.нар. "Виденова Зима". След това от 1997 до 2005 година – управленията на Иван Костов и Семон Сакскобургготски и от 2005 година до наши дни, където събраният материал изглежда най-обемен. На 2000 страници, като авторите нямат претенции, че са изчерпили всичко онова, което се е случило през тези години. В тези три тома са събрани изследванията за най-важните казуси, които са предопределили, и мястото, на което днес се намира България.

При откриването на конференцията Едвин Сугарев каза относно корупцията:

"Смятаме, че този прочит е от значение и за осмисляне на историята на корупционната България - много по-различна от видимата и описваната в обичайни текстове, това е една държава без ясни очертания, с размити граници".

Някои от конкретните казуси, разгледани в това трето издание, са: "Батко и братко", белязал управлението на тройната коалиция, скандалът "САПАРД", делата за корупция в ДАИ, аферата "Костинброд", Красьо Черничкият и неговия ланец.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна