Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разбита е модерна фабрика за фалшиви банкноти в Слънчев бряг

Разследващите са "задържали" над 11 млн. евро и почти 2 млн. долара с високо качество

| обновено на 22.10.18 в 14:07
Снимка: БГНЕС

Нелегална фабрика за фалшиви евро и доларови банкноти, която се е намирала в подземието на хотел в Слънчев бряг, разбиха спецпрокуратурата и ГДБОП. Задържани са четирима души, сред които и собственикът на хотела. Заместник-главният прокурор Иван Гешев и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов увериха, че фалшивите банкноти не се достигнали до пазара. Прокуратурата ще иска постоянен арест и за четиримата задържани, казаха от спецпрокуратурата. 

Заместник-главният прокурор Иван Гешев заяви, че печатницата е разполагала с "доста сериозни съвременни машини" и допълни: 

"Най-голямата печатница за неистински парични знаци от последните 11 години, както си говорихме с господин Спиридонов. В тази нелегална, може директно да се каже фабрика, която е изключително модерно оборудвана, са намерени в различни степен на довършеност над 11 милиона неистински еврови банкноти и 1 800 000 в различна степен на завършеност щатски долара".

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов допълни, че сред задържаните има двама известни фалшификатори от Пловдив: 

"Двете от основните лица, които бяха задържани в момента на печатане на банкнотите, са контингент по тази линия от доста години. Лицата са на много високо ниво в този вид престъпност.  По този случай може да бъде написана книга. Проблемът е, че в момента не можем да кажем много неща, но наистина колегите си свършиха перфектно оперативните задачи".

Прокурорът от Специализираната наказателна прокуратура Евгения Деянова уточни:

"Това са банкноти с индикатив, какъвто до момента не е бил намиран. Това означава, че всички елементи на защита, включително воден знак, светещи линийки, каквито притежават и истинските банкноти, имат и тези банкноти".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна