Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арман Бабикян: Валери Симеонов ще се закичи като значка върху моралния облик на целия кабинет

Въпросът не засяга майките, засяга всички български граждани и ако премиерът се забави още малко, може да паднат не само Обединените патриоти

Снимка: БГНЕС

„В България все още има конституция и човекът, който може да поиска оставката на вицепремиера Валери Симеонов е точно министър-председателят Бойко Борисов. Дали той смята тази конституция за действаща, или смята, че коалиционното споразумение стои над основния закон на страната ни, е интересен въпрос.“ Този коментар направи в предаването „Нещо повече“ пиар експертът Арман Бабикян. Според него в случая с изказването на Валери Симеонов за майките на деца с увреждания става въпрос за „неморално поведение на един човек, прескочил всички поведенчески граници в чисто човешки план“. 

„Нито става дума за коалиционна политика, нито за счупване на някакви конструкции, нито за хвърляне на страната в хаос“, категоричен е Бабикян. "Ако този човек не е склонен да си тръгне по морални основания, за съжаление ще се закичи като значка върху моралния облик на целия кабинет".

„Ако на някой му минава и през ум, че хаосът в страната стои върху крехките плещи на шумомера на Валери Симеонов, то жална ни майка. Наистина се надявам, че премиерът Борисов не вярва в това, което говори. Защото крачката между реда и хаоса едва ли се нарича Валери Симеонов. Дали една оставка е сложна или проста, зависи точно от министър-председателя и от неговата политическа смелост и отговорност“, допълни експертът.  

Арман Бабикян смята, че се използват доста „протяжни и мазни обяснения за пред публиката“. "Ако премиерът се забави още малко, може да паднат не само Обединените патриоти", прогнозира той. По думите му, това е "въпрос на елементарен политически анализ и решение, което трябва да вземе Борисов":

"Очевидно коалиционните партньори са се застопорили на постовете си. Партията му не смее да издаде нормален човешки звук. Въпросът не засяга майките. Въпросът засяга всички български граждани, защото става дума за достойнството им".

Бабикян подчерта, че този път става въпрос не за вътрешнокоалиционен скандал, а за скандал между Валери Симеонов и "тези, които му плащат заплатата". 

Конфликтът излезе извън малката коалиция, но това няма да доведе нито до падане на правителството, нито до разпадане на коалицията, прогнозира Евелина Славкова от Изследователски център „Тренд“. Славкова смята, че големият проблем в Обединените патриоти ще настъпи, когато започне делението по отношение на предстоящите евроизбори, а сега Волен Сидеров по-скоро трупа политически капитал, заставайки на страната на майките на децата с увреждания. 

Евелина Славкова заяви, че според нея предстоят коалиционни срещи и совалки и може да се стигне до извинения, но не и до подаване на оставка, а Валери Симеонов ще запази поста си. 

Двете гледни точки слушайте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна